Εργατικός Αγώνας

William Mallinson: Τρεις φορές ξένη

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο μάς προσφέρει ο καθηγητής William Mallinson. Ένα βιβλίο που χωρίζεται σε δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος του ο συγγραφέας μάς περιγράφει την ιστορία της οικογένειάς του από την πλευρά του Έλληνα παππού του.

Γεννημένος ως Οθωμανός υπήκοος δραπετεύει από τη Τουρκία λίγο πριν τη Μικρασιατική καταστροφή με την βοήθεια των Ιταλών, καταλήγει στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο παίρνοντας την ιταλική υπηκοότητα και επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στη Τουρκία, αφού έζησε αρκετά χρόνια στην Ιταλία δουλεύοντας ως δημόσιος υπάλληλος.

Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας μέσα από την οποία έχουμε την ευκαιρία να δούμε κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και να αναλογιστούμε στα λάθη που έγιναν στη χώρα μας κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Για τα λάθη στον τρόπο με τον οποίο στήθηκε το ελληνικό κράτος και τον τρόπο με τον οποίο τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός εθνικισμός μας παρουσιάζει ο συγγραφέας στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, καθώς και τις παθογένειες που παρουσιάστηκαν και στις δυο χώρες.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο που τολμά να προσεγγίσει, τουλάχιστον στο δεύτερο μέρος του, αρκετά στραβά που κράτησαν καθηλωμένη τη χώρα μας.

 

(από τις Εκδόσεις Επίκεντρο)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας