Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Αγροτικά

Έρευνα-παρουσίαση: Παναγιώτης Ζαβουδάκης.

Το κενό της ταξικής αριστερής παρέμβασης στις διεκδικήσεις του αγροτικού (κυρίως του αμπελοπαραγωγικού) κόσμου της Σάμου ήρθε να καλύψει η «Συσπείρωση-Στήριξη Αμπελουργών Σάμου (ΣΥΣΤΑΣ)». Το κενό αυτό προέκυψε μετά τη μετατροπή της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, μετά από εντολή της ΕΕ που υλοποίησε χωρίς αντιρρήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η διαδικασία μετάλλαξης της ΕΟΣΣ χαρακτηρίστηκε από το ΚΚΕ ως μετατροπή της Ένωσης σε «καπιταλιστική επιχείρηση». Το κόμμα έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να απέχουν από τις εξελίξεις, αφήνοντας, στην ουσία, τους αμπελουργούς στα χέρια των επιτηδείων.

Περισσότερα...

Του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου.

Πριν φτάσουμε στην μεγάλη εξέγερση του Αιγίου και την θυσία των ηρωικών αγωνιστών σταφιδοπαραγωγών Μπακόπουλου και Ντρίνια, ας κάνουμε ένα σύντομο οδοιπορικό από την απελευθέρωση μέχρι την ταραγμένη εκείνη περίοδο και να δούμε κατόπιν ορισμένες πτυχές του αγροτικού ζητήματος στις σημερινές συνθήκες.

Περισσότερα...

Του Γιώργου Τριανταφυλλόπουλου.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, λένε. Σωστό. Η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά διδάσκει. Κι από την ιστορία της σταφίδας μπορούμε να αντλήσουμε αρκετά συμπεράσματα.

Η εμφάνιση της σταφίδας στην Αιγιάλεια χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Η καλλιέργεια επεκτείνεται κατά την δεύτερη βενετοκρατία ενώ ένας νέος κύκλος ανάπτυξης εμφανίζεται μετά τα ορλώφικά.   Το εμπόριο της σταφίδας ελέγχεται μέχρι το 1830 από Άγγλους εμπόρους. Οι καταστροφές επί Ιμπραήμ ήσαν εξαιρετικά εκτεταμένες στις σταφιδαμπέλους.

Περισσότερα...

Του Βασίλη Λάζαρη.

Μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας υπήρξε, όπως είναι γνωστό, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, όταν ανέλαβε την διαχείριση της εξουσίας, επιχείρησε να επιτύχει την καθυστερημένη ήδη αστική αλλαγή στο κοινωνικό σύστημα της χώρας. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα αναγκαία μεταβολή του καθεστώτος, οι σχετικές όμως πολιτικές προσπάθειες ναυάγησαν τελικά, επειδή ο Τρικούπης περιορίστηκε να χτυπήσει τις επιβιώσεις του κοτζαμπασισμού, που ανθούσαν στα πολιτικά κόμματα, χωρίς παράλληλα να επιβάλλει ριζοσπαστικές λύσεις για το αγροτικό κυρίως πρόβλημα της χώρας, που θα οδηγούσαν εντούτοις στην συντριβή των υπολειμμάτων της εγχώριας φεουδαρχίας και στο άνοιγμα του δρόμου για την ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα και ταυτόχρονα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής της κρίσης.

Περισσότερα...

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής.

Οι αγρότες της χώρας κάτω από την πίεση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, προβλημάτων επιβίωσης και αδυναμίας να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματά τους, κινητοποιήθηκαν και φέτος. Κύρια μορφή που χρησιμοποίησαν ήταν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς όλης σχεδόν της χώρας που κράτησαν 25 μέρες.

Περισσότερα...

IMAGE Η επικινδυνότητα του «συνεπούς» ιστορικού αναθεωρητισμού
Κυριακή, 05 Νοέμβριος 2017
Γράφει ο Διογένης ο Ενοχλητικός. Σχόλιο για την ταινία «Τελευταίο Σημείωμα», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ