Ανακοίνωση της παράταξης Κίνημα Φοιτητών Ιατρικής του Α.Π.Θ
Φέτος είναι η δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά που στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «εισήχθησαν αλλοδαποί φοιτητές» για να σπουδάσουν στο Α.Π.Π.Σ. Το εκτοετές αυτό πρόγραμμα απαιτεί πέραν άλλων την καταβολή 12.000 ευρώ ετησίως. Τα κριτήρια εγγραφής αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της σχολής: aristotlemedical.edu.gr
Ως πρώτη προϋπόθεση αναφέρεται πως, το πρόγραμμα απευθύνεται σε αλλοδαπούς φοιτητές που έχουν φοιτήσει τα δύο τελευταία χρόνια του Λυκείου σε ξένη χώρα. Ακούγοντας ορισμένους να μιλάνε άπταιστα ελληνικά προκύπτουν εύλογα ερωτήματα , στα οποία οι απαντήσεις ήρθαν από τους « αλλοδαπούς φοιτητές». Έπειτα από συζήτηση μαζί τους (στα ελληνικά),ενημερωθήκαμε πως κάποιοι φέρουν διπλή υπηκοότητα εκ των οποίων η μια είναι ελληνική. Αξιοποιώντας την ξένη υπηκοότητα και έχοντας φοιτήσει τα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου στο εξωτερικό ( ίσως κάποιοι απλά να μετακόμισαν για δυο χρόνια και να μην ήταν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ), εγράφησαν στην σχολή. Προκύπτουν έτσι Έλληνες του εξωτερικού που σπουδάζουν στο Α.Π.Θ. επι πληρωμή.
Τα επόμενα δύο κριτήρια αναφέρουν Πιστοποιητικό Απολυτηρίου Λυκείου και Πιστοποιητικό ικανότητας στα αγγλικά. Ακόμη απαιτείται συνέντευξη και ένα εισαγωγικό τέστ , διαδικτυακό , πολλαπλών επιλογών. Ωστόσο, η εξέταση δεν είναι πάντα απαραίτητη όπως μας διαβεβαίωσαν οι « φοιτητές» του Α.Π.Π.Σ. και όπως αναφέρει και το τελευταίο κριτήριο εγγραφής.
Στον αντίποδα, ο κανόνας για την εισαγωγή στην Ιατρική του Α.Π.Θ. απαιτεί υψηλού επιπέδου εξετάσεις είτε αυτές αφορούν ημεδαπούς , είτε ομογενείς φοιτητές. Προκύπτει λοιπόν ένα ιδιωτικό πρόγραμμα σπουδών που αξιοποιεί τις υποδομές του δημοσίου Πανεπιστημίου για την εκπαίδευση « φοιτητών» αμφιβόλου επιπέδου. Με το πέρας των έξι ετών , οι «συνάδελφοι» του Α.Π.Π.Σ. θα έχουν στην κατοχή τους πτυχίο με τίτλο « Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Ένα brand name το οποίο οικοδομήθηκε από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό , με διεθνή αναγνωσιμότητα και που μας ανοίγει τον δρόμο στην αγορά εργασίας. Τι θα συμβεί όμως όταν κατέχουν τον ίδιο τίτλο «φοιτητές» αμφιβόλου επιπέδου , στους οποίους η σχολή υποχρεούται να απονείμει τον τίτλο αποφοίτου Ιατρικής (διότι θα έχουν πληρώσει 72.000 ευρώ); Προφανώς , το πτυχίου του Α.Π.Θ. δεν θα έχει το κύρος που έχει τώρα και σαφώς θα αμφισβητούνται και τα δικά μας προσόντα.
Μπαίνοντας στα κλινικά έτη διαπιστώνει κανείς τις προσπάθειες των καθηγητών να συγχρονίσουν το έργο του νοσοκομειακού ιατρού και του καθηγητή. Αρκετές φορές , οι φοιτητές επωμίζονται τις ελλείψεις καθηγητών και υποδομών καθώς προκύπτουν υπεράριθμες ομάδες σε θαλάμους, κάνοντας δύσκολο το έργο της κλινικής εκπαίδευσης. Στο χειμερινό εξάμηνο του 5ου έτους , στο μάθημα της Παθολογίας του ΑΧΕΠΑ , μειώθηκαν οι ώρες κλινικής εκπαίδευσης κατά το ήμισυ με διάφορες προφάσεις. Αναρωτιόμαστε , τι θα προκύψει όταν στις κλινικές θα συνωστίζεται το Α.Π.Π.Σ. με το δικό μας ; Από ποιους θα μειωθούν ώρες και σε ποιους θα δοθεί η δέουσα προσοχή; Τα ερωτήματα είναι μάλλον ρητορικά.
Σας καλούμε λοιπόν συνάδελφοι , εσάς που με θυσίες και κόπους ετών εισαχθήκατε στην περιζήτητή Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. και που με κόπο θα αποφοιτήσετε και θα σταδιοδρομήσετε επαγγελματικά να αναρωτηθείτε , κατά πόσο επηρεάζεται το κύρος του Πανεπιστημίου μας , τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και η κλινική μας εκπαίδευση από την σύγχρονη λειτουργία ενός ιδιωτικού προγράμματος .
Αντιλαμβανόμαστε πως τα χρήματα είναι πολλά , αλλά το Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να αποτελεί χώρο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το κεκτημένο της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας είναι δικαίωμα μας, και πρέπει να το προστατεύσουμε
- Κατάργηση του Αγγλόφωνου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΑΠΠΣ)
- Αναβάθμιση της προπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης
- Διασφάλιση του κύρους του πτυχίου