Εργατικός Αγώνας

Ανισότητες στην Πρόσβαση και την Τιμολόγηση Φαρμάκων: Οι Ευθύνες της Κυβέρνησης και η Κερδοσκοπία των Φαρμακοβιομηχανιών

γράφει ο ..Ελευθέριος

Με αφορμή την αύξηση των τιμών στα φάρμακα και την επιχειρηματολογία του  υπουργού Υγείας, θα προτείναμε στην κυβέρνηση να δείξει τον ίδιο ζήλο για τους μισθούς των εργαζομένων στην χώρα καθώς είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.

Αν κοιτάξουμε όλη την εικόνα θα διαπιστώσουμε, ότι η κερδοσκοπία στα φάρμακα με σημαντικές επιπτώσεις,στην υγεία και την τσέπη των πολιτών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά  όλη την Ε.Ε. Η γειτονική μας Βουλγαρία αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα,(φυσικά μπορείτε να μαντέψετε το επιχείρημα και εκεί: “σε άλλες χώρες πωλούνται ακριβότερα”).

Γιατί όμως σε κάποιες χώρες πωλούνται ακριβότερα και σε άλλες πιο φθηνά;Το που ζείς δεν μπορεί να καθορίζει αν θα ζήσεις ή αν θα πεθάνεις.

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 90.000.000 €, τα 60.000.000 € θα τα επιβαρυνθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα 30.000.000 οι  ασφαλισμένοι.

Πόσο μεγάλες είναι οι ανισότητες στην ΕΕ; Είναι διαθέσιμα σημαντικά φάρμακα και στις 27 χώρες-μέλη και αν ναι, πόσο στοιχίζουν;

Για λογαριασμό του δημοσιογραφικού δικτύου Investigate Europe, του ανεξάρτητου μέσου Reporters United από την Ελλάδα και δημοσιογράφων από τη Βορειογερμανική Ραδιοφωνία (NDR), τη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) και την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό ανεξάρτητο Ινστιτούτο για την Ποιότητα και Αποδοτικότητα στην Υγεία (IQWiG) επέλεξε 32 κρίσιμα φάρμακα της τελευταίας πενταετίας με σημαντικό ή πολύ σημαντικό όφελος για τους ασθενείς. Τα περισσότερα από τα σκευάσματα είναι φάρμακα για τον καρκίνο, την ημικρανία, την κυστική ίνωση και τον διαβήτη. Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι του δικτύου εξέτασαν σε κάθε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ πόσα από αυτά τα συχνά πανάκριβα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ταμεία υγείας. Από τα συνολικά 32 φάρμακα, μόνο στη Γερμανία και την Αυστρία καλύπτονται όλα από τα ταμεία υγείας. Στην Ελλάδα, 4 από τα 32 φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,5%. Τα φάρμακα είναι διαθέσιμα μόνο μέσω ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας). Στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία περίπου το 30% των φαρμάκων δεν είναι διαθέσιμο στους ασθενείς του δημόσιου συστήματος υγείας, στην Κύπρο το 47%, στη Μάλτα το 59% και στην Ουγγαρία το 67%.

Προκειμένου να κρατήσουν τις τιμές ψηλά οι φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν από τις εθνικές υγειονομικές αρχές και τα ασφαλιστικά ταμεία να κρατούν μυστικές τις τιμές αγοράς, στις οποίες έχουν συμφωνήσει. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν ότι οι τιμές δεν είναι ενιαίες, αλλά αποτέλεσμα ξεχωριστών διαπραγματεύσεων.

Επειδή λοιπόν οι τιμές αγοράς είναι επτασφράγιστο μυστικό η ερευνητική ομάδα των γερμανών δημοσιογράφων από κοινού με το δίκτυο Investigate Europe επιχείρησε να προσδιορίσει τις τιμές σε διάφορες χώρες της ΕΕ σε φάρμακα για την κυστική ίνωση της φαρμακοβιομηχανίας Vertex. Για το λόγο αυτό οι δημοσιογράφοι συγκέντρωσαν τα στοιχεία πωλήσεων της εταιρείας, τον αριθμό των ασθενών και στοιχεία ασφαλιστικών ταμείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η Ιταλία πληρώνει περίπου 70.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως και η Γαλλία 66.000 ευρώ. Στη μικρότερη, αλλά φτωχότερη Λετονία, από την άλλη πλευρά, το κόστος ενδέχεται να ανέλθει σε 135.000 ευρώ και στην Τσεχία σε 140.000 ευρώ.

Φυσικά με τέτοια ανεξέλεγκτη τιμολόγηση και υψηλή κερδοφορία, οι φαρμακευτικές εταιρείες αδιαφόρησαν για την διακήρυξη της Βαλέτας κατά την οποία αρκετές χώρες της Ε.Ε ζητούσαν από κοινού την προμήθεια φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις αφενός για να πετύχουν  χαμηλότερες τιμές αφετέρου να έχουν πρόσβαση στα σκευάσματα αυτά.

Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να είναι έρμαιο των φαρμακευτικών εταιρειών,αλλά να καθορίζει ένα πλαίσιο τιμολόγησης,το οποίο θα επιτρέπει την πρόσβαση στο φάρμακο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

(με πληροφορίες από : avgi και capital)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας