Μέσα στο καλοκαίρι, δυο φορές έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να χτυπηθούν εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Εκείνοι οι καλοκαιρινοί νόμοι αφορούσαν την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ήθελαν να γλιτώσουν, να παρακάμψουν το φοιτητικό κίνημα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερναν.
Φέτος εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, ώστε να περάσουν τον αντιδραστικό νόμο για τα ΑΕΙ με τις σχολές κλειστές.
Σειρά έχουν οι υπόλοιπες βαθμίδες.. Με τα σχολεία κλειστά. Κατακαλόκαιρο.
Ας δούμε ποια ήταν η τύχη των προηγούμενων καλοκαιρινών επιθέσεων στην Εκπαίδευση:
815/1978: Στις 22 Αυγούστου 1978 κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που έγινε ο νόμος 815 για τα ΑΕΙ. Ψηφίστηκαν οι εξής ρυθμίσεις: περιορισμός των εξεταστικών περιόδων από 3 σε 2, κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς μαθημάτων, και κυρίως η επιβολή ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών με το επιχείρημα ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα των «αιώνιων φοιτητών» (το γνωστό “ν+2”). Ο νόμος στόχευε επίσης να περιορίσει τη δύναμη των φοιτητικών συλλόγων και -ασφαλώς- να περιορίσει το ακαδημαϊκό άσυλο.
Η κατάληξη; Τεράστιες, συγκλονιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του 1979. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάζεται στις 3/1/1980 να κάνει πίσω. Ο ψηφισμένος νόμος ακυρώθηκε στον δρόμο του αγώνα!
4009/2011: Μνημονιακό καλοκαιράκι του 2011.
Κατάργηση ασύλου, Συμβούλια Διοίκησης, περιορισμός στη φοίτηση (ν+2 και 2ν), υποβάθμιση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών με μείωση του σε 3 χρόνια στα πρότυπα της Μπολόνια και ταυτόχρονη περεταίρω ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών, ιδιωτικοποίηση ζωτικής σημασίας πτυχών της πανεπιστημιακής ζωής και της φοιτητικής μέριμνας με σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση των πόρων.
Η εφαρμογή του νόμου προσέκρουσε στις αντιδράσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας, ώσπου αρκετές πτυχές του καταργήθηκαν το 2015. Αντιδραστικές κατευθύνσεις, ωστόσο, προωθήθηκαν κανονικά (ιδίως σε ό,τι αφορά τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά).
Το νομοσχέδιο που θέλει τα σχολεία να βγαίνουν στη ζητιανιά για να μπορούν να λειτουργήσουν, το νομοσχέδιο που λέει ότι δε θα μαθαίνουν όλα τα παιδιά τα ίδια γράμματα (πολλαπλό βιβλίο), το νομοσχέδιο που προβλέπει κλείσιμο σχολείων και συγχωνεύσεις, το νομοσχέδιο που θέλει τον εκπαιδευτικό να προωθεί την κυρίαρχη ατζέντα με τον βούρδουλα του κοψίματος μισθών ή/και της απόλυσης (με τον μανδύα της αξιολόγησης) θα έχει την τύχη των υπόλοιπων καλοκαιρινών επιθέσεων.
Το εκπαιδευτικό κίνημα θα πάρει τη ρεβάνς.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα, αλλά δε θα εφαρμοστεί ΠΟΤΕ!
ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ 79,
ΨΗΦΙΣΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!