Την Πέμπτη (25/07) ανακοινώθηκαν οι βάσεις για τους υποψηφίους το 2024. Να επισημανθεί, ότι για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά βγήκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μήνα Ιούλιο. Γεγονός αναντίρρητα θετικό, πρέπει όμως να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους συνέβη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 73.161 (61.985 ΓΕΛ και 11.176 ΕΠΑΛ) και συνολικά, εισήχθησαν σε ΑΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.412 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Πιο αναλυτικά, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ ανήλθε στο 69,7% και το αντίστοιχο ποσοστό των υποψηφίων των ΕΠΑΛ στο 37,61%.
Οι βάσεις 2024 έκρυβαν ανατροπές και εκπλήξεις καθώς καταγράφηκαν άλματα ανόδου σε τμήματα που δεν περίμενε κανείς και θεαματικές βουτιές σε δημοφιλή τμήματα που μέχρι πρότινος διατηρούσαν τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των υποψηφίων.
Φαίνεται ότι τα απαιτητικά και δύσκολα θέματα σε Φυσική, Μαθηματικά και Ιστορία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ασανσέρ των Βάσεων 2024. Από τα αποτελέσματα φαίνεται η στροφή των υποψηφίων σε σχολές με άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και σχολές που εκτιμούν ότι θα έχουν καλές οικονομικές απολαβές.
Μπορεί οι σχολές Νομικής και Ιατρικής να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των υποψηφίων των Πανελληνίων Εξετάσεων διαχρονικά, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή των μαθητών προς την Πληροφορική, τα Οικονομικά και το Μάρκετινγκ. Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και οι στρατιωτικές σχολές που αρχίζουν για τα καλά να ξεφουσκώνουν και κάθε χρόνο η πορεία των μορίων εισαγωγής σε αυτές να διανύει καθοδική τροχιά. Παράλληλα, η ζήτηση για τα Παιδαγωγικά φαίνεται να υποχωρεί.
Οι Βάσεις 2024 έκρυβαν πολλές ανατροπές και εκπλήξεις καθώς ενώ όλοι έκαναν λόγο για οριακές πτώσεις και σκαμπανεβάσματα στα μόρια εισαγωγής σε λογικά πλαίσια εντούτοις καταγράφηκαν άλματα ανόδου σε τμήματα που δεν περίμενε κανείς αλλά και θεαματικές βουτιές σε δημοφιλή τμήματα που μέχρι πρότινος διατηρούσαν τα σκήπτρα στις προτιμήσεις των υποψηφίων.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «έκοψε» 10.000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι, γεγονός που και φέτος αποδεικνύει ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είναι ένας κόφτης εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.
Οι «χαμένοι» από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ως επί το πλείστον τα περιφερειακά τμήματα που ακόμη και αυτά που κατέγραψαν βάση τα 7.000 μόρια εντούτοις θα έχουν ελάχιστους εισακτέους. Ενδεικτικά, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής είναι τα 6.860 μόρια του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα. Τα πέντε τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος είναι: Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (‘Άμφισσα), με βάση εισαγωγής τα 6.860 μόρια. Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), με βάση εισαγωγής τα 7.415 μόρια, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), με βάση εισαγωγής τα 7.550 μόρια, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με βάση εισαγωγής τα 7.570 μόρια, Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, με βάση εισαγωγής τα 7.830 μόρια. Αξιοσημείωτα είναι και τα κενά που καταγράφονται σε στρατιωτικές σχολές. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – ΣΣΕ 230 κενές θέσεις για τα Όπλα, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών – ΣΜΥ, στα Όπλα επίσης, υπάρχουν 148 κενές θέσεις, στη Σχολή Ικάρων (Ιπτάμενοι), υπάρχουν 14 κενές θέσεις, στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – ΣΜΥΑ (Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης), υπάρχουν 60 κενές θέσεις, στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής – ΣΑΝ υπάρχουν 8 κενές θέσεις. Τα τμήματα με μηδενικούς εισακτέους λόγω ΕΒΕ είναι το τμήμα Ιερατικών Σπουδών Αθήνας αλλά και το αντίστοιχο στο Ηράκλειο Κρήτης που φέτος δεν θα έχουν κανέναν πρωτοετή φοιτητή.
Εν κατακλείδι, είναι ξεκάθαρο, ότι η ΕΒΕ, δημιουργεί την απαραίτητη «πελατεία» για τα κάθε είδους ΙΕΚ, κολλέγια, ιδιωτικά πανεπιστήμια, και όποια άλλη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην μεταλυκειακή εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, περιφερειακά ιδρύματα και σχολές, πιέζονται, και σε βάθος χρόνου είτε θα συγχωνευθούν είτε θα κλείσουν. Επιπλέον, ένα κομμάτι της νεολαίας αρχίζει να επιλέγει σπουδές με αποκλειστικό κριτήριο την επαγγελματική αποκατάσταση. Το πανεπιστήμιο χάνει σταδιακά το μορφωτικό/παιδαγωγικό του ρόλο, και μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε πανεπιστήμιο της αγοράς. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκαν διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) είναι πλέον ορατά, και επηρεάζουν το λαό και τη νεολαία.