Εργατικός Αγώνας

Πανδημία και κυβέρνηση αλαλούμ

Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης.

«Εμείς αποφασίσαμε στις 3 Νοεμβρίου και στο δελτίο Τύπου υπάρχει αυτή η προσπάθεια της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς και τους πιστούς να κάνουν τον εμβολιασμό και παράλληλα προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα παρότι η κυβέρνηση επέτρεψε στους χώρους λατρείας να εισέρχονται χωρίς τεστ, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Και είπαμε να μπορούν να κάνουν τον διαγνωστικό έλεγχο γιατί επιβάλλεται για όλους μας. Όντως το έμαθε η κυβέρνηση και ζήτησε να το αποτυπώσουμε και εγγράφως, όπως θα κάναμε ούτως ή άλλως».

Αυτό είναι ένα μέρος από το άδειασμα της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, σχετικά με τις θέσεις της εκκλησίας για το ζήτημα των ελέγχων μέσω τεστ και εμβολιασμού.

Είναι άδειασμα, μιας και η θέση της κυβέρνησης εξαιρούσε από τους ελέγχους τους χώρους των ναών για την προσέλευση των πιστών.

Πρόκειται για ένα μέρος του αλαλούμ και της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον καλπασμό της πανδημίας στη χώρα μας.

Ενδεικτικό για το ότι ο πρωθυπουργός, βρίσκεται “στον κόσμο του” είναι και η δήλωσή του στην πρόσφατη συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του MEGA όπου είπε πως “η επιδημία δεν έχει ξεφύγει” και πως το 4ο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Με τα κρούσματα να φτάνουν κοντά στις 7.000 ημερησίως, τους σχεδόν 60 θανάτους την ημέρα, και τις ΜΕΘ να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση δείχνει να μη θέλει να δει το πρόβλημα στην ουσία του και να το περιορίζει μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων πολιτών, καθώς και στην επιλογή να εμποδίζονται μέσω ενός… τοίχους rapid test και απαγόρευση εισόδου σε κέντρα διασκέδασης και εστίασης, λες και αυτό θα εμποδίσει τον ιό να μεταδοθεί.

Οι επιστήμονες και όσοι μάχονται στην πρώτη γραμμή φωνάζουν από την αρχή της πανδημίας, πως μόνο ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας, μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά το πρόβλημα, τη στιγμή που υπάρχει ταυτόχρονα και το όπλο του εμβολίου.

Μπροστά σε αυτές τις εκκλήσεις, η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά!

Συνεχίζει να μιλά για προσλήψεις κάποιων γιατρών, που όμως στην πράξη δε γίνονται, απλά και μόνο για να προπαγανδίζεται η πολιτική της από τα “Πετσωμένα ΜΜΕ” που μπουκώθηκαν με αρκετά εκατομμύρια για να κάνουν το άσπρο μαύρο, στον τομέα της προπαγάνδας.

Χαρακτηριστικό δείγμα για το ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη είναι προσανατολισμένη αποκλειστικά και μόνο στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των κλινικαρχών, είναι και η δήλωση σε συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, πως «Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο, μετά την πάροδο της πανδημίας, θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ».

Το σκεπτικό αυτής της δήλωσης είναι ακριβώς η συμπύκνωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που λέει πως δεν μπορείς να ενισχύεις κάτι το οποίο θέλεις ουσιαστικά να διαλύσεις.

Σα να μας λέει απλά ο κος υπουργός, πως “αν προσλάβω μόνιμους γιατρούς θα ισχυροποιήσω το ΕΣΥ, κι έτσι ο κόσμος θα προτιμά το δημόσιο σύστημα υγείας και όχι τους ιδιώτες, που εγώ προτιμώ να ενισχύσω”.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας στο ιατρικό κομμάτι, βρίσκεται και η λογική της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, στην τοποθέτησή τους στο ΕΣΥ, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, αντί να προσλάβει νέο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ώστε να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς που θα ενταχθούν μόνιμα στον μηχανισμό του ΕΣΥ, πάει να τη βγάλει με τους ιδιώτες γιατρούς που θα φύγουν από τα ιατρεία τους και θα μπουν προσωρινά στην μάχη ανεκπαίδευτοι, για να αποχωρήσουν μετά από την πανδημία.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αφήσει αλώβητο τον ιδιωτικό υγειονομικό τομέα, αντί να τον επιτάξει και να ριχτεί κι αυτός στον αγώνα, λειτουργώντας αυτός σαν να μην υπάρχει πανδημία εξυπηρετώντας κανονικά την ακριβή πελατεία του.

Είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός να βλέπουμε, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, να καταρρέουν από την κούραση της πολύωρης μάχης γιατροί, όπως ο διευθυντής της κλινικής covid του νοσοκομείου της Λάρισας, αποδεικνύοντας ότι περισσεύει η κούραση των γιατρών οι οποίοι δίνουν την μάχη με την πανδημία.

Τι άλλο θα περιμένει πια η κυβέρνηση της ΝΔ; Να περάσουμε τα 7.000 κρούσματα την ημέρα μπας και φιλοτιμηθεί να αλλάξει ρότα; Αποκλείεται, μιας και τα συμφέροντα που πρέπει να εξυπηρετηθούν στον καπιταλισμό, είναι μεγάλα.

Η πανδημία είναι μεγάλη ευκαιρία για το κεφάλαιο για να επαναπροσδιορίσει εργασιακές σχέσεις, υγεία, παιδεία κλπ.

Η κυβέρνηση βρίσκει αμέτρητα χρήματα για να ενισχύσει τα ΜΜΕ που την αβαντάρουν, βρίσκει τα καλύτερα νομοσχέδια για να “φιλετάρει” κοινωνικούς τομείς προς πώληση. Βρίσκει τα καλύτερα νομοσχέδια για να φέρει τις εργασιακές σχέσεις στην προκρούστια κλίνη.

Είναι πραγματικά μια ικανότατη κυβέρνηση, τη στιγμή ειδικά που η αντιπολίτευση των κομμάτων που συμφωνούν στους βασικούς προσανατολισμούς του κεφαλαίου, είναι επιδερμική και χλιαρή, ίσα για τα μάτια του κόσμου.

Το βάρος πέφτει και πάλι στις ταξικές δυνάμεις να πολεμήσουν και να αναδείξουν την ουσιαστική διαφορά και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, ακόμη και σε εποχές με υγειονομική πανδημία.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας