Εργατικός Αγώνας

Το Ε.Σ.Υ. σε Κρίση: Όταν η Υγεία γίνεται εμπόρευμα

γράφει η Γαλήνη Βήχα

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει γνωρίσει την απαξίωση, τον ευτελισμό και κατ΄ επέκταση τον μαρασμό και την υποβάθμιση. Ήταν όμως απαραίτητο ώστε να προκύψει η ανάγκη , την οποία θα καλύψει η ελεύθερη αγορά μέσω της επέκτασης του ιδιωτικού τομέα , των επενδύσεων και τελικά την κίνηση του κεφαλαίου.  Η ανάγκη της περίθαλψης των ασθενών , το δικαίωμα ,θα λέγαμε για να του προσφερθούν τα βέλτιστα – σύγχρονα μέσα  ώστε να παραμείνει στη ζωή είναι αυτό που τελικά προσβάλλεται όταν η υγεία αποτελεί εμπόρευμα.  Είναι γεγονός πως η υποβάθμιση αυτή δεν ξεκίνησε το 2019 , στην πρώτη διακυβέρνηση της Ν.Δ. Στην πραγματικότητα , τομείς όπως η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ( Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία)  ήταν ανέκαθεν απόντες. Σήμερα οι εκπρόσωποι της ΠΦΥ υπολογίζουν πως το 60% των θέσεων παραμένει κενές.

Συγχρόνως ο μεγαλύτερος επιχειρησιακός κλάδος , το ΕΚΑΒ, δεν έχει γνωρίσει την αναβάθμιση που του αναλογεί. Τελευταία μάλιστα , αντί της μόνιμης πρόσληψης και εκπαίδευσης κατάλληλου προσωπικού , επιλέχθηκε η στελέχωση του με στρατιωτικό προσωπικό. Τραγελαφικές και επικίνδυνες εικόνες ανεκπαίδευτων και ακατάλληλων ανθρώπων να διεκπεραιώνουν χρέη τραυματιοφορέα/οδηγού ΕΚΑΒ.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακούστηκαν δια στόματος πρωθυπουργού μέτρα αναβάθμισης του ΕΣΥ, με σκοπό να μπει φρένο στις παραιτήσεις και να προσελκύσει προσωπικό. Βεβαίως αναφέρθηκαν αμιγώς στο ιατρικό προσωπικό , μη γνωρίζοντας προφανώς πως το ΕΣΥ στελεχώνεται και από τους νοσηλευτές , τους καθαριστές , τους τραυματιοφορείς κα.

Μεταξύ αυτών των μέτρων αναφέρθηκαν στην αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως από 01.01.25 θα δουν επιπλέον χρήματα στο πορτοφόλι, καθώς πρόκειται για χρήματα  που θα προκύψουν με την εκκαθάριση των εσόδων, δηλαδή το καλοκαίρι του 2026.Θα κερδίσουν δηλαδή οι εργαζόμενοι 100 το μήνα παραπάνω. Αναφέρθηκαν επιπλέον σε αυξήσεις που θα φτάνουν έως και 36% – συμπεριλαμβανομένων και των αυξήσεων από τις εφημερίες-. Παρά τις «καλοπροαίρετες» προσπάθειες  αύξησης των μισθών σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ελκυστικά κίνητρα,  δεδομένων  μάλιστα των συνθηκών εργασίας και της ακρίβειας.

Στο μέτωπο προσέλκυσής προσωπικού που θα στελεχώσει τις άγονες περιοχές , η ΟΕΝΓΕ μίλησε για το φιάσκο των αυξήσεων του επιδόματος αγόνου.

“(…)παρουσιάζουν ως τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό, τη μείωση στην πραγματικότητα του επιδόματος αγόνου που θα έπρεπε να παίρνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, αν βέβαια εφάρμοζαν τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έκδοση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το επίδομα αγόνου που δίνεται σε ειδικευμένους γιατρούς, είναι μικρότερο και από αυτό που δίνεται στους αγροτικούς γιατρούς (400 ευρώ) για άγονες και προβληματικές περιοχές”.

Επιπλέον από το επίδομα αγόνου εξαιρούνται οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί.

Αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι πως οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί “θεωρητικού” βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983! Για παράδειγμα : Επιμελητής Α με βασικό μισθό 2.075 ευρώ θα πάρει επίδομα υπολογισμένο στον θεωρητικό βασικό μισθό των 220,10 ευρώ, δηλαδή 88,04 ευρώ επίδομα.

Από τις εξαγγελίες δε θα έλλειπαν οι προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για το επόμενο διάστημα. Βέβαια από πέρυσι είχαν προαναγγείλει  10.000 και πλέον θέσεις προσωπικού για να στελεχώσουν τις δομές υγείας, αλλά μέχρι τώρα οι μόνοι που προσλαμβάνονται είναι οι επικουρικοί. Σε δηλώσεις του ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε σε νούμερα , λέγοντας πως στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 165 ιατροί περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Θα έλεγε κανείς « κάτι πάει να γίνει». Αυτό που δεν αναφέρθηκε είναι πως οι κενές θέσεις στον Ευαγγελισμό είναι πάνω από 400 και κάθε  χρόνο συνταξιοδοτούνται πάνω από 30 ιατροί.

Αλλαγή στο πρόγραμμα εφημεριών

Με σκοπό την αναβάθμιση του ΕΣΥ και την μείωση της αναμονής στα ΤΕΠ, ετοιμάζουν τις αλλαγές στο πρόγραμμα εφημεριών όπου όπως προβλέπεται τα νοσοκομεία της Αττικής θα εφημερεύουν καθημερινά , 24/7.  Οι αντιδράσεις σωματείων 4 νοσοκομείων της πρωτεύουσας έχουν ήδη ταχθεί ενάντια στο μέτρο που αναμένεται να οδηγήσει σε εξαντλητικά ωράρια εργασίας , και αδυναμία παροχής τακτικών υπηρεσιών και εξετάσεων στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Καταστάσεις που νομοτελειακά εξαναγκάζουν τον ασθενή να απευθυνθεί σε ιδιωτικά θεραπευτήρια , βοηθώντας τελικά στη δημιουργία της αγοράς στην οποία θα επενδύσουν οι ιδιώτες.

Η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί

Παρά την επίμονη προσπάθεια του Υπουργείου να αναδείξει πώς  η κυβέρνηση αποσκοπεί σε μέτρα αναβάθμισης του Ε.Σ.Υ. η πραγματικότητα που φτάνει στη επιφάνεια από τους εργαζόμενους και τους ασθενείς καμία σχέση δεν έχει με την επίπλαστη εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Μιλάνε για αναβάθμιση τη στιγμή που  στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης πολλοί δεν έχουν πάρει άδεια από το 2019, που στη Σίφνο υπηρετεί ένας μόνο Γενικός Ιατρός , στη Δράμα από τις 11 οργανικές θέσεις υπάρχει ένας μόνο παθολόγος, τη στιγμή που ειδικοί ιατροί σε πολυσύχναστους τουριστικούς προορισμούς εφημερεύουν 11 και 12 μέρες ( στην καλύτερη) και πληρώνονται μόνο τις 7 εφημερίες ενώ σε άλλες περιπτώσεις εφημερεύουν σε άλλα νοσοκομεία υπακούοντας τα εντέλλεσθε. Λόγος επίσης δε γίνεται για τους αγροτικούς ιατρούς νησιών οι οποίοι ξεσπιτώνονται λίγο πριν το Πάσχα γιατί τα σπίτια που μένουν διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Τελικά δεν πρόκειται για συνδικαλιστές της αριστεράς , όπως αποκαλεί τους υπερασπιστές της δημόσιας υγείας ο υπουργός, αλλά για την ωμή πραγματικότητα διάλυσης του Ε.Σ.Υ, το οποίο στηρίζεται μονάχα στην καλή θέληση όσων ακόμη δεν έχουν παραιτηθεί.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και αν δεν την κοιτάξουμε κατάματα δεν θα κάνουμε το επόμενο βήμα. Χρέος του Ε.Σ.Υ. είναι να διασφαλίζει το ύψιστο αγαθό δωρεάν, χωρίς διακρίσεις , με υψηλού επιπέδου προσωπικό και συγχρόνως αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας ,  με μισθούς στο ύψος των αναγκών της εποχή.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας