Εργατικός Αγώνας

Δύο αλληλένδετες σημαίες που αντιπροσωπεύουν την αλληλεγγύη και τις αξίες των δύο λαών μας

Του Marwan Emile Toubassi, Πρέσβη της Παλαιστίνης*

Κυριάρχησαν μέσα μου ο πόνος και η ακραία θλίψη καθώς και ο θυμός για τη σύλληψη του ενός από τα αγόρια της Παλαιστίνης όταν ύψωσε τις δύο σημαίες της Ελλάδας και της Παλαιστίνης στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Δύο αλληλένδετες σημαίες που το αγόρι ύψωσε σε στύλο ηλεκτρικού ρεύματος για να αντικατοπτρίζουν την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο φιλικών μας λαών και τις αξίες που μας ενώνουν, τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αξιοπρέπειας και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση των λαών.

Αυτή, η σημερινή παλαιστινιακή νεολαία, που εκπροσωπεί τα εγγόνια του Γιάσερ Αραφάτ, βρισκόταν μαζί με τα εγγόνια των αγωνιστών για την ελευθερία του ελληνικού λαού, τους Μπουμπουλίνα, Άρη Βελουχιώτη, Μανώλη Γλέζο και Ανδρέα Παπανδρέου και φώναζαν μαζί με δεκάδες χιλιάδες Έλληνες για την ελευθερία των λαών και κατά της γενοκτονίας που συντελείται από το ισραηλινό κράτος κατοχής το οποίο, από την περασμένη 7η Οκτωβρίου, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 14.000 Παλαιστίνιους πολίτες σε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της σύγχρονης εποχής.

Η Ελλάδα με την περήφανη ιστορία της για την επανάστασή της, την ανεξαρτησία της και την άρνηση κάθε καταπίεσης και κατοχής που εκφράστηκε στην ημέρα του OXI που γιορτάσαμε πριν από εβδομάδες, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί ποτέ την καταπίεση και την αδικία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που συνεχίζεται εδώ και 75 χρόνια από την αποικισμό και το απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Γι’ αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού και για τις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας, και επιπλέον λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης στην περιοχή, η Ελλάδα δεν χρειάζεται ποτέ να είναι μέρος των μεροληπτικών προθέσεων και κινήσεων των αμερικανικών πολιτικών λήψης αποφάσεων. και των δυτικών συμμάχων τους απέναντι στην ψευδή ισραηλινή αφήγηση και την πλήρη υιοθέτησή της χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός εγκυρότητας αυτών των ισχυρισμών, πέρα από την υιοθέτηση του όρου «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του», να αγνοεί τις ρίζες της σύγκρουσης και να αποσιωπά όλες τις ισραηλινές θηριωδίες κατά των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, περιοχές που αποτελούν μια πολιτική και γεωγραφική οντότητα των κατεχόμενων εδαφών του Κράτους της Παλαιστίνης και που η Ελλάδα το 2012, ανάμεσα στα 170 μέλη του ΟΗΕ, είχε ψηφίσει υπέρ της ένταξής της ως κράτος παρατηρητής.

Οι ΗΠΑ με μια αδιάκοπη αεροπορική μεταφορά στρατιωτικών προμηθειών ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή επείγουσας βοήθειας, παράλληλα και με τη σκόπιμη καταστολή της δικαιοσύνης στα διεθνή φόρουμ και την καθυστέρηση της εισόδου επείγουσας βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Λωρίδα της Γάζας, λειτουργεί σαν εταίρος του Ισραήλ στην ολοκλήρωση των αποικιακών πολιτικών προσάρτησης και εκτοπισμού που αποκαλύφθηκαν ξεκάθαρα στο έγγραφο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών που γράφτηκε στις 13 Οκτωβρίου και στη συνέχεια διέρρευσε και δημοσιεύτηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Yadiot Ahranot πριν από δύο ημέρες.

Ο συνδυασμός αυτών των θέσεων έχει γίνει το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής του δυτικού αποικιακού άξονα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που υποστηρίζουν το Ισραήλ, και αυτό δεν είναι παράξενο στις στρατηγικές της αμερικανικής ηγεμονίας και τη δέσμευσή τους για την κυριαρχία του Ισραήλ ως αποικιακής οντότητας στην περιοχή μας. Αυτό που κάνει η αμερικανική διοίκηση είναι να μετατρέπεται και να δρα ως άμεσος εχθρός του παλαιστινιακού λαού, μέσω της πλήρους συνεργασίας της με την ισραηλινή επιθετικότητα, τη συνεχιζόμενη κατοχή και ακόμη και τη γενοκτονική επίθεση εναντίον του λαού μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εχθρικές ενέργειες στο έδαφος ανταγωνίζονται τα λόγια και τις πολιτικές θέσεις που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Από τη μία πλευρά, η Ουάσιγκτον προωθεί τα πλέον σύγχρονα στρατιωτικά της μέσα στην ανατολική Μεσόγειο με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς ναύτες και πεζοναύτες και εκατοντάδες συμβούλους και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και παρείχε στο Ισραήλ τις πιο σύγχρονες βόμβες που χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον του λαού μας.

Από την άλλη πλευρά, και στη μάταιη προσπάθειά της να σπάσει τη βούληση του παλαιστινιακού λαού, να τον εκτοπίσει από τη γη του και να τερματίσει την απαραίτητη εφαρμογή της αρχής της αυτοδιάθεσης, η Ουάσιγκτον παρείχε μια διπλωματική ασπίδα στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ χωρίς κόκκινες γραμμές. Μπλόκαρε έτσι τρία ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθώς και το τέταρτο σχέδιο ψηφίσματος που ζητά να σταματήσει η επιθετικότητα και να επισπευσθεί η είσοδος επείγουσας βοήθειας μέσω ανθρωπιστικής εκεχειρίας και διαδρόμων για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με την υποκριτική του ομιλία για τη λύση των 2 κρατών πρωτοστάτησε μιλώντας εκ μέρους του Ισραήλ κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαντώντας σε εκκλήσεις που απαιτούσαν την αναγκαιότητα κατάπαυσης του πυρός λέγοντας: «Αυτά τα αιτήματα δεν είναι ικανοποιήσιμα τώρα», παρά την παρουσία του εκπροσώπου του κατοχικού κράτους στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου που προειδοποίησε ότι «κάθε χώρα ή μη κυβερνητική οντότητα δεν πρέπει να σκέφτεται να επιτεθεί στο Ισραήλ».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, βυθισμένη στην καταρρέουσα δυναμική της εξουσίας της, πιστεύει ότι ο έλεγχός της στα γεγονότα στην περιοχή είναι εξαιρετικά ισχυρός, σιδερένιος. Μέσω των αλαζονικών ηγεμονικών πολιτικών της πιέζει να επεκτείνει το επίπεδο των φλογών των υπαρχουσών πυρκαγιών στη Γάζα για να τις ανάψει και σε άλλες περιοχές, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της για απροθυμία της να επεκτείνει το εύρος του πολέμου.

Το αποφασιστικό σημείο καμπής προς την κλιμάκωση ήρθε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζακ Σάλιβαν, που ανακοίνωσε ότι η χώρα του «δεν χαράζει κόκκινες γραμμές για το Ισραήλ» στον πόλεμο του. Επιπλέον, με τις άδικες δηλώσεις του ότι: «Δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι ο σωστός δρόμος τώρα», οι οποίες ήρθαν σε συνδυασμό με την άρνησή του να σχολιάσει τον ικανοποιητικό μακροπρόθεσμο στόχο του Ισραήλ να σταματήσει αυτόν τον τρελό πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας.

Αυτές οι ανεύθυνες πολιτικές μετατρέπουν ολόκληρη την περιοχή σε μια πυριτιδαποθήκη ικανή να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, δεδομένου ότι δόθηκε το πράσινο φως στον ισραηλινό στρατό κατοχής να συνεχίσει τα εγκλήματά του με τον τρόπο που κρίνει σκόπιμο, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας χρήσης διεθνώς απαγορευμένων όπλων.

Και εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε έναν Ισραηλινό Υπουργό που απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνική βόμβα κατά της Γάζας.

Οι κυβερνώσες ελίτ στην Ουάσιγκτον κατέρριψαν όλες τις έννοιες της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και διέγραψαν τους διεθνείς κανόνες που χρησιμοποιούνται στους πολέμους και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το οποίο παρέχει προστασία σε ανθρώπους και χώρους συμπεριλαμβανομένων «νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, πολιτών εργαζομένων στην αρωγή, και ασφαλείς τρόπους παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης». Κατάργησαν επίσης τον παλαιστινιακό χρόνο και γεωγραφικό χώρο και έθεσαν τους εσωτερικούς νόμους τους πάνω από κάθε άλλο κριτήριο. Έτσι εμπόδισαν τους υπαλλήλους της Παλαιστινιακής αρχής να χρησιμοποιούν φράσεις όπως: «κατάπαυση του πυρός», «τερματισμός της σύγκρουσης», «διακοπή της αιματοχυσίας», «προστασία των αμάχων». Και τις αντικατέστησαν με τη φράση «καταλαβαίνουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Με την απουσία πραγματικών θέσεων που πιέζουν τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Κι αυτά ενώ ποτέ στην ιστορία δεν δόθηκε σε ένα κράτος κατοχής το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τον λαό που κατέχει. Αντίθετα, οι διεθνείς συνθήκες και νόμοι είχαν προβλέψει όλους τους τρόπους αντίστασης σε κάθε λαό υπό κατοχή, όπως για τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε και αντιστάθηκε στην κατοχή κατά τη διάρκεια της ιστορίας για την ελευθερία σας.

Η Ουάσιγκτον, που θέλει να αποκαταστήσει το καταρρακωμένο κύρος της στην Ουκρανία μπροστά στον ρωσικό στρατό και τη φήμη του ισραηλινού στρατού κατοχής που έχει χτίσει τα τελευταία 75 χρόνια στη γη μας ως την αιχμή του δόρατος των αποικιακών συμφερόντων της στην περιοχή, τώρα νιώθει ότι βρίσκεται στην κορυφή της πλαγιάς που κατολισθαίνει και πιθανόν να κατέβει προς την πλαγιά πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε.

Ως εκ τούτου συμπεριφέρεται σαν ένας πληγωμένος ελέφαντας που έχει χάσει την περηφάνια του, επιδιώκοντας να σηκωθεί για να ολοκληρώσει την άσκηση της δύναμης του ψεύδους της ιστορίας που αφηγείται στις δηλώσεις του νικητή σκοπεύοντα να φιμώσει όλες τις φωνές και να συντρίψει όλους όσους στέκονται απέναντι σε αυτήν με τρόπο που απορρίπτει την πολιτική της, ακόμα κι αν είναι ένα παλαιστίνιο παιδί ανάμεσα στα περισσότερα από 4000 παιδιά των οποίων τα πιστοποιητικά θανάτου εκδόθηκαν πριν από την έκδοση των πιστοποιητικών γέννησής τους για τη ζωή στη Γάζα.

*Μέλος του The Progressive Forum for Greek Palestinian Solidarity.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας