Το ανθρωπιστικό προσωπείο που ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδεικνύει παραμερίζεται και εμφανίζεται μία ωμή απάνθρωπη πρακτική.
Την αρχή έκανε η Μεγάλη Βρετανία που πλέον δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας δύο στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στη Ρουάντα στα οποία θα μεταφερθούν οι μετανάστες που φτάνουν στη Μεγάλη Βρετανία με το αζημίωτο φυσικά.
Στα χνάρια της Μεγάλης Βρετανίας ακολουθεί η Αυστρία που ετοιμάζεται να εκτοπίσει και η ίδια τους πρόσφυγες σε αφρικανικές χώρες.
Πριν 2 χρόνια η ίδια η Κομισιόν έναντι εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση της Τυνησίας χωρίς επιτυχία να μπλοκάρει τους μετανάστες στο έδαφος της, κάτι ανάλογο με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας της οποίας είδαμε τα τραγικά αποτελέσματα.
Στη συνέχεια οι αντιπροσφυγικές ενέργειες από διάφορες χώρες εκδηλώνονται απανωτά, όχι μόνο από εκείνες που είχαν ανοιχτά εχθρική στάση απέναντι τους αλλά και από χώρες που υποτίθεται έδειχναν κάποια ανοχή.
Η Γερμανία αυστηροποιεί τα μέτρα που αφορούν στη μεταναστευτική πολιτική της. Στη σύσκεψη των επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων με τον Γερμανό καγκελάριο ομόφωνα αναδείχθηκε ως κοινός στόχος η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αποφασίστηκε η περικοπή των κονδυλίων για τους μετανάστες, η περικοπή των επιδομάτων τους και ο διπλασιασμός του χρόνου παραμονής ώσπου να λάβουν πλήρη κοινωνικά επιδόματα. Συμφώνησαν επίσης να εξεταστεί η διαδικασία ασύλου να μεταφερθεί εκτός Γερμανίας.
Στη Γαλλία άρχισε η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει την αυστηροποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης προσφύγων που εκλαμβάνονται ως απειλή και παράλληλα τη διευκόλυνση της υπό προϋποθέσεις χορήγησης άδειας προσωρινής διαμονής σε όσους εργάζονται σε κλάδους της οικονομίας πού υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Η πιο πρόσφατη ανάλογη είδηση έρχεται από την Ιταλία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συμφώνησε με τον ομόλογο της της Αλβανίας τη δημιουργία “κέντρων υποδοχής προσφύγων” στην Αλβανία όπου θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες που εισέρχονται στο ιταλικό έδαφος. Οι πρόσφυγες θα χωρίζονται σε ενήλικες άνδρες και γυναικόπαιδα, οι άντρες θα μεταφέρονται στην Αλβανία και τη φύλαξη τους θα έχουν οι ίδιοι οι Ιταλοί. 39 χιλιάδες πρόσφυγες το χρόνο είναι υποχρεωμένη να δεχτεί η Αλβανία, ενώ το νομικό καθεστώς που θα που θα διέπει τα κέντρα αυτά είναι εντελώς άγνωστο. Ο Ματέο Σαλβίνι ενθουσιάστηκε με τη συμφωνία αυτή και δήλωσε: Η Ιταλία δεν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης, τα Τίρανα το έχουν καταλάβει και αξίζουν ειλικρινείς ευχαριστίες, οι Βρυξέλλες ακόμα όχι.
Φαίνεται ότι τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή.
Οι ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί αυξάνονται και μαζί οι ξεκληρισμένοι και οι πρόσφυγες, οι πεινασμένοι και απελπισμένοι που θα αναζητήσουν διέξοδο στην Ευρώπη. Το φρούριο όμως κλείνει ερμητικά τις πόρτες του και ότι γίνει.
Οι Έλληνες εργαζόμενοι, ο λαός ολόκληρος πρέπει να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε απόπειρα δημιουργίας κέντρων κράτησης προσφύγων σε αφρικανικές χώρες, αλλά και εντός των ίδιων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες. Να δυναμώσουν τον αγώνα εναντίον του πόλεμου απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας και να εφαρμοστεί φιλική και αλληλέγγυα στάση απέναντι τους. Τα σύνορα της χώρας πρέπει να πάψουν να είναι το αδιαπέραστο από στεριά και θάλασσα τείχος που εμποδίζει την είσοδο των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγώντας χιλιάδες στο βυθό της θάλασσας είτε να κατακαίγονται στα δάση από τις πυρκαγιές. Να αγωνιστούν εναντίον της εκμετάλλευσης και της καταλήστευσης των φτωχότερων χωρών και των λαών τους.