Εργατικός Αγώνας

Περιβάλλον και ΑΠΕ

του Βασίλη Καλαματιανού

Έχει γίνει αξίωμα ότι η σωτηρία της ανθρωπότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτητη, ταυτίζεται με την κατάργηση των ορυκτών καυσίμωβ, πρώτα του άνθρακα και αντικατάσταση τους με ΑΠΕ κυρίως από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Γέμισαν οι κορυφογραμμές των βουνών από ανεμογεννήτριες δημιουργώντας ένα άχαρο, αποκρουστικό θέαμα. Οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες, μιλάνε για οφέλη. Αποσιωπούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, κανείς δε μιλάει για το ισοζύγιο κέρδη – ζημιές. Ειδικά Ινστιτούτα και ειδικευμένοι επιστήμονες είναι ενταγμένοι στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής και επιχειρηματικών ομίλων. Οι διαπιστώσεις ανεξάρτητων μελετητών αγνοούνται και δεν προβάλλονται. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στις παγκόσμιες διασκέψεις ενώ παίρνονται αποφάσεις – συμφωνίες για μείωση των ορυκτών καυσίμων, δεν υπάρχουν αντίστοιχες για διατήρηση και αύξηση των δασών.

Μια εικόνα για την απολιγνιτοποίηση παγκόσμια

Σε αντίθεση με τη βιασύνη της κυβέρνησης  Μητσοτάκη, για την κατάργηση λιγνιτικών μονάδων (το οποίο το πληρώνουμε) άλλες χώρες έχουν αποφασίσει μακροχρόνια προσαρμογή που ταυτίζεται με την οικονομία τους. Ενδεικτικά, εργοστάσια με λιγνίτη λειτουργούν: σε Γερμάνια 58, Πολωνία 42, Τουρκία 34, Κίνα 1142, Ινδίες 282, ΗΠΑ 210.

Ανεμογεννήτριες

Σε όλη τη χώρα, από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο υπάρχουν διαμαρτυρίες και αντιδράσεις φορέων για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή τους. Πρόσφατα υπήρξε διαμαρτυρία προέδρων πέντε χωριών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή τους, στον Πάρνωνα, και όχι μόνο.

Πρόκειται για έργο που προωθεί η εταιρεία MORES και προβλέπει εγκατάσταση 71 ανεμογεννήτριων, ισχύος 298,2 MW σε τέσσερα βουνά: Πάρνωνα, Μαίναλο, Αρτεμήσιο και Τσεμπερού, στους νομούς Αρκαδίας και Αργολίδας. Η ίδια εταιρεία προωθεί ένα ακόμη πάρκο σε Λακωνία και Μεσσηνία, ισχύος 155 MW.

Και το περιβάλλον;

Δύο παραδείγματα

Το έργο της MORES για το οποίο διαμαρτύρονται οι κάτοικοι προβλέπει στην περιοχή τους (μόνο) 31 χιλιόμετρα οδοποιία, ακόμη και στην Μονή της Μαλεβής, που υπάρχει δάσος Κεδρόδενδρου, το μοναδικό στην Ευρώπη, το οποίο έχει ανακυρηχθεί “απόλυτης προστασίας”

Το δεύτερο αφορά την περιοχή της ανατολικής Μάνης (Λακωνία) οι κάτοικοι της οποίας όπως και της Μονεμβασίας χρόνια διαμαρτύρονται. Σε συνέντευξή της πρόσφατα, η Λυδία Κονιόρδου αποκαλύπτει τί γίνεται με τις συμβάσεις

Όταν διάβασα τη σύμβαση τότε με τις εταιρείες ενέργειας είπα φωναχτά: Δεν θα είμαι η Υπουργός που θα καταστρέψει την Μάνη. Και σε έξι μήνες άλλαξα τη σύμβαση τελείως. Να μην υπάρχει οπτική όχληση στους παραδοσιακούς οικισμούς και στα μνημεία. Αμέσως έφυγαν οι μισές που ήταν να μπουν. Όρισα να μην ανοίξουν άλλοι δρόμοι, έφυγαν και άλλες. Και έβαλα ρήτρα. Αν δεν τις μαζέψουν ως σκουπίδια σε 10 – 15 χρόνια (τόση είναι η ζωή των ανεμογεννητριών) θα πληρώσουν πρόστιμο. Έτσι έγινε η καινούργια σύμβαση και την υπογράψαμε. Μετά καθυστερήσανε και δεν ξέρω τι έγινε

Φαίνεται ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι καθόλου φιλικές στο περιβάλλον. Χρειάζονται 3-5 στρέμματα, η δε βάση τους τσιμέντο όσο μια πολυκατοικία. Πρόσθετα, δρα καταστροφικά στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής, επιδρά αρνητικά στο μικροκλίμα. Τέλος δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των σκουπιδιών που θα δημιουργηθούν το πολύ σε 15-20 χρόνια, όταν θα προκύψει η ανάγκη αντικατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών.

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ράβε – ξήλωνε, αλλά πάντα υπέρ των μονοπολίων και ευρωαμερικανικών συμφερόντων. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική άλλης κατεύθυνσης και ασυμφερόντων .

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας