Εργατικός Αγώνας

Σαμάρ Γιάζμπεκ: Οι πύλες του τίποτα

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Λίγες είναι πλέον οι φορές που ένα βιβλίο με κρατά καρφωμένο, να μη μπορώ να το αφήσω με τίποτε από τα χέρια μου και να προσπαθώ να δω τη συνέχεια. Μια συνέχεια που μπορεί να είναι αρκετά σκληρή, ένα θέμα που θέλεις να το ξεχάσεις, όμως δεν γίνεται καθώς το έχεις συνέχεια μπροστά σου.

Η συγγραφέας αυτού του βιβλίου προέρχεται από τη Συρία, είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εδώ και αρκετά χρόνια ζει εξόριστη στο Παρίσι, όμως τόλμησε να πάει τρεις φορές στη χώρα της και να καταγράψει τη κατάσταση που επικρατεί σε ένα πόλεμο που διαρκεί εδώ και κάποια χρόνια.

Οι σκηνές που κατόρθωσε να καταγράψει στις επισκέψεις της αυτές είναι αρκετά σκληρές, αλλά απεικονίζουν άριστα τη κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η συγγραφέας χρειάστηκε έναν ολόκληρο χρόνο απόλυτης σιγής για να μπορέσει να δουλέψει το υλικό που μάζεψε κατά την διάρκεια αυτών των επισκέψεων και να μας παρουσιάσει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, να αποτελέσει μια καλή απάντηση σε φωνές που ακούγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των προσφύγων, ενώ κάποιοι ηγέτες της θα πρέπει να αναλογιστούν το ρόλο που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν στον πόλεμο αυτό.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας