Εργατικός Αγώνας

Οι έμποροι του πολέμου είναι ασυγκράτητοι

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής

Η ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των 70χρονων των γενεθλίων του σκόρπισε μεγάλη ανησυχία στους λαούς της Ευρώπης σχετικά με την προοπτική επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία ενδεχομένως και γενικότερα. Οι ομιλίες, οι αποφάσεις, οι εξαγγελίες και οι απειλές έμοιαζαν με πολεμική ιαχή. Ανακοίνωσαν ότι άρχισε η μεταφορά αεριωθουμένων F-16 που θα αρχίσουν άμεσα να επιχειρούν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Πρώτη “δωρητές” και με το αζημίωτο η Δανία και η Ολλανδία και έπονται άλλοι. Επίσης θα μεταφερθούν στοιχεία patriot, συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, ακόμη περισσότερα όπλα και 40 δις δολάρια νέα χρηματοδότηση στο καθεστώς των ουκρανών ανδρεικέλων. Η ροή έμψυχου δυναμικού από τη δύση στα ουκρανικά πεδία δυναμώνει. Το ΝΑΤΟ ενισχύεται από κάθε άποψη, οι στρατιωτικές και πολεμικές προετοιμασίες εντείνονται υπό το πρόσχημα της ρωσικής απειλής. Μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας τα μέλη του έφτασαν τα 32. Η επί πολλές δεκαετίες ουδέτερη Σκανδιναβία αριθμεί πλέον 45 αμερικάνικες βάσεις.

Μέρος της πολεμικής προετοιμασίας είναι η στρατιωτικοποίηση των οικονομιών όλων των χωρών της Ευρώπης. Ένας πυρετός προπαρασκευής και προετοιμασίας των όρων της πολεμικής σύγκρουσης. Στρατεύματα κατά χιλιάδες και στην πορεία κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μετακινούνται στα σύνορα της Ρωσίας. Το AUΚUS προσπαθεί να προσεταιριστεί περισσότερες χώρες για να περικυκλωθεί η Κίνα υπό το πρόσχημα της απειλής της ανεξαρτησίας της Ταιβάν. Παράλληλα ο ιμπεριαλισμός ανοίγει ή αναθερμαίνει νέα μέτωπα σε περιοχές όπως το Σαχέλ ενώ η μαρτυρική Γάζα υφίσταται αφανισμό του πληθυσμού της από το Ισραήλ κάτω από τα βλέμματα ή με τις ευλογίες των δυτικών.

Το 2014 το ΝΑΤΟ αποφάσισε ότι τα μέλη του υποχρεούνται να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στη συμμαχία ως το 2024. Η Ελλάδα ως ο καλύτερος στρατιώτης διαχρονικά ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ήταν μεταξύ των λίγων χωρών που το τήρησαν. Χαρακτηριστικά το 2017 τέσσερες μόνο χώρες υλοποίησαν το στόχο μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Έκτοτε το κυνήγι του εξοπλισμών συνεχώς μεγαλώνει. Σύμφωνα με το ινστιτούτο IISS στο ΝΑΤΟ αντιστοιχούσε το 50% των στρατιωτικών δαπανών παγκόσμια ενώ το 28% των δαπανών αυτών ανήκαν στα ευρωπαϊκά μέλη του. Το 2024 αναμένεται η αύξηση των δαπανών των ευρωπαϊκών χώρων να φτάσει το 30% και ιδιαίτερα αν η απόφαση για την Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική προχωρήσει.

Αμυντικές βιομηχανίες που σταμάτησαν προ δεκαετιών να λειτουργούν και είχαν καταντήσει παλιοσίδερα μπαίνουν σε λειτουργία τώρα σε αρκετές χώρες. Αποφασίζονται τεράστιες παραγωγές σύγχρονων όπλων και πυρομαχικών, προωθείται η δημιουργία ατσάλινου αμυντικού αντιπυραυλικού θόλου που θα καλύπτει την Ευρώπη ολόκληρη.

Η Κριστίν Μπερζίνα διευθύνουσα σύμβουλος του ινστιτούτου German Marshal Fund με έδρα την Ουάσιγκτον σε συνέντευξή της στο Βήμα αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποφυγή του πολέμου. Καταρχήν σχετικά με τα κυριότερα ζητήματα που ιεραρχούνται και καθορίζουν το ΝΑΤΟ αναφέρει: “Το πιο σημαντικό ζήτημα θα συνεχίσει να είναι η αποτροπή, είναι το πρωταρχικό ζήτημα σήμερα, η αποτροπή ορίζεται κυρίως σε σχέση με τη Ρωσία. Πέρα από το τι συμβαίνει στη Ουκρανία σε ορίζονται 5-10 ετών θα δούμε επιταχυνόμενη ευθυγράμμιση και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας Κίνας Βόρειας Κορέας και Ιράν. Μετά τον ορίζονταν 2 ετών όπου υπάρχει επικέντρωση στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ πρέπει να σκεφτεί πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πολυμέτωπη σύγκρουση που θα μπορούσε να ξεσπάσει στον ατλαντικό αλλά και στη μέση ανατολή, στον ειρηνικό και στον αρκτικό κύκλο. Το ερώτημα είναι πώς το ΝΑΤΟ προστατεύεται σήμερα έναντι της Ρωσίας αλλά και πώς θα μείνει ευκίνητο και θα είναι αρκετά καλά εφοδιασμένο και προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μία πολυδιάστατη απειλή. Η ανάγκη αποτροπής μιας τέτοιας σύγκρουσης θα γίνεται ολοένα μεγαλύτερη”.

Σχετικά με τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ δείχνει προβληματισμένη αφού όπως δηλώνει “σήμερα η Ρωσία παράγει περισσότερο στρατιωτικό υλικό από ότι ολόκληρο τον ΝΑΤΟ μαζί θα χρειαστεί σημαντικές αμυντικές επενδύσεις σημαντική στρατολόγηση και μία αλλαγή της αντίληψης της απειλής από την κοινωνία. Η οικονομική κατάσταση αναφέρει είναι δύσκολη μια αύξηση στρατιωτικών δαπανών θα είναι δύσκολη…Το ερώτημα είναι πότε και πως το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να κινηθεί με ρυθμούς πολεμικής οικονομίας για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3% ή και 4% του ΑΕΠ εκεί από βρίσκεται η ανατολική πτέρυγα του και όχι μόνο στο 2%, πως θα φτάσουν σε αυτό το επίπεδο Γαλλία Γερμανία Βρετανία; Είναι δύσκολο”.

Ο φόβος της μεγάλης όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων της αστάθειας του πολιτικού συστήματος και της έντασης των αγώνων καθώς και της απαξίωσης των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος είναι εμφανής στη συνέντευξη, αντιλαμβάνεται ότι οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν και μαζί οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης του δυτικού κόσμου. Και εν τέλει η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 3% από τις μεγάλες χώρες με τα μεγάλα ΑΕΠ είναι εκείνες που θα δώσουν τις δυνατότητες, μόνο που στις χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αυξηθούν σε τέτοια ύψη οι στρατιωτικές δαπάνες. Στη συνέχεια απαντά ευθέως σχετικά με ότι απασχολεί και φοβίζει τη δυτική συμμαχία: “Αν εμπλακούν οι ΗΠΑ σε μία σύγκρουση με την κίνα θα μεταφέρουν δυνάμεις από την Ευρώπη στον ειρηνικό αφήνοντας την Ευρώπη ευάλωτη. Αν η Κίνα κινητοποιηθεί εναντίον της Ταιβάν δεν είναι απίθανο η Ρωσία να αδράξει την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ευρώπης γνωρίζοντας πόσο δύσκολο θα είναι η δύση να ασχοληθεί με δύο θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα.”

Σαφέστατα εκείνο που θέλει να αποφύγει η δύση είναι να ενεργοποιηθούν ταυτόχρονα τα δύο μεγάλα μέτωπα στην Ουκρανία και στην Ασία και ενδεχομένως άλλες πολεμικές εστίες. Για αυτό αναπτύσσει όλες τις δυνατότητες της συνεχίζει εντατικά την εμπλοκή στην Ουκρανία, απειλεί την Κίνα αλλά δεν προχωρεί περισσότερο και προσπαθεί να δελεάσει άλλες χώρες που δεν ακολουθούν Από τη σκέψη επέκτασης του πολέμου σε βάρος της Ρωσίας δεν παραιτείται.

Η Ελλάδα σε αυτό το πολεμικό πυρετό είναι πρωτοπόρα με τη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο καλός στρατιώτης Μητσοτάκης κάνει ό,τι μπορεί για να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πολεμικής δράσης. Επενδύει όλο και περισσότερο στη διπλωματία των όπλων έχοντας εκεί αποθέσει τη λύση όλων των προβλημάτων της χώρας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί, ιδιαίτερα των διαφορών και των “διαφορών” με την Τουρκία. Εξοπλίζει προκλητικά τους Ουκρανούς εκχωρώντας πολεμικό υλικό δισεκατομμυρίων αναγκαίο για την άμυνα της χώρας παραχωρεί την Αλεξανδρούπολη στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για την μεταφορά αρμάτων μάχης και κάθε είδους οπλικών συστημάτων μέχρι και τη δημιουργία σιδηροδρομικού διαδρόμου από την Αλεξανδρούπολη στην Κωστάντζα στη Ρουμανία. Ο στόχος είναι προφανής. Η Ρωσία. Μάλιστα στην ομιλία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η εκχώρηση του οπλισμού αυτού γίνεται σε βάρος της άμυνας της χώρας.

Στη σύνοδο ΝΑΤΟ πρωτοστάτησε στη στήριξη κάθε ενέργειας υπέρ της Ουκρανίας, στήριξε και ενέκρινε όλα τα ευρωπαϊκά πακέτα που συμφωνήθηκαν, ένθερμα τοποθετήθηκε υπέρ του σιδερένιου αμυντικού αντιπυραυλικού θόλου που θα υπερασπίζεται ολόκληρη την Ευρώπη καλύπτοντας τα κενά που θα αφήσει η αποστολή των F-16.

Σε μια ευρωπαϊκή ένωση που πλήττεται από χρόνια ύφεση με μεγάλα τμήματα των λαϊκών μαζών να δυσκολεύονται οικονομικά κάθε μέρα και περισσότερο, ένωση που επί της ουσίας καταρρέει ως οικονομική και πολιτική ένωση και που οι λαοί την απορρίπτουν μαζικά αφού δεν βρίσκουν καθόλου ευεργετική την παρουσία της αντίθετα την αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα η Ελλάδα πρωτοστατεί στην πρώτη γραμμή δημιουργίας αμυντικής ένωσης με ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην υπηρεσία φυσικά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ.

Σε αυτή την κατεύθυνση βλέπει το ρόλο της η κυβέρνησης υλοποιώντας τα σχέδια ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλίων και ιδιαίτερα του εφοπλιστικού κεφαλαίου που φαίνεται να δελεάζεται από τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και την πολεμική σύγκρουση προκειμένου να ικανοποιήσει τους στόχους του στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου και την ευρύτερη περιοχή. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των συμμάχων της και της πολιτικής ελίτ που είναι στα πράγματα προφανώς προηγούνται αυτών των εργατικών και λαϊκών μαζών.

Στην εμφάνισή του στη σύνολο κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός και σε εκπομπή της αμερικάνικης τηλεόρασης εκθείασε την αποτελεσματική δράση της κυβέρνησης του. Συγκεκριμένα κομπάζοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα διέθεσε το 3,01% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες ξεπερνώντας πολύ το 2% που ήταν το όριο και μάλιστα ότι το 2024 το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί. Βέβαια το ίδιο το ΝΑΤΟ λέει διαφορετικά νούμερα και συγκεκριμένα ότι το 2023 η Ελλάδα διέθεσε για αμυντικές δαπάνες το 3,54%.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν ξιφούλκησε μόνο εναντίον της Ρωσίας παίρνοντας πολύ μεγάλα μέτρα στρατιωτικά για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία επιτέθηκε εναντίον της Κίνας χαρακτηρίζοντας με ανακοίνωση της αποφασιστικό υποστηρικτή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σαν να μην πρόκειται για μεγάλη ανεξάρτητη χώρα μέλος του Σ Α του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση αυτή είναι συνέχεια των χαρακτηρισμών της κίνας ως συνεχούς πρόκλησης προκειμένου να επεκτείνει την ισχύ της σε βάρος των ΗΠΑ. Η απάντηση του υπουργείου εξωτερικών της κίνας ήταν άμεση και καταλυτική. “Η επιμονή του ΝΑΤΟ να περιγράφει την κίνα ως συστηματική πρόσκληση αποσκοπεί στην ενίσχυση της δικής του ισχύος τη στιγμή που το ίδιο αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και υπόσχεται ασφάλεια σε βάρος της ασφάλειες άλλων”.

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Μόντι στη Μόσχα αψηφώντας προκλητικά την προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας εκ μέρους των δυτικών και οι οικονομικές εμπορικές και νομισματικές συμφωνίες που υπέγραψαν από κοινού δείχνει την αποφασιστική στάση της Ινδίας.

Παράλληλα οι αποστάσεις που παίρνουν πλήθος χωρών από όλο τον κόσμο και η διάθεση υποστήριξης της Ρωσίας και της κίνας φανερώνουν ότι στον αντίποδα του ΝΑΤΟ σταδιακά σχηματίζεται ένας άλλος πόλος σημαντικά ανομοιόμορφος καταρχήν, ιδιαίτερα ισχυρός με κυριότερο στοιχείο τη διάθεση των κρατών που τον συγκροτούν να αποτινάξουν την αμερικανική και τη δυτική επικυριαρχία πάνω στις χώρες και τους λαούς τους.

Καρδιά του μπλοκ αυτού είναι το κίνημα των BRICS και ο οργανισμός της Σαγκάης. Η Ρωσία πλέον δεν είναι μόνη της ούτε η Κίνα.

Σταδιακά διαμορφώνονται δύο πανίσχυρα μπλοκ που στέκουν απέναντι το ένα στο άλλο και τα πράγματα ωθούνται σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη με την ευθύνη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Άμεσα έχει τεθεί πλέον η πιθανότητα χρήσης μικρών πυρηνικών όπλων και παράλληλα η δημιουργία πολιτικού πολεμικού κλίματος στους λαούς της Ευρώπης παίρνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Κορυφαίοι ευρωπαίοι παράγοντες ξεπερνούν τον εαυτό τους, δείχνοντας που επιδιώκουν να πάνε τα πράγματα. Πρόσφατα ο Sanders πρώην αρχηγός του βρετανικού γενικού επιτελείου υποστήριξε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή από το 1945 από ένα νέο άξονα παραλληλίζοντας στη Ρωσία την κίνα για το Ιράν με την Γερμανία του Χίτλερ, την Ιταλία του Μουσολίνι και την αυτοκρατορική Ιαπωνία.

Ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης είναι περισσότερο από ποτέ ορατός, θα πλήξει κυρίως τους εργαζόμενους και φτωχότερα λαϊκά στρώματα και θα απειλήσει τον κόσμο ολόκληρο. Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα και για κάθε χώρα που έχει εμπλακεί και που έχει τα ανάλογα προβλήματα είναι μεγάλος, εκθέτει το λαό για τα εδάφη της χώρας σε μία μεγάλη καταστροφή,

Ιδιαίτερα όταν η χώρα είναι κυριολεκτικά στα όρια της χρεοκοπίας, με τεράστιο χρέος, με μικρή υλική παραγωγή που κατακλύζεται από τον υπερτουρισμό και τις υπηρεσίες και άρα χώρα σε τεράστια αστάθεια και επιπλέον εκτεθειμένη απόλυτα σε απαντητικό κλίμα από τη Ρωσία.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει άμεσα το σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ειρήνευση, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική εμπλοκή στην Ουκρανία και η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε κάθε γωνιά του πλανήτη που γεννά τους πολέμους, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Να τερματιστεί η γενοκτονία στη Γάζα και να σταματήσει ο πολύχρονος εκτοπισμός των παλαιστινίων να δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα ιστορικά παλαιστινιακά εδάφη. Να μην επιχειρήσει η δύση να ανοίξει μέτωπο στην ανατολική Ασία.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας με κάθε τρόπο να σταματήσει αμέσως, να σταματήσει η αποστολή όπλων και η χρήση εγκαταστάσεων στο έδαφος της χώρας που στηρίζουν τις πολεμικές προσπάθειες του νατοϊκών εναντίον της Ρωσίας, να κλίσει η βάση της Αλεξανδρούπολης και αυτή τη Σούδας. Να σταματήσουν οι νέες παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων και να ακυρωθούν παλαιότερες αφού στην ουσία είναι όπλα που δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά νατοϊκές ανάγκες, να σταματήσει κάθε σκέψη για ανάπτυξη πολεμικής βιομηχανίας. Ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν είναι δυνατόν να σηκώσουν τα τεράστια βάρη νέας μεγάλης πολεμικής σύγκρουσης.

Με αιχμή αντίστοιχα αιτήματα και προτάσσοντας το σταμάτημα του πολέμου τώρα, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για ένα ισχυρό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στο οποίο υπάρχει δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα όλες οι δυνάμεις της κομμουνιστικής και αγωνιστικής αριστεράς. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το πρωτεύον αυτή τη στιγμή.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας