Εργατικός Αγώνας

Γιώργος Λεονταρίτης: Το ξεκίνημα της μετεμφυλιακής αριστεράς

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50 μας μεταφέρει με τη μελέτη του αυτή ο συγγραφέας. Ο εμφύλιος έχει τελειώσει και γίνονται προσπάθειες η χώρα να αποκτήσει μια ομαλή πολιτική ζωή, όσο τουλάχιστον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Οι εξωθεσμικοί παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά: τόσο ο στρατός και το στέμμα, όσο και ο αμερικανικός παράγοντας.

Είναι η εποχή που η αριστερά κάνει τις πρώτες της προσπάθειες να δημιουργήσει ένα νόμιμο πολιτικό φορέα και να συμμετάσχει ενεργά στη πολιτική ζωή του τόπου. Το ΚΚΕ έχει βγει ηττημένο από τον εμφύλιο και βρίσκεται εκτός νόμου. Μέσα από τον παράνομο μηχανισμό γινόταν προσπάθειες ανασυγκρότησης του.

Ο συγγραφέας εκφράζει την άποψη που υιοθετούν οι ιστορικοί της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» ότι η ηγεσία του ΚΚΕ που ήταν «εκτός της ελληνικής πραγματικότητας» δημιουργούσε διάφορα προβλήματα στην ελληνική αριστερά και στη δυνατότητά της να παίξει κάποιον ουσιαστικό ρόλο στη πολιτική ζωή της χώρας. Επίσης ότι πολλές ενέργειές της και η προσπάθεια επιβολής έθεταν κάθε κίνηση σε ένα καθεστώς  στόχου με αποτέλεσμα τα μέλη της να δρουν σε ημιπαρανομία και να έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά σκηνικά βίας από τις αστικές δυνάμεις και τα εξωθεσμικά κέντρα.

Ο Γ. Λεονταρίτης υποστηρίζει ότι οι κινήσεις της ηγεσίας του ΚΚΕ στέρησαν από την αριστερά τη δυνατότητα ενεργής παρέμβασης στη πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και στη χώρα τη δυνατότητα να αποκτήσει μια ισχυρή και ουσιαστική Αριστερά η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει ισχυρό πόλο εξουσίας και να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογούσε στη πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Ανεξάρτητα από τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με τις απόψεις του συγγραφέα, ο αναγνώστης θα βρει ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία για την ταραγμένη εκείνη περίοδο.

 

(από τις Εκδόσεις Καστανιώτη)

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας