του Β. Καλαματιανού
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε επικίνδυνες εξελίξεις. Διαπιστώναμε την κύρια ευθύνη των ΗΠΑ για την όξυνση τη κατάστασης στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή. Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση.
Τις τελευταίες μέρες τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα, όχι άδικα, στη Μ. Ανατολή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις στο άλλο κύριο μέτωπο.
Τα νεότερα στο ουκρανικό
Το πολυδιαφημιζόμενο ταξίδι του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, το σχέδιο ειρήνης με νίκη της Ουκρανίας και η έγκριση για χρήση πύραυλων. Μεγάλου βεληνεκούς στο έδαφος της Ρωσίας, δεν είχε τα αποτελέσματα που επεδίωκε. Πήρε βέβαια διαβεβαιώσεις υποστήριξης και ένα χρηματικό ποσό. Σημειώνουμε ότι η δυτική βοήθεια στην Ουκρανία έχει φτάσει τα 242 δις δολ, από αυτά των ΗΠΑ είναι 94 δις. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει νικηφόρα πορεία των ρωσικών δυνάμεων στο Κουρσκ και στα άλλα μέτωπα. Έχουμε ακόμα δηλώσεις του Rutte, νέου γραμματέα του. ΝΑΤΟ: «θα κάνουμε τα πάντα, να ενισχύσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία». Κυριαρχεί στα δυτικά ΜΜΕ διαστρεβλωμένη δήλωση του Πούτιν για πυρηνικά όπλα. Η δήλωση Πούτιν δεν είναι απειλή, αλλά προειδοποίηση στους επίδοξους επιδρομείς.
Μ. Ανατολή
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την είσοδο της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, με σκοτωμένους και ομήρους. Παρά την ανταλλαγή ορισμένων ομήρων με φυλακισμένους Παλαιστίνιους, την ισοπέδωση της Γάζας από το Ισραήλ, τη χερσαία επιχείρηση, τους 50.000 νεκρούς, η Χαμάς αντιστέκεται και όμηροι ακόμα κρατούνται. Και για αυτό την αποκλειστική ευθύνη έχει το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η πολιτισμένη Δύση. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι 900 και πλέον οικογένειες εξολοθρεύθηκαν πλήρως, από παππούδες μέχρι τελευταίο εγγόνι. Ταυτόχρονα το Ισραήλ εγκαινίασε την πολιτική της ατομικής δολοφονίας, ηγετών του αντιπάλου σε άλλες χώρες. Αρχή έγινε με το Χανίγιε, ηγέτης της Χαμάς, που ταυτόχρονα συσπείρωνε όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις. Αυτό έγινε στο έδαφος του Ιράν, στην Τεχεράνη. Ακολούθησαν, βομβαρδισμοί στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό και δολοφονία Ιρανών στελεχών και κορυφώθηκες με τη δολοφονία του Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, με αμερικανικές βόμβες βαθιάς διείσδυσης.
Ακολούθησε η Ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ. Στο στρατιωτικό επίπεδο, σημασία έχει ότι ο πολυδιαφημιζόμενος θόλος αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ, παρά την ενίσχυση από ΗΠΑ, δεν άντεξε, χτυπήθηκαν στρατιωτικές βάσεις και το στρατηγείο της Μοσάντ. Το Ισραήλ συνεχίζει αεροπορικούς βομβαρδισμούς, στη Βηρυτό, τη Δαμασκό, τη Γάζα, ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στο Λίβανο. Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι το Ισραήλ έχει αεροπορική κυριαρχία, αλλά στο έδαφος είναι διαφορετικά. Στο Λίβανο υπήρξαν οι πρώτες απώλειες με θανάτους και τραυματισμούς στρατιωτών σε ενέδρα της Χεζμπολάχ.
Ωστόσο το κύριο ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Έχουμε, όπως αναμενόταν, καταδίκη του Ιράν από ΗΠΑ και τη Δύση, μαζί και ο Μητσοτάκης, οι G7. Στον αντίποδα υπάρχει απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαστηρίου που διαπιστώνουν παράνομη κατακράτηση παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Δηλώσεις του Λαβρόφ, ότι κάποιοι θέλουν πόλεμο μεγαλύτερης έκτασης. Μια συνάντηση στο Κατάρ εκπροσώπων των κρατών του Κόλπου, συστήνουν αυτοσυγκράτηση και ουσιαστικά στάση ουδετερότητας. Σημασία έχουν οι δηλώσεις του προέδρου του Ιράν: «το Ιράν θα υποστηρίξει την Παλαιστίνη και τις δυνάμεις της αντίστασης μέχρι την απελευθέρωση από την ισραηλινή κατοχή. Ενώ ο ΥΠΕΞ του Ιράν ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση ήταν αποκλειστικά στρατιωτικοί στόχοι, Μοσάντ και δυο στρατιωτικές βάσεις, ως απάντηση στις δολοφονίες του επικεφαλής της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, και του αναπληρωτή διευθυντή των φρουρών της επανάστασης. Το Ιράν δεν επιδιώκει ένταση του πολέμου. Οι ΗΠΑ, πέρα από τη συνολική στήριξη στο του Ισραήλ (Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι) λένε όχι σε χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, άφησαν ανοιχτό για πετρελαϊκές. Ενώ ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε «οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ για να καθορίσουν τη μορφή, την κλίμακα, και τους στόχους της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής κατά του Ιράν». Είναι πλέον σαφές ότι οι εξελίξεις θα φέρουν τη σφραγίδα και την ευθύνη βεβαίως του Ισραήλ, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό των ΗΠΑ. Αμερικανικές εκλογές, πετρέλαιο αλλά και η σύνοδος των BRICS+ στις 24 – 26 Οκτώβρη στο Καζάν της Ρωσίας, δηλαδή οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν αλλά και θα επηρεασθούν από απόφαση για χτύπημα στο Ιράν.
Η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι άμεσα εμπλεκόμενη και στους δυο πολέμους. Η Αλεξανδρούπολη και η Σούδα είναι αποκούμπι και βάσεις εξόρμησης των ΗΠΑ. Η φρεγάτα στην ερυθρά θάλασσα και κυρίως η πολιτική στήριξη του Ισραήλ δημιουργούν κινδύνους για το λαό μας. Η στάση του κάθε κόμματος, της κάθε πολιτικής κίνησης και φορέα είναι κριτήριο προοδευτικότητας αλλά και πατριωτισμού.
Η κατάσταση απαιτεί γενικό ξεσηκωμό. Κάθε φορέας της νεολαίας, των εργαζόμενων, των επιστημόνων οφείλουν να πάρουν θέση για:
Σταμάτημα – απομάκρυνση της χώρας από την πολύπλευρη εμπλοκή στις Αμερικανό – νατοϊκές μεθοδεύσεις και επιχειρήσεις, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.
Αναστολή λειτουργίας άμεσα των αμερικανικών βάσεων στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη.