Η πρόσφατη επιθεώρηση στη βάση της Σούδας από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ επιβεβαιώνει περίτρανα τον ενεργό ρόλο της βάσης στην υποστήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν. Πολεμικά πλοία που συμμετείχαν σε αυτές τις επιχειρήσεις δέχθηκαν πλήρη υποστήριξη από την ελληνική βάση, τόσο σε επίπεδο ανεφοδιασμού όσο και σε επίπεδο τεχνικής συντήρησης.
Αεροσκάφη που έφτασαν από τις ΗΠΑ και πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στο Ιράν ανεφοδιάστηκαν εντός του FIR Αθηνών, με τα ιπτάμενα τάνκερ να έχουν μετασταθμεύσει στο αεροπορικό σκέλος της Σούδας. Την ίδια στιγμή, πλοία εξοπλισμένα με το σύστημα Aegis και πυραύλους SM-3, ικανά να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους, πηγαινοέρχονταν στον ναύσταθμο της Σούδας, υποστηρίζοντας ενεργά την ισραηλινή αεράμυνα.
Η επίσκεψη υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών – μεταξύ τους και ο επικεφαλής του 6ου Στόλου – στη Σούδα, συνοδεύτηκε από επιθεώρηση στο αντιτορπιλικό «USS Thomas Hudner», που συμμετείχε στις τελευταίες επιχειρήσεις, μαζί με τέσσερα ακόμη πολεμικά σκάφη στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως ανακοινώθηκε, τα πλοία αυτά είχαν στόχο να παρέχουν «αμυντική υποστήριξη» στο Ισραήλ και να «προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα».
Η βάση της Σούδας μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ένα «Περλ Χάρμπορ» της Μεσογείου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι υποδομές της επαρκούν για τη φιλοξενία έως και 15 μεγάλων αεροσκαφών (μεταγωγικά, ιπτάμενα τάνκερ, βομβαρδιστικά), με επιπλέον δυνατότητες για μικρότερα ή κατασκοπευτικά αεροσκάφη. Το δίκτυο των υπόγειων αποθηκών και το σύστημα κρηπιδωμάτων αποκαλύπτει την κλίμακα των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχουν αναπτυχθεί.
Οι επεμβάσεις δεν περιορίζονται μόνο στον αέρα και τη θάλασσα. Η παρουσία προσωπικού από τις Μοίρες Αναγνώρισης και Ανεφοδιασμού των ΗΠΑ, καθώς και μονάδων αεράμυνας με εξειδίκευση στον χειρισμό συστημάτων Patriot, υποδεικνύει ότι η Σούδα λειτουργεί όχι μόνο ως βάση υποστήριξης αλλά και ως ενεργό επιχειρησιακό κέντρο. Μάλιστα, έγινε και μετακίνηση ελληνικών Patriot από άλλες περιοχές προκειμένου να προστατεύσουν τους αμερικανικούς στόχους, αποδεικνύοντας ποιανού συμφέροντα προτεραιοποιούνται.
Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται νέα «αυτοψία» στην Αλεξανδρούπολη, με φόντο τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων προς Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Οι βάσεις εκεί – γνωστές στους επιτελείς των ΗΠΑ ως Logistics Support Areas «Alex A» και «Alex B» – ενισχύονται διαρκώς, με στόχο την περαιτέρω υποστήριξη των πολεμικών σχεδιασμών απέναντι στη Ρωσία.
Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με σοβαρούς κινδύνους για τον λαό. Από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, η χώρα μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο. Οι ευθύνες είναι τεράστιες, ειδικά όταν η συμμετοχή αυτή ντύνεται με τον μανδύα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας», την ώρα που η φωτιά του πολέμου εξαπλώνεται.
Ο λαός πρέπει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Να οργανώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας, να απαιτήσει το ξήλωμα όλων των βάσεων, να διεκδικήσει απεμπλοκή από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.