Εργατικός Αγώνας

Με Παπανδρέου ο ΣΥΡΙΖΑ «στρίβει αριστερά» προς τις… ΗΠΑ!

Του Παναγιώτη Ζαβουδάκη.

Κλείνοντας την πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Ιουλίου, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ριζοσπαστικό χαρακτήρα του κόμματός του σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο».

Πώς όμως σχεδιάζεται αυτή η «αριστερή στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ρεπορτάζ μιλούν για προσπάθειες της Κουμουνδούρου να  συλλέξει μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κι όχι όποια κι όποια. Βασικός «μεταγραφικός στόχος» της είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ένα Συμπόσιο για τη δημοκρατία γεμάτο…  ιμπεριαλιστικά «μπουμπούκια»

Ο μεταγραφικός πόθος του ΣΥΡΙΖΑ τελευταία κάνει εμφανή την πολιτική του παρουσία. Η πρόσφατη δραστηριότητά του ήταν η διοργάνωση του  23ου Συμποσίου της Σύμης, μια σύναξη Παπανδρεϊκής έμπνευσης που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι υπό τον βαρύγδουπο τίτλο «Δαμάζοντας τα κύματα της ιστορίας-Μεγάλες και μικρές επ-αναστάσεις μετά την Πανδημία».

Δεν αξίζει να αναφερθεί κανείς στα θέματα του Συμποσίου (αν και παρουσιάζουν ενδιαφέρον) όσο στους συνδαιτημόνες της.  Από την ιδιαίτερα μονομερή και άκρως συντηρητική σύνθεση ξεχώρισαν η παρουσία της Μαντλίν Ολμπράιτ (υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον και υπεύθυνης για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα κατά του λαού της Σερβίας) και του Λεοπόλντο Λόπεζ (πράκτορα του ιμπεριαλισμού με την επίσημη ιδιότητα του ηγέτη της Βενεζουελάνικης «αντιπολίτευσης»).

Για τους νεότερους να θυμίσουμε πως το γεράκι του Κλίντον, που πριν από 22 χρόνια «τακτοποίησε» τα Βαλκάνια στα πλαίσια της «Pax» Americana, έχει δηλώσει με κάθε τρόπο την απέχθειά της για τους Σέρβους και τους  Έλληνες. Είναι χαρακτηριστική η φράση που της αποδίδει ο Τζων Κυριάκου, ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA, ο οποίος είχε συλληφθεί και φυλακίστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος. Στο βιβλίο του «Ο απρόθυμος κατάσκοπος», ο Κυριάκου σημειώνει πως η Ολμπράιτ, μιλώντας στον  τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς,  έλεγε: «Αυτοί οι Έλληνες είναι απαίσιοι. Δεν ξέρω πώς μπορείς και ζεις εδώ». Για τους Σέρβους μιλούν απλά τα έργα της.

Βέβαια η Ολμπράιτ έχει και συμπάθειες σε μερικούς βαλκάνιους. Ένας από τους φίλους της ήταν ο Χακίμ Θάτσι, ηγετικό στέλεχος του UCK κι αργότερα πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κοσόβου) ο οποίος το 2020 παραπέμφθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εγκαλούμενος για εγκλήματα πολέμου. Ο άλλος είναι ο «αγαπητός George» Παπανδρέου.

Αυτό λοιπόν το γεράκι, μίλησε (μέσω της πλατφόρμας zoom) στο Συμπόσιο του αγαπητού της φίλου για την «Εξωστρέφεια των ΗΠΑ και τι σημαίνει αυτή για τον κόσμο», λες κι ο ελληνικός κόσμος δεν ξέρει ή ξέχασε πώς αυτή εκφράζεται στη γειτονιά μας και σε όλες τις γειτονιές του κόσμου.

Μια θεματική ενότητα του Συμποσίου είχε τον τίτλο «Ποιο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς τα Βαλκάνια;» με συντονίστρια την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά (η οποία ας μη ξεχνάμε ότι στο παρελθόν έχει εκφραστεί θετικά για τον Αλ. Τσίπρα) και κεντρικούς ομιλητές τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, τον Νικολά Ντιμιτρόφ αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα Γιανκόφσκα υπουργό Άμυνας της ίδιας χώρας. Αν ψάξει κανείς για παρεμβάσεις άλλων βαλκάνιων από την Σερβία, την Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, δεν θα βρει, καθώς κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τους προσκαλέσει για να ακουστεί η γνώμη τους.

Ανάλογου φυράματος είναι και ο δεύτερος διάσημος καλεσμένος του Συμποσίου, ο Λεοπόλντο Λόπεζ. Αμερικανοτραφής Βενεζουελάνος επιχειρηματίας, ηγέτης της αμερικανονικήτης «αντιπολίτευσης», υπεύθυνος για μια σειρά απόπειρες πραξικοπημάτων για την ανατροπή του Νίκολας Μαδούρο, φυσικά υπό την καθοδήγηση της CIA. Φανατικός φίλος του Μπάιντεν για τον οποίο δηλώνει ότι «εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική αλλαγή στην Βενεζουέλα» και τον καλεί να μην άρει το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της πατρίδας του μέχρι αυτή να γονατίσει στον ιμπεριαλισμό.  Κι αυτός ο τύπος ήρθε να μιλήσει για τη… δημοκρατία.

Μιλώντας περί δημοκρατίας, να σημειώσουμε ότι στο Συμπόσιο υπήρξε ειδική θεματική ενότητα με τίτλο «Παλεύοντας για την δημοκρατία απέναντι σ΄ένα δυστοπικό μέλλον») με εισηγητές τον Αλμπίν Κούρτι και τον Λόπεζ. Αξιοσημείωτος ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στις συμμετοχές του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας Κέβιν Ράντ, του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, του πρώην Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα ή των δήμαρχων της Αθήνας και των Τιράνων.

Κάπως έτσι η ελευθερία και η δημοκρατία βρήκαν την… κορύφωση τους στο Συμπόσιο του Γιώργου Παπανδρέου.

Και στο βάθος… Σημίτης(;)

Αυτός λοιπόν είναι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για να σηματοδοτήσει την «στροφή στα αριστερά»: ο σκληρός πυρήνας του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Φυσικά, κανείς δεν περίμενε το Συμπόσιο για να μάθει τις πολιτικές προτιμήσεις του Γ. Παπανδρέου. Ο άνθρωπος δεν τις έκρυψε ποτέ: είναι… αμερικανότερος των αμερικανών και η σχέση του με την αριστερά και τον σοσιαλισμό εξαντλείται στα προεκλογικά συνθήματα μόνο όποτε μιλά σε φτωχογειτονιές με αριστερό ακροατήριο.

Το πρόβλημα δεν είναι ο Γ.Π. Είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του. Αν, έστω ως υπόθεση εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί πραγματικά τη στροφή προς τα αριστερά, τότε ο προσεταιρισμός του Παπανδρέου είναι «αυτογκόλ» στην προσπάθειά του. Αν, όμως, όπως οι περισσότεροι εκτιμούμε, η Κουμουνδούρου θέλει να πάρει τη θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ, εξαπατώντας το λαό με αριστερή φρασεολογία την ώρα που επέβαλε τις πιο δεξιές πολιτικές, τότε ο Παπανδρέου είναι μια πολύ καλή πολιτική «μεταγραφή».

Αν ισχύουν όλα αυτά, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δυναμώσει εκλογικά,  βαφτίζει «αριστερούς» όλους τους εκφραστές της δεξιάς πολιτικής, τότε το πηγάδι δεν έχει πάτο. Με τη φόρα που έχει πάρει η Κουμουνδούρου, σε λίγο θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Χρυσοχοΐδη, Κεραμέως κ.α. “εργάζεται για την οικοδόμηση της… σοσιαλιστικής κοινωνίας”!

Σε μια τέτοια περίπτωση, κι αν επαληθευτεί η εκτίμηση πολλών πολιτικών χώρων (που τελευταία εξέφρασε κι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην «Καθημερινή») για πιθανή μετεκλογική σύμπραξη της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε σε ένα τέτοιο «αριστεροκεντροδεξιό» σχήμα χωράνε «όλοι οι καλοί» εκφραστές της αντιλαϊκής πολιτικής, ακόμα κι ο Κ. Σημίτης. Αλλά αυτός θα μπορούσε να παίξει όχι ως εταίρος μιας τέτοιας κυβέρνησης, ίσως ως ο «υπερκομματικός» Πρόεδρος της Δημοκρατίας (τους).

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα «η ζωή θα δείξει» όπως έλεγε ο Χαρίλαος. Κι ο λαός οφείλει να είναι προετοιμασμένος κι έτοιμος για να βάλει φραγμό στα πολιτικά σχέδια του δικομματισμού!

 

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας