Εργατικός Αγώνας

My Coast App.. άλλη μια αμαρτωλή ιστορία

Κυρίαρχο επιχείρημα στην κυβερνητική προπαγάνδα είναι ότι μάχεται ενάντια στην ασυδοσία και ενάντια στην παραβατικότητα, από όπου και αν προέρχεται. Επειδή μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ συζήτηση για την παραβατικότητα των επιχειρηματιών στον τουρισμό, ιδιαίτερα εκείνων που εμπορεύονται τις παραλίες, η κυβέρνηση δημιούργησε ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει οποιαδήποτε παρανομία.

«Μέσω του MyCoast οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

Το MyCoast συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος».

(Από το site του υπουργείου Οικονομικών)

Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, το κράτος μεταφέρει την ευθύνη ελέγχου της παραβατικής συμπεριφοράς των επιχειρηματιών στους πολίτες / εργαζόμενους (και πάλι ατομική ευθύνη).  Επιπλέον, αποτελεί έμμεση παραδοχή, ότι το κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί να ελέγχει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αλλά ακόμα και αυτό, πλέον καταργείται. Με πρόσφατη τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση δίνει εκ νέου τη δυνατότητα σε δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (λ.χ. προβλήτες, μπαζώματα), προκειμένου αυτά να μισθώνονται σε καφετέριες και ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Η ίδια τροπολογία περιλαμβάνει και αναστολή όλων των κυρώσεων, όπως επιβολή σφράγισης και πρόστιμα  από τις κτηματικές υπηρεσίες, μετά από καταγγελίες στη πλατφόρμα mycoast (πηγή)

Να το πούμε απλά: η κυβέρνηση κλίνει το μάτι στους επιχειρηματίες άλλη μια φορά.  Νομιμοποιεί οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά στις παραλίες και στους αιγιαλούς τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε αυτοί ανενόχλητοι να αυξάνουν τη κερδοφορία τους.

Και για τα μάτια του κόσμου, των ιθαγενών, έχει την ηλεκτρονική εφαρμογή σε λειτουργία που τελικά όμως δεν έχει καμιά αξία.

Οι παραλίες και ο αιγιαλός γίνονται εμπόρευμα από το τουριστικό κεφάλαιο, χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία προστασία.

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας