Εργατικός Αγώνας

Ρομποτικό μέλλον

Γράφει ο Γεράσιμος Προύσαλης.

Πριν λίγους μήνες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε[1] νομοθετικό κείμενο που επιτρέπει την εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών και άλλων υλικών που συναντώνται πέρα από τα όρια του πλανήτη Γη. Η υπογραφή είναι ιστορικής σημασίας για το ανθρώπινο είδος μιας και επεκτείνει τον καπιταλιστικό κοινωνικό και οικονομικό σχηματισμό πέραν του πλανήτη.

Πριν λίγες μέρες αμερικανός αστροναύτης[2] επιστρέφει στον πλανήτη Γη μετά από παραμονή 340 ημερών στο διάστημα. Ο αστροναύτης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υποβλήθηκε σε πειράματα σχετικά με το πως επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό η πολύμηνη απουσία βαρύτητας αλλά και το αίσθημα μοναξιά που βιώνει μακριά από φίλους και τη γυναίκα–σύντροφο του.

Την ίδια στιγμή, έχουμε εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στον τομέα της ρομποτικής· αισθητήρες που εισήχθησαν μετά από εγχείρηση σε κομμένο μέλος ανθρώπου είναι σε θέση να κινούν τεχνητό μέλος δεχόμενοι ηλεκτρικά σήματα από τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου[3]. Παράλληλα, η εταιρεία Boston Dynamics που εξαγοράστηκε από το μεγαθήριο Google αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ[4] ικανά να επιτελούν πολύ σύνθετες εργασίες μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία 3D printing επιτρέπει την «εκτύπωση» τρισδιάστατων οργάνων[5] τα οποία θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τμήματα οργάνων ή/και ολόκληρα όργανα που δυνητικά μπορεί να έχει χάσει ένας άνθρωπος. Το τοπίο τα επόμενα 50 χρόνια θα αλλάξει ριζικά σε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την αυτοματοποιημένη παραγωγή προϊόντων.

Ταυτόχρονα, αυτό που μπορεί κανείς να υποθέσει στα σίγουρα είναι πως μπορεί λόγω βιολογικών περιορισμών ένας άνθρωπος να μην είναι σε θέση ποτέ να ταξιδέψει στον πλανήτη Άρη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη·απεναντίας είναι σίγουρο ότι ανθρωποειδή ρομπότ τύπου Atlas της Boston Dynamics ή κάτι αντίστοιχο θα αποσταλλούν σε άλλους πλανήτες με στόχο να τους «εποικήσουν» και πιθανά να αναπτύξουν και παραγωγικές δομές. Στην εποχή όπου η επιστημονική μεγαλοφυϊα[6] του Albert Einstein επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά, στην εποχή όπου οι συσσωρευμένες ποσότητες σε πληθώρα επιστημονικών πεδίων βρίσκονται σε οργασμική έκσταση «περιμένοντας» την νέα ποιότητα να λάβει σάρκα και όστα, το σύστημα του κραταιού κανιβαλικού και συγκεντρωτικού καπιταλισμού δεν είναι διατεθιμένο στοιχειωδώς να «εξιλεωθεί» για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εις βάρος της ανθρωπότητας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσφυγικές ροές, την ανθρωπιστική κρίση και τους θανάτους στο Αιγαίο, εάν πραγματικά οι δυτικές και οι ισλαμικές ελίτ ενδιαφέρονταν για μια ουσιαστική λύση θα έπρεπε άμεσα να συμφωνήσουν στο οριστικό τέλος των εχθροπραξιών και συνάμα να διοχετευσούν κονδύλια για την ανοικοδόμηση υπερσύγχρονων οικιστικών μονάδων, νοσοκομείων, αστικών τοπίων, πάρκων κ.λπ. που θα λειτουργούσαν ως ανασχετικός παράγοντας για την δράση εμπόρων ανθρώπων αλλά και τον κανιβαλικό[7] τρόπο με τον οποίο Έλληνες μικροαστοί εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ίσως η πρόταση[8] του Paul Mason για υιοθέτηση βασικού εισοδήματος αποζευγμένου από την εργασία με την παράλληλη δραστική μείωση των ωρών εργασίας να κινείται προς την κατεύθυνση. Εάν η πρόταση αυτή συνδυαστεί και με την προσέγγιση του Steven Hawking[9] σχετικά με τον καπιταλισμό, την τεχνολογία και τα αφεντικά τότε μοναδική διέξοδος φαντάζει το επαναστατικό πέρασμα σε άλλη κοινωνία.

 

ΥΓ: περισσότερες πληροφορίες για την εταιρεία Boston Dynamics μπορούν να βρεθούν στους παρακάτω συνδέσμους

 


[1] http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3350574/New-US-space-mining-law-spark-interplanetary-gold-rush.html

[2]http://www.bbc.com/news/science-environment-35732430

[3]https://www.facebook.com/TheEconomist/videos/10154012280514060/?pnref=story

[4]https://www.youtube.com/watch?v=rVlhMGQgDkY

[5]http://www.nature.com/news/the-printed-organs-coming-to-a-body-near-you-1.17320

[6]http://blogs.scientificamerican.com/life-unbounded/spacetime-ripples-and-the-human-condition/

[7]http://www.ereportaz.gr/apistefto-ke-omos-elliniko-epithesi-diakiniton-se-reporter-tou-alpha-pou-apokalipse-tin-paranomia-tous-vinteo/

[8]http://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/feb/17/automation-may-mean-a-post-work-society-but-we-shouldnt-be-afraid?CMP=fb_gu

[9]http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/epistimi-texnologia/878-to-provlima-einai-o-kapitalismos-kai-ta-afentika-oxi-i-texnologia

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας