Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για τις προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ευάγγελο Τουρνά. Σύμφωνα με την Ένωση, η Περιφέρεια Ηπείρου αντιμετωπίζεται με υποβάθμιση σε σχέση με άλλες περιοχές, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την πρόληψη πυρκαγιών στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, από τις 2.500 συνολικές προσλήψεις συμβασιούχων πυροσβεστών πανελλαδικά, η Ήπειρος θα ενισχυθεί μόλις με 48, κατανεμημένες ως εξής:
Νομός Ιωαννίνων: 12 θέσεις
Νομός Άρτας: 12 θέσεις
Νομός Θεσπρωτίας: 4 θέσεις
Νομός Πρέβεζας: 20 θέσεις
Σε σύγκριση με την προκήρυξη του 2019, όπου είχαν προβλεφθεί 62 θέσεις για την Ήπειρο, η μείωση είναι αισθητή, με 14 λιγότερες θέσεις συνολικά. Παρά τις μειώσεις αυτές, τοπικοί βουλευτές παρουσιάζουν τις νέες προσλήψεις ως επιτυχία, γεγονός που προκαλεί αγανάκτηση στην Ένωση.
Επιπλέον, η Ένωση καταγγέλλει πως η προκήρυξη αποκλείει ουσιαστικά τους μισούς έμπειρους συμβασιούχους πυροσβέστες λόγω ηλικιακών περιορισμών και μειωμένων θέσεων ανά νομό. Αντί η Πολιτική Ηγεσία να ανανεώσει τις συμβάσεις των έμπειρων πυροσβεστών και να συμπληρώσει τα κενά, τους αφήνει εκτός, οδηγώντας σε υποστελέχωση των υπηρεσιών πυρόσβεσης.
Οι ελλείψεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, καθώς ήδη το προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Σε συνδυασμό με την πολιτική των προληπτικών μετακινήσεων πυροσβεστών προς άλλες περιοχές, η Ήπειρος μένει ακόμη πιο εκτεθειμένη σε περίπτωση πυρκαγιών. Η συνεχής επιφυλακή και η υπερεργασία του ελάχιστου διαθέσιμου προσωπικού επιβαρύνει τους πυροσβέστες, θίγοντας τόσο την επαγγελματική τους απόδοση όσο και την προσωπική τους ζωή.
Η Ένωση υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους τοπικούς φορείς για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδείνωση των συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, ζητά άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πυροπροστασίας στην Ήπειρο. “Πού είναι η πρόληψη για την ασφάλεια της περιοχής μας;” καταλήγει η ανακοίνωση.