Εργατικός Αγώνας

Για την ελληνογαλλική συμφωνία

Με συνέντευξή τους στο Παρίσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσαν τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες η οποία αφορά:

  • Την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών και την άμεση στρατιωτική συμβολή αν μία από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση ακόμα κι από σύμμαχο χώρα.
  • Την αγορά 3 φρεγατών Belharra με πλήρη εξοπλισμό και κόστος 3 δις ευρώ περίπου. Οι φρεγάτες θα παραδοθούν μεταξύ 2025 και 2026. Υπάρχει επίσης και η αγορά των 24 αεροσκαφών Rafale των οποίων το κόστος υπερβαίνει τα 10 δις ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις και για 3 φρεγάτες Gowind.

Οι κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν ότι η συμφωνία δεν αντιστρατεύεται το ευρωατλαντικό μπλοκ αλλά έχει σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και την εμβάθυνση του συντονισμού εντός του ΝΑΤΟ. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των επιδιώξεων της Ρωσίας και της Κίνας..

Ο ελληνικός Τύπος, γενικότερα τα ΜΜΕ, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υποδέχτηκαν τη συμφωνία με πανηγυρικούς τίτλους:

«Υπερόπλο, αλλάζει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο».

«Ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο, Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, 3 στην τιμή των 2».

Άρθρα και αναλύσεις για τις δυνατότητες των φρεγατών Belharra και το πόσο σύγχρονες είναι. Δεν παρέλειψαν να σημειώσουν ότι τα συστήματά τους έχουν πιστοποίηση του ΝΑΤΟ.

Για τον ελληνικό λαό το πρόβλημα δεν είναι να αξιολογήσει τις τεχνικές δυνατότητες ή τις δυνατότητες πυρός των Belharra αλλά την ουσία της συμφωνίας. Πάνω σ΄ αυτό σημειώνουμε:

  • Στη συμφωνία δεν γίνεται καμιά αναφορά για υπεράσπιση εναέριου χώρου. Αιγιαλίτιδας ζώνης, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, δηλαδή για τα φλέγοντα ζητήματα της αντιπαράθεσης με την Τουρκία.
  • Δεν γίνεται αναφορά για τις γαλλικές κτήσεις. Είναι γαλλικό έδαφος;
  • Μπορεί οι φρεγάτες, με απόφαση των 2 χωρών ή του ΝΑΤΟ, να βρεθούν στη Μαύρη Θάλασσα, στον Ινδικό ή τον Ειρηνικό ωκεανό;

Περιμένουμε και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παραχώρηση νέων βάσεων και παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας για 5 χρόνια, όπως ανακοίνωσε από το Παρίσι ο Κ. Μητσοτάκης, ή για αόριστο χρόνο, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΗ των ΗΠΑ.

Θα επανέλθουμε.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας