Εργατικός Αγώνας

Στρατεύματα της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Στις 6 Αυγούστου TV και άλλα ΜΜΕ ανακοίνωναν εισβολή στρατευμάτων της Ουκρανίας στο Κουρσκο της Ρωσίας. Τα στρατεύματα συνοδεύονταν από ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ οι οποίοι παρουσίαζαν μια απρόσκοπτη προέλαση και καταστροφές αγαλμάτων του Λένιν και σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού.

Πριν από αυτό κανείς δεν είχε κάνει αναφορά για ένα τέτοιο γεγονός. Φαίνεται πως ούτε οι Ρώσοι είχει εκτιμήσει κάτι τέτοιο. Δεν είχαν αντιληφθεί τις προετοιμασίες, υποτίμησαν και την επίθεση (μίλαγαν αρχικά για 1000 ένοπλους) ενώ αποδείχτηκε ότι ήταν περίπου 15000 με ανάλογα μέσ;α μεταφοράς, βαρύ οπλισμό, τανκς, κτλ.

Οργάνωση και στόχος

Αμερικάνοι και άλλοι δυτικοί δηλώνουν ότι δε συμμετείχαν, δε γνώριζαν. Φυσικά δε γνώριζαν όλα, σίγουρα βέβαι γνώριζαν και βοήθησαν άμεσα οι ΗΠΑ και η Αγγλία, αφού τανκς και άλλα πολεμικά μέσα δικής τους προέλευσης βρέθηκαν στο Κουρσκ., ενώ μέχρι τότε δήλωναν ότι τα τα δίνουν για την άμυνα της Ουκρανίας. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και πάντα, δορυφόροι, άλλα τεχνικά μέσα και υπηρεσίες των ΗΠΑ έπαιξαν το ρόλο τους.

Οι στόχοι είναι πολλοί. Σχετίζονται βέβαια με τη γενική πολιτική κατεύθυνση των ΗΠΑ, για ανατροπή του συστήματος διακυβέρνησης Πούτιν, μέσω εσωτερικών αντιδράσεων. Αναμφισβήτητο ρόλο έπαιξε και η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ. Μια ήττα της Ουκρανίας πριν από τις 5/11 θα επιδρούσε αρνητικά για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Μέσω αυτής της επιχείρησης οι Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί επιδιώκουν να πείσουν τους λαούς των χωρών τους ότι τα χρήματα που δίνουν στην Ουκρανία έχουν αποτελέσματα.

Μέσα σε αυτό το γενικό πλαίδιο ήταν και επιμέρους άλλοι πολύ σημαντικοί λόγοι για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Μπορεί τώα να απαιτεί περισσότερη βοήθεια, δικαιολογεί την επιστράτευση. Επιπλέον θα μπορούσε να κάνει εκβιασμούς στη Ρωσία αν πετύχαινε την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου στο Κουρσκ. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι λόγος ήταν να αποτρέψει επίθεση και κατάληψη του Σούμι από τη Ρωσία.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι δηλώσεις του R. Kennedy Jr  στις 23/8 στην Αριζόνα. Αποχώρησε είπε από το Δημοκρατικό κόμμα γιατί στην Ουκρανία “οι φιλοδοξίες των νεοσυντηρητικών των ΗΠΑ παίζουν με γεωστρατηγικό πόλεμο, για την αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία“. Ανέφερε ακόμη ότι “τον Απρίλη του2022 θέλαμε πόλεμο. Ο Μπάιντεν έστειλε τον Τζόνσον στην Ουκρανία ν αακυρώσει τη συμφωνία, που προέβλεπε ουδετερότητα της Ουκρανίας, θέλουμε (..οι ΗΠΑ) περικύκλωση της Ρωσίας“.

Σημασία έχουν όσα είπε και ο απόστρατος αμερικάνος αξιωματικός Rasmussen στο Sputnik. Τη δεκαετία του 90 στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε το δόγμα Wolfowitz (υφυπουργού άμυνας τότε) που προέβλεπε “μονομερή προληπτιή δράση για αποτροπή χωρών να ανέρθουν σε καθεστός υπερδύναμης. Το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο είναι συνέχεια αυτής της πολιτικής. Το δι΄’αστημα 2014 – 2022, 50000 ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύτηκαν σε ΄χωρες του ΝΑΤΟ. Στόχος η αλλαγή του καθεστώτος στη Μόσχα και “Βαλκανοποίηση” της Ρωσίας.

Η κατάσταση στο Κουρσκ 20 ημέρες μετά την 6η Αυγούστου

Πάρθηκαν μια σειρά μέτρα από τη ρωσική κυβέρνηση

  • απομάκρυνση κατοίκων από ορισμένες περιοχές
  • μέτρα στο στρατιωτικό τομέα: στρατιωτικό επιτελείο και μεταφορά στρατευμάτων, όχι από το Ντονμπάς. Στο Κουρσκ εντάσσονται:
    • η 810 ταξιαρχία πεζοναυτών στόλου της Μ. Θάλασσας
    • η 155 ταξιαρχία πεζοναυτών στόλου του Ειρηνικού
    • η 11η και 51η ανεξάρτητη ταξιαρχία
    • η 56η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία

Τα αποτελέσματα σε 19 ημέρες σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού άμυνας της Ρωσίας είναι: 5800 νεκροί και τραυματίες ουκρανοί, κατεστραμμένα 544 τεθωρακισμένα και 72 τανκς. Το τέλος αυτής της επιχείρησης (τρομοκρατική τη χαρακτήρισε ο Πούτιν) είναι καθορισμένο. Τέλος.

Συνολικότερα αυτός ο πόλεμος θα περάσει από διάφορες φάσεις. Οι τέσσερις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη Ρωσία έχουν χαθεί για την Ουκρανία. Για γενικότερη συμφωνία αποκλιμάκωσης της έντασης, οι ΗΠΑ δε φαίνονται διατεθιμένες, ακριβώς το αντίθετο, ανάβουν φωτιές μέσω κρατών δορυφόρων, Ισραήλ, Φιλιππίνες, κα. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέο πυρηνικό πολεμικό πρόγραμμα. Οι οικονομικές δυσκολίες των ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμα, παίζουν το ρόλο τους. Επιδιώκουν μέσω πολέμων και οικονομικών κυρώσεων σε χώρες, άτομα και επιχειρήσεις, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους και να κρατήσουν την παγκόσμια ηγεμονία.

Παρ’ όλα αυτά, το ποτάμι του πολυπολικού κόσμο, δε γυρίζει πίσω. Η αρχή του τέλους  της Αμερικανικής ηγεμονίας είναι γεγονός.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας