Εργατικός Αγώνας

Το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα εξαπλώνεται παγκόσμια

Γράφει ο Πέτρος Ιωαννίδης

Το φοιτητικό – αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ βρίσκεται στο ζενίθ. Χιλιάδες διαδηλωτές, με όλα τα μέσα, ακόμα και «παράνομες» καταλήψεις, διαδηλώνουν ενάντια στην εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα. Νεολαίοι στα «καλύτερα» πανεπιστήμια του κόσμου, στο κέντρο της «παγκόσμιας αριστείας», εναντιώνονται στη φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ, απαιτώντας να σταματήσει η βοήθεια τους στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι κινητοποιήσεις – καταλήψεις έχουν άμεσα αιτήματα, όπως στο πανεπιστήμιο Columbia στο οποίο οι φοιτητές ζητούν την αναστολή της συνεργασίας του ιδρύματος με το κράτος του Ισραήλ.

εικόνα 1: τοποθεσίες στις ΗΠΑ με φοιτητικές κινητοποιήσεις (πηγή: Bloomberg)

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει από την αστυνομική βία της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, αλλά ενισχύεται συνεχώς.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, οι καταυλισμοί που έχει στηθεί υπέρ της Παλαιστίνης έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 100 κολέγια σε 30 πολιτείες και την Ουάσιγκτον, ενώ σχεδόν 1.600 άτομα έχουν συλληφθεί στις πανεπιστημιουπόλεις από τότε που οι διαδηλωτές έστησαν για πρώτη φορά σκηνές στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια στις 17 Απριλίου.

Ταυτόχρονα η κρατική – αστυνομική βία περισσεύει. Ήδη γίνονται προσπάθειες να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις, ενώ τόσο φοιτητές όσο και ακαδημαϊκό προσωπικό συλλαμβάνεται, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανή αυταρχισμό.

εικόνα 2: διαδηλωτές ανά ίδρυμα που συλλήφθηκαν σε αμερικανικά Πανεπιστήμια (ίδια πηγή)

Σε πολλές περιπτώσεις η βία κατά των φοιτητών είναι εντυπωσιακή. Στο Ώστιν οι δυνάμεις καταστολής της Πολιτείας φέρουν ακόμα και πραγματικά πυρά στις τσέπες τους, όπως φαίνεται από φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

εικόνα 3: διάλυση κατάληψης στο Columbia University, 30 Απριλίου
εικόνα 4: οπλισμένοι στρατιωτικοί, διαλύουν διαδήλωση στο Ώστιν, Τέξας

Ταυτόχρονα, το φοιτητικό αντιπολεμικό κίνημα εξαπλώνεται και στην Ευρώπη.

Απομακρύνθηκαν διαδηλωτές στη Γαλλία

Δυνάμεις της τάξης απομάκρυναν την Παρασκευή διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, που είχαν κάνει κατάληψη στην παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εκδηλώνονται στη Sciences Po του Παρισιού, όπως και σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) καθώς και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP)

εικόνα 5: στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Παρίσι

Κινητοποιήσεις και στη Γερμανία

Η αστυνομία επενέβη την Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρωμένους μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

Σκηνές έστησαν στο Δουβλίνο

Δεκάδες φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και χθες απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών». Οι διαδηλωτές προβάλλουν αιτήματα όπως ιδίως το Τρίνιτι Κόλετζ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Διαδηλώσεις στην Ελβετία

Περίπου εκατό φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL), απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά κι αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον τη Δευτέρα. Το Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και των φοιτητών που έχουν κάνει κατάληψη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

Αλλά και εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου, οι φοιτητικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις μαζικοποιούνται

Συμπαράσταση από το Μεξικό

Δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καταυλισμό στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη», ή «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Αξίωσαν η μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Καταυλισμοί σε πανεπιστήμια στην Αυστραλία

Στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο προχθές Παρασκευή. Αν και υπήρξε ατμόσφαιρα έντασης, οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν ειρηνικά και η αστυνομία δεν επενέβη. Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο γκοθικό κτίριο του πανεπιστημίου. Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, ζητούν το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να κόψει τους δεσμούς με ισραηλινούς θεσμούς και να μη δέχεται δωρεές από βιομηχανίες όπλων.

Ο Καναδάς ακολουθεί το παράδειγμα των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστίνιων δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου. Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.

Από την άλλη, η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η νεολαία ανά την υφήλιο ξέρει, έστω και αυθόρμητα – αντανακλαστικά, ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστίνιων, ενάντια στην φασιστική πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Η αστυνομική – κρατική βία από την άλλη, δείχνει τα πραγματικά όρια της αστικής δημοκρατίας. Ειρηνικές διαδηλώσεις, καταλήψεις που ούτε καν παρενοχλούν την εκπαιδευτική διαδικασία διαλύονται. Συλλήψεις στο συρμό, αυταρχισμός, χρήση παρακρατικών μηχανισμών: τα φτιασίδια της αστικής δυτικής δημοκρατίας ξεχαρβαλώνονται και αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας του κεφαλαίου.

Οι κομμουνιστές  σε όλες αυτές τις χώρες πρέπει να συμβάλλουμε ώστε η σπίθα να μετατραπεί σε φλόγα. Τα αντιπολεμικά κινήματα να αποκτήσουν αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Να συνδεθούν με το εργατικό κίνημα, να αποκτήσουν γερή οργανωτική δομή.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας