Εργατικός Αγώνας

Κρίση στέγης: οι ανεξέλεγκτες τιμές ενοικίων και οι υπεύθυνοι

του Γιάννη Φασουλά

Οι αναφορές στα ΜΜΕ και όχι μόνο είναι αποκαλυπτικές όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων.

Φοιτητές πληρώνουν ( όσοι μπορούν ) δυσανάλογα ποσά για ένα δωμάτιο. Εκπαιδευτικοί μένουν σε κοντέινερ η σε σκηνές,  πρωτοδιοριζόμενοι γιατροί – νοσηλευτές παραιτούνται  από τον διορισμό αφού είναι αδύνατο να βρουν στέγη.  Σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών και ιδιαίτερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και των μεγάλων τουριστικών νησιών τα ενοίκια είναι απλησίαστα για ένα μέσο νοικοκυριό.

Οι τιμές στα ενοίκια είναι – πάντα ήταν – συνδεδεμένες με τις τιμές των ακινήτων. Οσο αυξάνουν οι τιμές των ακινήτων, τόσο αντίστοιχα μεγαλώνουν οι τιμές των ενοικίων. Οι νόμοι της αγοράς ( που έχουν γίνει κάτι σαν θρησκεία στο σάπιο σύστημα που ζούμε ) λένε ότι για να αυξάνουν οι τιμές στα ακίνητα , προϋπόθεση είναι η αυξημένη ζήτηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας spitogatos σε ετήσια βάση, οι τιμές πώλησης κατοικιών αυξήθηκαν κατά 6,8% ενώ οι τιμές ενοικίασης κατά 7.6%. Οι ίδιες εκτιμήσεις υπάρχουν σε όλες τις εταιρίες που ασχολούνται με το θέμα.

Από την άλλη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ λένε ότι η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα έπεσε από το 84,6% που ήταν το 2005, στο 73,3% το 2021. Δηλαδή το 11,3% έχασε το σπίτι του στα χρόνια της οικονομικής κρίσης από την οποία δεν έχουμε βγει και κατά την διάρκειας της οποίας οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχασαν τις μισές τους αποδοχές.

Πως όμως έχουμε αυξημένη ζήτηση για κατοικία όταν η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού, όταν αυξάνεται συνεχώς ο πληθωρισμός, όταν μειώνονται οι αποταμιεύσεις, και επίσης μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας ??

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ;

Ασφαλώς υπάρχουν αγοραστές που δεν τους έχει επηρεάσει η κρίση, το αντίθετο μάλιστα…

Πολλοί από αυτούς είναι κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί, βουλευτές που έχουν αγοράσει δεκάδες σπίτια.

Είναι ακόμη αυτοί που διακινούν μαύρο χρήμα και  με αυτόν τον τρόπο το ξεπλένουν, την ίδια ώρα που η φορολογία τσακίζει τους μικρομεσαίους

Είναι οι χιλιάδες κατοικίες που εκπληστηριάζονται από τις τράπεζες και τα φαντς ( δείτε το άρθρο για τα κόκκινα δάνεια στον Ε.Α στις 28 Σεπτέμβρη ) και που μέσω των σέρβισερς ξαναγυρίζουν στις τράπεζες που τα πουλούν σχεδόν αποκλειστικά σε κατοίκους του εξωτερικού όπου η ζήτηση είναι μεγάλη. Το παράδειγμα της Χρυσής Βίζας είναι ενδεικτικό. Οι αιτήσεις από Αμερικάνους για Χρυσή Βίζα ( δηλαδή για αγορά ακινήτου πάνω από 250 χιλ ευρώ ) αυξήθηκαν κατά 740% όταν στην Πορτογαλία απαγορεύθηκε εντελώς.

Υπερηφανεύονται στην κυβέρνηση γιατί μπαίνει χρήμα στο δημόσιο ταμείο με αυτές τις <επενδύσεις>. Καμιά σχέση με επένδυση δεν έχει αυτή η πολιτική. Ο πλούτος που παράγεται είναι μόνο για τους νέους ιδιοκτήτες. Που τα ενοικιάζουν  πανάκριβα στους παλιούς ιδιοκτήτες  που τα έχασαν και τα χάνουν γιατί μειώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης οι αποδοχές τους στο μισό, και για να σωθούν οι τραπεζίτες και οι τράπεζες.

Ένας άλλος λόγος είναι η βραχυχρόνια μίσθωση ( το γνωστό air-bnb ). Πολλοί Έλληνες που διέθεταν το σπίτι η τα σπίτια τους για ενοικίαση , στράφηκαν στην βραχυχρόνια μίσθωση που αποδίδει περισσότερο. Το ίδιο κάνουν και οι περισσότεροι αλλοδαποί που αγόρασαν σπίτι στην Ελλάδα. Έτσι τα σπίτια που έμειναν για μακροχρόνια μίσθωση μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και αυτό αποτυπώνεται στις τιμές των ενοικίων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

Όπως έχουμε ξαναγράψει πρέπει σήμερα, τώρα να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Κατάργηση της Χρυσής Βίζας.

Να μπουν περιοριστικοί όροι στην βραχυχρόνια μίσθωση με συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μέρη.

Άτοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας ειδικά στα νέα ζευγάρια.

Επέκταση του επιδόματος ενοικίου στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Επανασύσταση του ΟΕΚ σε νέες βάσεις για την κατασκευή νέων σύγχρονων διαμερισμάτων.

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις.

 

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας