Γράφει η Γαλήνη Βήχα
Εν μέσω κινητοποιήσεων και απεργιών βρίσκονται εργαζόμενοι με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, το οποίο έρχεται να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του κλάδου.
Με το νέο σχέδιο νόμου επιχειρείται η δημιουργία ενός υπερ-συγκεντρωτικού και υπερ-γραφειοκρατικού φορέα ο οποίος θα συνενώσει όλα τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης, τοποθετώντας τα κάτω από ένα ενιαίο φορέα , τον λεγόμενο Ε.Ο.Π.Α.Ε. (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων). Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. θα αποτελεί φορέα ιδιωτικού δικαίου και αναμένεται να ενταχθούν σε αυτόν : ο ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, μονάδες απεξάρτησης από τυχερά παιχνίδια, αλκοόλ, ναρκωτικά, καθώς και ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.
Προβλέπεται λοιπόν μια ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η οποία αντιβαίνει τριών βασικών αρχών : της ολοκληρωμένης αρχής υπηρεσιών , της τομεοποίησης και του θεραπευτικού συνεχούς. Παρά τα όσα επικαλείται το Υπουργείο Υγείας – εντοπίζει το πρόβλημα στην αποσπασματική οργάνωση και στις διαφορετικές διοικήσεις των νοσοκομείων- το πρόβλημα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας δεν είναι διοικητικό αλλά λειτουργικό.
Σαφώς το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας. Ο Ε.Ο.Π.Α.Ε. , όντας Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που σημαίνει πως η διαχείριση εξαρτήσεων και παθήσεων θα γίνεται με όρους αγοράς. Εξισώνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ενώ το 80% των εξόδων αναμένεται να καλύπτεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. , επισημαίνει πως το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των «στεγνών» προγραμμάτων και προωθεί την πολιτική της «μείωσης της βλάβης».
Συγχρόνως υπογραμμίζει πως οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι ΜΚΟ και συναφείς φορείς , καθώς προβλέπεται η γενναία χρηματοδότησή τους με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης [1]
Οι εργαζόμενοι στην υγεία , ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , οι ασθενείς αλλά και όλος ο λαός πρέπει να παλέψει για την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. με αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.
*Με τον όρο «στεγνό» πρόγραμμα αναφερόμαστε σε αυτά που στηρίζονται στην εντατική ψυχοθεραπεία , χωρίς τη χρήση υποκατάστατων και έχουν ως στόχο την απεξάρτηση των χρηστών από όλες τις ουσίες και την πλήρη κοινωνική επανένταξη τους.