Εργατικός Αγώνας

Κάτω τα χέρια από το νερό !

 

Το τελευταίο δημόσιο αγαθό ετοιμάζετε να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση με το σχέδιο που ανακοίνωσε.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους όμορους νομούς της Αττικής, το ίδιο για την ΕΥΑΘ στην Θεσσαλονίκη, και μια  “μικρή ΕΥΔΑΠ” για κάθε νομό καταργώντας όσες ΔΕΥΑ υπάρχουν σήμερα. Όλες  θα ελέγχονται από μια νέα ρυθμιστική αρχή.

Η ανακοίνωση έγινε με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και το όντος υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Σήμερα η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ  δεν λειτουργούν αμιγώς ως δημόσιες επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν μετοχές και μερίσματα και με μεγάλη εργολαβιοποίηση των τεχνικών κυρίως υπηρεσιών. Και ως δημοτικές επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όμως οι δύο μεγάλες επιχειρήσεις είναι δημόσιες έστω και κουτσουρεμένα αφού η πλειοψηφία των μετοχών ανήκουν στο κράτος.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στο Υπερταμείο αυτές τις μετοχές ( ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τους ) όμως οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας του οποίου η απόφαση ήταν ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο κράτος ώστε αυτό να αποφασίζει για την διαχείριση του και την τιμολογιακή πολιτική, αναγκάζοντας το Υπερταμείο να επιστρέψει τις μετοχές.

Όπως αξίζει να σημειωθεί ότι παγκόσμια υπάρχει μια ισχυρή τάση τα τελευταία χρόνια, να επιστρέψουν στο δημόσιο όσες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν αφού οι ιδιώτες αύξησαν υπέρογκα τις τιμές του νερού ενώ υπήρξαν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ποιότητα του.

Η κυβέρνηση με αφορμή την λειψυδρία βρήκε την ευκαιρία να παρακάμψει το ΣτΕ και με την ίδρυση νέας ρυθμιστικής αρχής να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του νερού όπως έγινε με την ΔΕΗ, τους σιδηρόδρομους κλπ με τα γνωστά αποτελέσματα και για την εθνική οικονομία και για τους εργαζόμενους και συνολικά για όλο το λαό.

Και αυτό είναι ολοφάνερο από τις ανακοινώσεις της.

Θα αναγκάσουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ σε δανεισμό για πρώτη φορά στην ιστορία τους ( να βγάλουν και οι τράπεζες το κατιτις τους…) όπως και τις νέες επιχειρήσεις ανά νομό για να γίνουν νέα έργα εύρεσης και συλλογής νερού και στην συνέχεια μέσω των γνωστών ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ) και με την εποπτεία της ψευδεπίγραφης ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής θα βάλουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι.

Ποια θα είναι αυτά τα έργα;

Μόνο αόριστες σκέψεις ανακοινώθηκαν ( κάποιες είναι πρακτικά ανεφάρμοστες ) ενώ ήταν απολύτως σαφείς για τις αυξήσεις της τιμής του νερού που θα καθορίζεται από την ρυθμιστική αρχή…

Το συνολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί με την έκδοση ΚΥΑ ( κοινής υπουργικής απόφασης ) που αναμένεται σύντομα.

Έτσι και το νερό που είναι το σημαντικότερο φυσικό αγαθό για τον άνθρωπο και ευθύνη του κράτους είναι να το συλλέγει και να το διανέμει σε άριστη ποιότητα και χαμηλή τιμή, περνά στους ιδιώτες οι οποίοι θα μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους όπως έκαναν και στη ΔΕΗ. Ενώ υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα για την ποιότητα όπως δείχνουν οι εμπειρίες από όσες χώρες το επιχείρησαν.

Πρέπει να υπάρξει παλλαϊκός συναγερμός.

Με σύνθημα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΎ οργανώσεις, συνδικάτα, πολιτικοί φορείς, όλος ο λαός να απαιτήσουν με μαζικούς και καλά οργανωμένους αγώνες το σταμάτημα αυτής της απαράδεκτης κυβερνητικής πολιτικής.

Η συλλογή και η διανομή του νερού να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ενός διαφορετικού  βέβαια κράτους που θα λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του λαού.

Αν και το νερό ιδιωτικοποιηθεί το μόνο που μένει είναι ο αέρας.

Αλλά ας μην τους βάζουμε ιδέες….

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας