Εργατικός Αγώνας

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, την ημέρα σύμβολο, της εργατικής τάξης.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας της

Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας

Εμπνεόμαστε και παίρνουμε δύναμη από τους αγώνες της εργατικής τάξης όλου του κόσμου, από τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τους πολέμους. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας: Σικάγο 1886, Μάης 1936, Καισαριανή 1944. Συνεχίζουμε την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, για ζωή με δικαιώματα, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχια και πολέμους.

Στη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε οι εργαζόμενοι πλήρωσαν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, τα μονοπώλια αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα καθαρά. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και κυρίως των επισιτισμό με πολύ χαμηλούς μισθούς και σε συνθήκες γαλέρας- καθημερινή δουλειά χωρίς ρεπό πάνω από 10 ώρες την ημέρα για 1.000€ το μήνα, ενώ ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στα τρόφιμα βρίσκεται στα ύψη και κατατρώει το εργατικό εισόδημα.

Η βαθιά αναδιάρθρωση που επιχειρεί το κεφάλαιο στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη περνάει πάνω από τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων. Ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σταδιακά φτωχοποιούνται και τομείς του δημοσίου περνούν στους ιδιώτες με τεράστιες επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους νέους.

Η πλειοψηφία των αγροτών, η πλειοψηφία των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βιώνουν πλέον ζοφερές συνθήκες διαβίωσης: ο μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας, η ακρίβεια φουντώνει και κατατρώει το εισόδημα, η λαϊκή κατοικία βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Η κρίση του κεφαλαίου και ο κίνδυνος απώλειας της πρωτοκαθεδρίας στις παγκόσμιες υποθέσεις από τους Δυτικούς ιμπεριαλιστές φέρνουν τον κίνδυνο του πολέμου προ των πυλών και τις συνέπειες του θα τις υποστούν ολοκληρωτικά οι λαοί της Ευρώπης. Η χώρα σέρνεται καθημερινά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όλο και πιο πολύ στην πολεμική εμπλοκή.

Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμη γενικευμένο χαρακτήρα, είναι αποσπασματικοί, όμως σταδιακά αποκτούν μεγάλη μαζικότητα, δυναμική, πάθος και αυτοπεποίθηση: πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις, δυναμικό φοιτητικό, αγροτικό κίνημα, αντιπολεμικό κίνημα.

Ο εργαζόμενος λαός για να επιβιώσει και να βελτιώσει τους όρους της ζωής του πρέπει να αγωνιστεί μαζικά και αποφασιστικά. Να αψηφήσει την παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να στρέψει τους αγώνες του εναντίον των βασικών αιτιών του προβλήματος και των υπευθύνων κυβέρνησης, αστικών πολιτικών δυνάμεων και ΕΕ, πολιτική που προάγει τα κέρδη και σπρώχνει τους εργαζόμενους στη μιζέρια και στα αδιέξοδα, πολιτική που καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον υπονομεύοντας στη ζωή των επόμενων γενιών.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Συμμετέχουμε στις διαδηλώσεις της πρωτομαγιάς και διεκδικούμε:

· Ουσιαστική αύξηση μισθών όλων των εργαζόμενων, κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ καθαρά, καθιέρωση Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής.

· 6ωρο – 5νθήμερο – 30ωρο χωρίς μείωση αποδοχών με αντίστοιχη μείωση για τα βαριά και ανθυγιεινά

· Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας υποχρεωτικές για τους εργοδότες.

· Κατάργηση της μερικής και εποχιακής απασχόλησης οπουδήποτε

μπορεί να υπάρξει σταθερή εργασία.

· Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

· Ασφάλιση και περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

· Να επιστραφεί ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο.

· Προστασία της πρώτης κατοικίας.

· Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα και μηδενισμός του στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.

· Ουσιαστική αύξηση των συντάξεων.

· Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κατ’ άτομο και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με κλιμακωτό συντελεστή.

· Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.

· Αναβάθμιση του ΕΣΥ, κατάργηση των απογευματινών – ιδιωτικών χειρουργείων

· Να εμποδιστεί η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων

· Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι τεράστιες καταστροφές και η αιματοχυσία. Καμία συμμετοχή της χώρας στους περιφερειακούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα Ύδρα

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στις υπόλοιπες πόλεις ανά την χώρα.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας