της Γ. Βήχα
Το προηγούμενο διάστημα άνοιξε μια συζήτηση γύρω από τα μονοπώλια στον τομέα της ιδιωτικής υγείας. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κάλεσε την Επ. Ανταγωνισμού να «επιληφθεί» του ζητήματος. Πράγματι , όπως έχουμε αναφέρει ξανά ,η ιδιωτική υγεία είναι ένας χώρος με τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον επιτρέποντας συγχρόνως τη συσσώρευση κεφαλαίου.
Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική περίθαλψη κατέχει το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, που μέσω του Hellenic Healthcare Group έχει ήδη υπό την ομπρέλα του έξι θεραπευτήρια: το Υγεία, το Metropolitan Hospital, το Μητέρα, το Metropolitan General (πρώην Iaso General) το μαιευτήριο Λητώ και το Creta InterClinic, όπως επίσης και την εταιρία Y-Logimed, με αντικείμενο την εμπορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το Κέντρο Γενετικής και Γενωμικής ΆλφαLAB και την εταιρεία Business Care, που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, 7 διαγνωστικά κέντρα (Platon Diagnosis) σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Σύμφωνα με την επιτροπή ανταγωνισμού η CVC Capital Partners κατέχει το 35 % στην αγορά των γενικών κλινικών.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων : σύμφωνα με την HHG, η δυναμική του ομίλου σε αριθμούς είναι: 1.438 κλίνες νοσηλείας, 91 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού, όπου πραγματοποιούνται πάνω από 88 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως και 8 χιλιάδες τοκετοί. Οι συνεργαζόμενοι γιατροί υπολογίζονται σε 6.357, ενώ απασχολούνται περισσότεροι από 4 χιλιάδες εργαζόμενοι.
Οι επενδυτικές κινήσεις του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, με επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 111 δισ. δολαρίων, με παρουσία σε τρεις ηπείρους και 23 χώρες, αλλά και με σημαντική εξειδίκευση στο νοσοκομειακό κλάδο, ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, δεν σταματούν.
Ο όμιλος Ιατρικού Κέντρου ελέγχει το 25% , ο όμιλος Βιοιατρικής το 9%, ο Ιατρόπολις το 12% και ο όμιλος Euromedica το 6%, ενώ το ΙΑΣΩ το 11%.
Η συσσώρευση των παροχών της ιδιωτικής υγείας σε 2-3 ομίλους , αντανακλά τις αυξήσεις των ασφαλιστηρίων , συνθήκη που ήρθε στην επιφάνεια μετά το πλήθος καταγγελιών που έχει λάβει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής τα τελευταία δυο χρόνια. Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει:
Τα συμβόλαια, τα ισόβια συμβόλαια υγείας, όπου εκεί οι καταναλωτές έχουν συναντηθεί με τις ασφαλιστικές εταιρείες εδώ και 20-25 χρόνια, ακόμα και 15 χρόνια, έχουν καταθέσει πάρα πολλά χρήματα και δέχονται αυξήσεις της τάξης του 12 με 18%.
Σήμερα σε αυτού του είδους τα συμβόλαια, όπου έχουν επενδύσει προσδοκίες για να έχουν στα γεράματα τους, μια καλή ασφάλεια υγείας και δεν μπορούν να την έχουν, δεν μπορούν να τη διατηρήσουν και υποχρεώνονται να διακόψουν την ασφάλειά τους”.
Στην απολογία τους , οι ασφαλιστικές εταιρείες ρίχνουν το βάρος στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ανέφεραν πως δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας, αλλά τις πληρώνουν, σημείωνε η ΕΑΕΕ, τονίζοντας ότι οι εταιρείες “πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν”.
Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική από το 2022 ανήκει στο αμερικανικό επενδυτικό fund CVC Capital Partners.
Ενδεικτικά οι τιμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια στην Ελλάδα :
- Στεφανιαία παράκαμψη με καρδιακό καθετηριασμό (ο αριθμός των ημερών νοσηλείας που καλύπτονται από τους ασφαλιστικές κυμαίνεται από 18 ημέρες έως 10 ημέρες) κοστίζει στην Ελλάδα 32,4 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή λίγο ακριβότερα από την Ελβετία (32 χιλιάδες ευρώ), στη Γερμανία 17 χιλιάδες ευρώ και στην Ισπανία 13,8 χιλιάδες.
- Στεφανιαία αγγειοπλαστική σε ιδιωτικό νοσοκομείο, η Ελλάδα και πάλι βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ελβετία, στα 9,183 ευρώ, όταν στην Ισπανία το κόστος είναι 8,280 ευρώ και στη Γερμανία μόλις 3,658 ευρώ.
- Αφαίρεση χολής λαπαροσκοπικά , το μέσο κόστος στην Ελλάδα είναι 7,439 ευρώ, όταν το αντίστοιχο κόστος στην Ελβετία είναι 7,667 ευρώ, στην Ισπανία 3,386 ευρώ και στη Γερμανία 6,278 ευρώ.
- Εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Ελλάδα κοστίζει 6,619 ευρώ, ίδια περίπου τιμή με την Ελβετία 6,747 ευρώ, στην Γερμανία 3,663 ευρώ και στην Ισπανία 2,061 ευρώ.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω με απλά λόγια; Αποτελούν την προδιαγεγραμμένη πορεία μιας εξαρτημένης οικονομίας. Η τεράστια συσσώρευση κερδών των μονοπωλιακών ομίλων , τους αναγκάζει να βρουν κερδοφόρους τομείς επενδύσεων, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν την λεγόμενη «λίμναση» του κεφαλαίου και συγχρόνως να συσσωρευτεί νέο, με ταχύ ρυθμό. Η υγεία – όπως και η παιδεία- αποτελεί έναν από αυτούς τους τομείς.
Είναι σαφές πως η διαδικασία αυτή δεν έχει πισωγύρισμα. Δεν θα γυρίσει ο καπιταλισμός σε συνθήκες μανιφατούρας , ώστε να μας πουλάνε τις παροχές υγείας σε καλύτερες τιμές υπό την πίεση του ανταγωνισμού. Η συνθήκη αυτή δεν αλλάζει, μόνο ανατρέπεται. Ανατρέπεται στην κοινωνία εκείνη που η υγεία δεν θα αποτελεί εμπόρευμα.
Πηγές
https://www.capital.gr/epikairotita/3891697/kathestos-asudosias-sta-idiotika-sumbolaia-ugeias-uperogkes-auxiseis-kai-epitideumenes-praktikes/ – google_vignette
https://www.capital.gr/epikairotita/3892989/ekpoizo-kathimerina-lambanoume-kathimerina-kataggelies-gia-uperogkes-auxiseis-sta-asfalistra-ugeias/
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/167497/ligoi-kai-megaloi-stin-idiotiki-ygeia/