Εργατικός Αγώνας

Κούφια σχέδια για ανθρωπιστική βοήθεια

Η ελληνική κυβέρνηση όπως και η κυπριακή προτίμησαν την αποχή κατά την ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα συντασσόμενες απόλυτα με τις απαιτήσεις των Αμερικανών και αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται εκεί.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι με πρωτοβουλία Μακρόν και τη συνδρομή Κύπρου και Ελλάδας εξετάζεται η δυνατότητα μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης μέσω των ανάλογων διαδρόμων.

Φαίνεται όμως ότι δεν είναι μόνο η μεταφορά βοήθειας και εφοδίων, εξαιρετικής σημασίας βέβαια γεγονός, η οποία αντιμετωπίζει μάλιστα σοβαρές δυσκολίες. Είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι προβλέπεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαδρόμου με ελληνικά πλοία να μεταφερθούν ως και 200.000 Παλαιστίνιοι σε Κύπρο και Ελλάδα.

Διαχρονικά οι πρόσφυγες και οι ξεριζωμένοι ήταν στην Ελλάδα καλοδεχούμενοι από τον Ελληνικό λαό, αν και δεν συνέβαινε πάντα το ίδιο με τις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμη περισσότερο ο ελληνικός λαός έδειξε την αλληλεγγύη του διαχρονικά στους Παλαιστίνιους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστεί τόσες χιλιάδες ψυχές η χώρα και με αυτές τις συνθήκες που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει. Εκρηκτική είναι η κατάσταση των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στη χώρα και έχουν τεράστια προβλήματα. Τελευταία εξέλιξη είναι η συγκέντρωση 400 προσφύγων στο λιμάνι της Ρόδου που εμπόδισαν τον απόπλου πλοίου και ζητούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα ή σε οργανωμένες δομές. Το ίδιο εκρηκτική και απαράδεκτη είναι η κατάσταση των προσφύγων που κυκλοφορούν νόμιμα και περιπλανώνται στις πλατείες.

Και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο για τη βελτίωση της κατάστασης και ιδιαίτερα για τη διαχείριση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος που ενδεχομένως εμφανιστεί.

Μέχρι και η μεταφορά και περίθαλψη τραυματιών είναι τεράστιο πρόβλημα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας.

Η ανοργανωσιά, η παντελής αδιαφορία και η έλλειψη σχεδίου είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής για ότι και για όσα δεν βρίσκονται εντός των στόχων και των προτεραιοτήτων της.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας