Εργατικός Αγώνας

το χρονογράφημα της Δευτέρας 07_10

Κυβίστηση ή κωλοτούμπα…

“Η κυβίστηση, κοινώς  αποκαλούμενη και κωλοτούμπα είναι άσκηση γυμναστικής και πραγματοποιείται με το κεφάλι κάτω και τα πόδια προς τα πάνω. Μεταφορικά υπαναχώρηση από τις αρχικές απόψεις η θέσεις”.

Κωλοτούμπα λοιπόν.

Σήμερα εδώ δεν θα μιλήσουμε για τις κωλοτούμπες του γνωστού ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, που αν τον ακουμπούσε αντίπαλος έπεφτε και έκανε δυο τρεις κωλοτούμπες για να κερδίσει φάουλ. Ούτε για τις παροιμιώδεις κωλοτούμπες του παλαιστή (!) του κάτς Σουγκλάκου, στα σικέ παιχνίδια στο ρινγκ.

Δυστυχώς ( η μήπως ευτυχώς; ) σήμερα την λέξη Κωλοτούμπα την συναντάμε κυρίως στην πολιτική και στους πολιτικούς, και εδώ αρχίζουν τα ωραία.

Οι επιλογές είναι αμέτρητες. Και από τα κόμματα και από τα στελέχη τους. Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ δίνουν μάχη για την πρωτιά στο άθλημα της κωλοτούμπας.

Όσον αφορά τα στελέχη τους, θα έβγαινε πρώτος και με διαφορά ο Άδωνις Γεωργιάδης αν δεν είχε να αντιμετωπίσει έναν διεθνή πλέον παίχτη : τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το 2015 προκήρυξε δημοψήφισμα για τις προτάσεις των πιστωτών. Στις 5 Ιουλίου ο Ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ με ποσοστό 62% και ο τότε πρωθυπουργός ξεκίνησε για τις Βρυξέλλες όπου θα χτυπούσε τα νταούλια για να χορέψουν οι αγορές…

Μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευση το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ και γύρισε με ένα νέο μνημόνιο πολύ χειρότερο από τα προηγούμενα.

Έτσι καθιερώθηκε ο διεθνής όρος  < kolotoympa >  πρώτα από την ισπανική εφημερίδα El Pais που έγραψε :

« Η kolotoympa  είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε «όχι», ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο».

Η ίδια λέξη χρησιμοποιήθηκε και από τους Financial Times για το  Brexit, και έτσι η  kolotoympa έκανε διεθνή καριέρα.

Εμείς ως Ελληνικός λαός δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι που άλλη μια Ελληνική λέξη καταγράφηκε στα διεθνή λεξικά…

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας