Εργατικός Αγώνας

Επενδυτική βαθμίδα: Οι αλήθειες για ένα θετικό γεγονός που δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες-Κ.Μελάς (vid)

Η πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα επιτέλους ήρθε και το τελευταίο 48ωρο υπάρχει ένα κλίμα θριαμβολογίας από κυβέρνηση και μέσα ενημέρωσης.

Όπως εξηγεί στο militaire channel ο Οικονομολόγος και διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά, Κώστας Μελάς είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα πολύ θετικό βήμα , γιατί πρώτα απ΄ όλα θα μπορούμε να έχουμε χρήματα από την ΕΚΤ αν παραστεί ανάγκη, ευκολότερα.

Από την άλλη όμως η επενδυτική βαθμίδα δεν θα βοηθήσει σε τίποτα αν τα όποια χρήματα έρθουν δεν δοθούν όχι στη μεγέθυνση αλλά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Εξηγεί τη μεγάλη διαφορά.

Ο οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι την ενδιαφέρει η μεγέθυνση κι όχι η ανάπτυξη. Πως το έχει δείξει το αναλύει ο κ.Μελάς επαρκώς και με απολύτως κατανοητό τρόπο για όσους δεν γνωρίζουμε οικονομικά. Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση αυτή η εισροή κεφαλαίων να κάνει ζημιά αντί να βοηθήσει αν δεν επενδυθούν εκεί που πρέπει , όπως πρέπει.

Αναφέρεται στο real estate που έχει «βαφτιστεί» επένδυση, αλλά δεν είναι.

Μιλά για τα funds που ασφαλώς είναι ευχαριστημένα με την επενδυτική βαθμίδα, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ομόλογα -ούτε αυτό είναι επένδυση- δηλαδή να επιχειρήσουν κερδοσκοπία.

Η επενδυτική βαθμίδα υπενθυμίζει ότι έχει σχέση με τη ρύθμιση του χρέους μας , το οποίο είναι γνωστό ότι είναι ρυθμισμένο μέχρι το 2032.

Για όλα αυτά ο κ.Μελάς εξηγεί ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι καλό πράγμα αλλά δεν δικαιολογεί τις θριαμβολογίες. «Να υπενθυμίσω ότι την είχαμε μέχρι και δύο χρόνια μετά από την είσοδο μας στα μνημόνια», επισημαίνει.

Τι μπορεί να γίνει για την ακρίβεια που πλήττει βάναυσα τους πολίτες; Υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί για να ανακουφιστούν; Η απάντηση είναι καταφατική και ο κ.Μελάς αναφέρει τι θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη.

Τι φταίει και μετά από τρία μνημόνια και πλήθος άλλων δυσκολιών δεν έχουμε αλλάξει τίποτα στο οικονομικό μας σύστημα ώστε να αρχίσουμε να παράγουμε και να οδηγηθούμε σε μια ουσιαστική ανάπτυξη; «Το πολιτικό μας σύστημα», λέει με κάθετο τρόπο ο κ.Μελάς. Ένας τομέας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αμυντική βιομηχανία.

Πόσο θα επηρεάσει την οικονομία η κρίση στη Μέση Ανατολή και πόσο επηρέασαν οι καταστροφές στον Θεσσαλικό κάμπο;

 

Πηγή: militaire.gr

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας