Εργατικός Αγώνας

Οι 100 πιο ευνοούμενοι του Ταμείου Ανάκαμψης

efsyn

Δεύτερη επικαιροποίηση σε διάστημα μόλις δύο μηνών από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προφανώς για τα μάτια των Βρυξελλών ● Στη δεύτερη θέση με πόρους 1,65 δισ. ευρώ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που υπερέβη το Υποδομών ● Πρώτο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που διαχειρίζεται 1,8 δισ. ευρώ ● Στα ιδιωτικά έργα ΑΠΕ, αλλά και σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, λιανεμπορίου και τουρισμού τα υψηλότερα ποσά ευνοϊκών δανείων του ΤΑΑ.

Στα 16,1 δισ. ευρώ έφτασε στο τέλος Νοεμβρίου το ποσό που παίρνουν οι 100 μεγαλύτεροι αποδέκτες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τη λίστα που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ελληνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0» η ειδική υπηρεσία συντονισμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ανάρτηση της λίστας με τους… ευνοούμενους του Μίδα είναι υποχρέωση των κρατών-μελών που περιλαμβάνεται στον ευρωπαϊκό κανονισμό διαχείρισης του ΤΑΑ -με τη σύσταση να ανανεώνεται ανά εξάμηνο- στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη συνέπεια μέχρι σήμερα.

Ετσι μετά την πρώτη ανάρτηση τον Οκτώβριο του 2023, ακολούθησε δεύτερη τον περασμένο Οκτώβριο (με στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου) και παραδόξως τρίτη μόλις προ ολίγων ημερών με στοιχεία για τους 100 μεγαλύτερους αποδέκτες επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο δημόσιων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αλλαγή φρουράς
Γιατί σε διάστημα μόλις δυο μηνών ενημερώθηκε η λίστα δύο φορές δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά σχετίζεται πιθανότατα με την αλλαγή φρουράς στην Κομισιόν και με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων μεταξύ παλιών και νέων επιτρόπων που εμπλέκονται με τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης RRF.

Οι ανακατατάξεις στη λίστα των φορέων που παίρνουν τα μεγαλύτερα ποσά (από 24 εκατ. μέχρι 1,8 δισ. ευρώ) δεν είναι μεγάλες, αν και είναι αριθμητικά παράδοξο το γεγονός ότι στη λίστα με τα δεδομένα του Ιουλίου οι 100 μεγαλύτεροι αποδέκτες έπαιρναν 350 εκατ. περισσότερα!

Το στοιχείο δημιουργεί την εύλογη αμφιβολία για το αν αυτή η λίστα είναι το πιο ενδεδειγμένο μέτρο για το πού πάνε τα 36 δισ. ευρώ που παίρνει η Ελλάδα από το RRF μετά και την ανακατανομή των αδιάθετων πόρων του. Τι καινούργιο μαθαίνουμε από τη λίστα τού «Ελλάδα 2.0»; Οχι πολλά είναι αλήθεια.

● Υπάρχουν αξιοσημείωτες ανακατατάξεις ανάμεσα στους δημόσιους φορείς που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις επιδοτήσεις, αν και δεν μας λένε σε ποιους ιδιωτικούς φορείς αναθέτουν τα έργα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει πρώτο, με 1,823 δισ. ευρώ για 14 έργα, αλλά στη δεύτερη θέση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με 1,659 δισ. και 31 έργα, εκτοπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που παίρνει 1,5 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας, με 1 δισ. ευρώ, κρατάει την 4η θέση και ακολουθεί το Κλιματικής Κρίσης (678 εκατ.), το Πολιτισμού (με 443 εκατ. λιγότερα από του Ιουλίου, που σημαίνει πως υπήρξαν και απεντάξεις έργων όπως έχει επισημάνει ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»), ο ΔΕΔΔΗΕ (με 437 εκατ.), το υπουργείο Παιδείας (363 εκατ.), η ΗΔΙΚΑ (326 εκατ.) και η ΔΥΠΑ (303 εκατ.).

● Μεταξύ των ιδιωτικών επιχειρήσεων που παίρνουν πόρους (κυρίως δάνεια) του Ταμείου Ανάκαμψης, την πρώτη θέση με 269 εκατ. ευρώ κρατάει η Olympic (Avis) του τουρκικού ομίλου Κοτς, που εκτός από την ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων επιδοτείται και για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Στις καθαρά ιδιωτικές επιχειρήσεις στη 16η θέση είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (υπό νέους ιδιοκτήτες πλέον) με 250 εκατ. ευρώ, η Ελληνικός Χρυσός (200 εκατ.), η Φοίβη Ενεργειακή (θυγατρική της ΔΕΗ, 184 εκατ.), η Αιολική Βερμίου (όμιλος ΕΝΤΕΚΑ, 182 εκατ.). Στο πεδίο των ΑΠΕ κινείται και η ΕΝΙΠΕΑΣ, εταιρεία υπό τον έλεγχο της πολυεθνικής BP, που δανειοδοτείται με 170 εκατ. ευρώ για μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο σε Λάρισα και Φθιώτιδα.

● Για την ανανέωση του στόλου της και η Autohellas του Ευτύχη Βασιλάκη παίρνει δάνεια 150 εκατ. ευρώ, ενώ η ΤΕΡΝΑ Fiber, που παραμένει στον όμιλο ΓΕΚ, δανειοδοτείται με 129 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας.

● Κατά τα λοιπά, αξιοσημείωτες παραμένουν οι παρουσίες στη λίστα εταιρειών του φαρμάκου (DEMO, ΕΛΠΕΝ), του λιανεμπορίου (Σκλαβενίτης, Μετρό, Lidl), του τουριστικού και ξενοδοχειακού τομέα (όμιλοι Μήτση, Σάνη, Golf Residences, Κολοσσός).

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας