Εργατικός Αγώνας

Τρομοκρατική δίωξη εκπαιδευτικού

Το εκδικητικό και αντεργατικό του πρόσωπο εις βάρος των αγωνιστών εκπαιδευτικών και της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας έδειξε το Υπουργείο Παιδείας. Ο αγωνιστής εκπαιδευτικός Γιάννης Σταύρου παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου δια να δικαστεί, διότι ως Προϊστάμενος του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ιωαννίνων δεν προώθησε την αξιολόγηση, συμμετέχοντας στην Απεργία – Αποχή την οποία είχαν κηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Όπως τονίζει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook

Η παραπομπή στο πειθαρχικό έγινε βιαστικά, για να προλάβει την έγκριση της αίτησης συνταξιοδότησής μου που την ίδια ώρα συζητιόταν στο ΚΥΣΠΕ. Και την πρόλαβε. Εκβιαστικά, απροκάλυπτα, τρομοκρατικά, εκδικητικά το υπουργείο προφανώς θεωρεί ότι κέρδισε αφού με τιμώρησε μπλοκάροντας την συνταξιοδότησή μου. Και θα έχει τη χαρά να με αντικαταστήσει το ίδιο από την θέση του προϊσταμένου όταν και όπως θέλει κι όχι να αποδεχτεί την παραίτησή μου όπως θα έκανε κάθε κοινός και στοιχειωδώς δημοκρατικός νους.”

Πιο συγκεκριμένα τον Ιούνιο κλήθηκε να αξιολογήσει ως προϊστάμενος δύο εκπαιδευτικούς του ΚΕΔΑΣΥ κατόπιν πιέσεών τους προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σεβόμενος τις συλλογικές αποφάσεις όλων των συνδικαλιστικών φορέων της εκπαίδευσης, επέλεξε να παραιτηθεί από τη θέση.

Παρόλο που παραιτήθηκε, οι δύο εκπαιδευτικοί κινήθηκαν εις βάρος του, η μια εκ των οποίων συνδικαλίστρια της κυβερνητικής ΔΑΚΕ.

Τώρα όμως το Πειθαρχικό Συμβούλιο εγκαλεί τον κ. Σταύρου γιατί συμμετείχε στην απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι διδασκαλικές και καθηγητικές ομοσπονδίες.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι, αφενός το υπουργείο δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του εκπαιδευτικού από τη θέση, παρότι αυτή είχε τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου Ηπείρου, αφετέρου, τώρα τον εγκαλούν άρον-άρον, παρότι ο ίδιος έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο ουσιαστικά «κυνηγάει» τον εκπαιδευτικό προβαίνοντας σε μια κίνηση παραδειγματισμού, η οποία παραπέμπει σε αλήστου μνήμης ημέρες και εποχές…

Ο στόχος του υπουργείου είναι να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς και μέσω της πίεσης και του φόβου να προωθήσει τα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά σχέδιά του κάμπτοντας κάθε αντίσταση. Για να περάσουν την αξιολόγηση θα προβούν σε κάθε ενέργεια αδιαφορώντας για το κόστος.

Θέλουν να διαμορφώσουν φοβισμένους και άβουλους εκπαιδευτικούς υποταγμένους στο ατομικό συμφέρον. Γιατί με αυτό το τρόπο εξυπηρετείται το σχέδιο τους για την αντίστοιχη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων.

Αντίπαλο στα σχέδια τους βρίσκουν όμως τη συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας που με τιμιότητα και αξιοπρέπεια τιμά το ρόλο της και προασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Φωνάζοντας ακόμη πιο δυνατά:

Όσα πειθαρχικά κι αν στήσουν, με όσες τιμωρίες κι αν μας απειλήσουν
ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΉΣΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ

Το δίκιο, η ενότητα, η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η δύναμή μας.

 

 

αναλυτικά η δήλωση του εκπαιδευτικού:

“ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΟΥΝ
(Μόνο που απέναντι δεν θα είναι «ο κούκος και τ’ αηδόνι» παρά μια ανάλγητη εξουσία)
Παρέλαβα χτες το έγγραφο της παραπομπής μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο προκειμένου να δικαστώ, γιατί ως προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Ιωαννίνων δεν προώθησα την αξιολόγηση, συμμετέχοντας στην Απεργία – Αποχή την οποία είχαν κηρύξει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Νωρίτερα το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε κάνει αποδεκτή την Παραίτησή μου από τη θέση του Προϊσταμένου, παρά τη σύμφωνη γνώμη του ΑΠΥΣΠΕ Ηπείρου, με μια γελοία τεκμηρίωση που θυμίζει εφταετία.

Η παραπομπή στο πειθαρχικό έγινε βιαστικά, για να προλάβει την έγκριση της αίτησης συνταξιοδότησής μου που την ίδια ώρα συζητιόταν στο ΚΥΣΠΕ. Και την πρόλαβε. Εκβιαστικά, απροκάλυπτα, τρομοκρατικά, εκδικητικά το υπουργείο προφανώς θεωρεί ότι κέρδισε αφού με τιμώρησε μπλοκάροντας την συνταξιοδότησή μου. Και θα έχει τη χαρά να με αντικαταστήσει το ίδιο από την θέση του προϊσταμένου όταν και όπως θέλει κι όχι να αποδεχτεί την παραίτησή μου όπως θα έκανε κάθε κοινός και στοιχειωδώς δημοκρατικός νους.

Ξέρω ότι ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ. Γνωρίζουν ότι όσοι, όπως εγώ, έχουμε τη διαδρομή, τις εμπειρίες, τη συνείδηση, δεν μας φοβίζουν οι αυθαιρεσίες, η εκδικητικότητα, η τρομοκρατία του Υπουργείου. Ίσα ίσα που μας οπλίζουν με δύναμη και πείσμα.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Μέσω της πίεσης, του φόβου, της ανασφάλειας ελπίζουν να προωθήσουν άρον άρον την αξιολόγηση. Δεν τους αφορούν οι συνέπειες. Αδιαφορούν ακόμα και για το πολιτικό κόστος προκειμένου να κάμψουν τις αντιστάσεις και να περάσουν την αξιολόγηση.

Ούτε τα χαρακτηριστικά του φοβισμένου εκπαιδευτικού τους αφορούν και οι συνέπειες που θα έχουν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, ίσα ίσα αυτό επιδιώκουν: εκπαιδευτικό υποταγμένο, χωρίς συλλογική συνείδηση, που να κοιτάζει το στενό ατομικό του συμφέρον και θα διαμορφώνει αντίστοιχες συνειδήσεις στους νέους.

Ωστόσο, κι αν υπάρχουν και τέτοιοι εκπαιδευτικοί (πάντα υπήρχαν, εξάλλου από την αναφορά δύο τέτοιων εκπαιδευτικών που ήθελαν να αξιολογηθούν ξεκίνησε η δίωξη εναντίον μου) η συντριπτική πλειοψηφία πορεύεται με αξιοπρέπεια τιμώντας το ρόλο του ΔΑΣΚΑΛΟΥ. Κι αυτό καλούνται να πράξουν τώρα και πάντα.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ

Όσα πειθαρχικά κι αν στήσουν, με όσες τιμωρίες κι αν μας απειλήσουν

ΔΕΝ ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΉΣΕΙ Ο ΦΟΒΟΣ

Το δίκιο, η ενότητα, η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι η δύναμή μας.”

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας