Εργατικός Αγώνας

UNICEF: Στόχος του Ισραήλ τα παιδιά της Γάζας

Ο Εργατικός Αγώνας παρουσιάζει σε μετάφραση το απομαγνητοφωνημένο κείμενο μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης που έδωσε στο Democracy Now η επικεφαλής της UNICEF στη Γάζα. Ενδιαφέρουσας όχι μόνο για τις εικόνες φρίκης που μεταφέρει αλλά –κυρίως- για τα στοιχεία που παραθέτει και φανερώνουν ότι το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ προχωρά σε γενοκτονία στοχεύοντας τα παιδιά της Παλαιστίνης.

Στο τέλος του κειμένου ο αναγνώστης θα βρει το βίντεο της συνέντευξης. Δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους αλλά αξίζει να το δουν κι όσοι δεν έχουν ευχέρεια στην αγγλική γλώσσα για τις εικόνες φρίκης που αποτυπώνει. Άλλωστε το νόημα του θα είναι πια γνωστό σε όλους.

Καθώς η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται, κοιτάμε τον αντίκτυπο που έχει η στρατιωτική εκστρατεία για τα παιδιά της Γάζας. Περισσότερα από 467 παιδιά Παλαιστινίων έχουν πεθάνει από τον Ιούλιο. Αυτός (ο αριθμός) είναι μεγαλύτερος από το συνολικό αριθμό των θανάτων παιδιών στις δύο προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερα από 3.000 παιδιά έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων περίπου 1.000 θα υποφέρουν από μια ισόβια αναπηρία. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 373.000 παιδιά χρειάζονται άμεση και εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Και, με βάση το συνολικό αριθμό των νεκρών ενηλίκων, μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 1.500 παιδιά ορφανά. Επίσης, το δικαίωμα των παιδιών της Γάζας στην εκπαίδευση κινδυνεύει σοβαρά καθώς τουλάχιστον 25 σχολεία αναφέρονται ως τόσο πολύ κατεστραμμένα ώστε να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν. Μιλάμε με την Περνίλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής του γραφείου της Γάζας της UNICEF.

 Χουάν Γκονζάλες: Τρεις ανώτεροι διοικητές της Χαμάς φέρονται νεκροί σε μια αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα κοντά στη νότια πόλη της Ράφα. Το πλήγμα ήρθε μια μέρα μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τη σύζυγο και τον επτά μηνών γιο του διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεμτ Ντεiΐφ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι, τέσσερις από τους οποίους ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στη βόρεια πόλη της Μπεΐτ Λαχία και στην πόλη της Γάζας. Άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε μια αεροπορική επιδρομή σε ένα νεκροταφείο στην πόλη της Γάζας. Περισσότεροι από 2.000 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση πριν επτά εβδομάδες -πριν έξι εβδομάδες.

Έιμι Γκούντμαν: Το Ισραήλ έχει χάσει 64 στρατιώτες στη σύγκρουση. Τρεις πολίτες του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί. Σε ένα πανεθνικό διάγγελμα στο Τελ Αβίβ την Τετάρτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε μια συνεχή εκστρατεία εναντίον της Χαμάς.

Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου: Μόνο η εγγύηση της ηρεμίας και της ασφάλειας των πολιτών του Ισραήλ θα φέρει ένα τέλος σε αυτή τη λειτουργία, και, ως εκ τούτου, θα συνεχίσω τις επιχειρήσεις με σταθερότητα και επιμονή. Η Επιχείρηση «Προστατευτική Κόψη» δεν έχει τελειώσει, ούτε για ένα λεπτό. Μιλάμεγιαμιασυνεχιζόμενηεκστρατεία.

Έιμι Γκούντμαν: Στο μεταξύ, στην πόλη Ράφα της Γάζας, πολλοί κάτοικοι ψάχνουν για επιζώντες μετά από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ο Χαλίντ Γιουνίς είναι ο ιδιοκτήτης ενός από τα σπίτια καταστράφηκαν.

Χαλίντ Γιουνίς: Στις 2:30 το πρωί, ενώ κοιμόμασταν, μας χτύπησαν με τον πρώτο πύραυλο, στη συνέχεια, μ’ έναν δεύτερο, μετά έναν τρίτο, και στη συνέχεια με τέσσερις διαδοχικές ρουκέτες. Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση, κανένα τηλεφώνημα, τίποτα. Ξαφνικά, το σπίτι χτυπήθηκε. Οι άνθρωποι τώρα ψάχνουν για πτώματα. Και τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, και η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη.

Χουάν Γκονζάλες: Γυρνάμε τώρα να δούμε τις επιπτώσεις από την επίθεση που είχε για τα παιδιά. Περισσότερα από 467 παιδιά Παλαιστινίων έχουν πεθάνει από τον Ιούλιο. Αυτό είναι περισσότερο από το συνολικό αριθμό των θανάτων παιδιών στις δύο προηγούμενες συγκρούσεις στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 3.000 παιδιά έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων περίπου 1.000 θα μείνουν δια βίου ανάπηρα.

Έιμι Γκούντμαν: Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τουλάχιστον 373.000 παιδιά χρειάζονται άμεση και εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Και με βάση τον συνολικό αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν, μπορεί να υπάρχουν έως και 1.500 παιδιά που έμειναν ορφανά. Το δικαίωμα των παιδιών της Γάζας στην εκπαίδευση κινδυνεύει σοβαρά καθώς τουλάχιστον 25 σχολεία αναφέρονται ως τόσο πολύ κατεστραμμένα ώστε να μην μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν.
Για περισσότερα, θα περάσουμε το υπόλοιπο της ώρας με την Περνίλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής του γραφείου της Γάζας της UNICEF, (που βρίσκεται) τώρα εδώ στη Νέα Υόρκη για λίγες ημέρες πριν την επιστροφή της στη Γάζα.
Περνίλ, σε καλωσορίζουμε στο Democracy Now!

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Σας ευχαριστώ.

Έιμι Γκούντμαν: Μίλησε μας για την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Ήσουν εκεί καθ’ όλη την επίθεση μέχρι τώρα.

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Ναι. Σήμερα, το μέλλον των Παλαιστινίων παιδιών στη Γάζα είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Το σύνολο του πληθυσμού έχει βιώσει μια βαθιά μορφή τραύματος, και δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια στη Γάζα, που δεν έχει βιώσει προσωπικά θάνατο, τραυματισμό, την απώλεια του σπιτιού τους, εκτεταμένες ζημιές, εκτοπισμό. Το ψυχολογικό κόστος που έχει για ένα λαό, δεν μπορεί να εκτιμηθεί, και ειδικά στα παιδιά. Έχω γνωρίσει παιδιά που έχουν βιώσει ασυνήθιστες πληγές, που έχουν δει μέλη της οικογένειας τους να διαμελίζονται μπροστά στα μάτια τους, να εξαλείφονται. Ξέρετε, λίγο μετά το τρομερό περιστατικό στην παραλία, την επόμενη μέρα συναντήθηκα με τους τρεις επιζώντες…

Έιμι Γκούντμαν: Η παραλία ποια είναι;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Η παραλία της πόλης της Γάζας στη Γάζα.

Έιμι Γκούντμαν:Πού;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Απέναντι από το ξενοδοχείο al-Deira όπου σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά. Και γνώρισα τα τρία αγόρια που διασώθηκαν, το οποία είχαν παρακολουθήσει και μόλις είχαν γλυτώσει τις ζωές τους. Ήταν σε μια κατάσταση βαθέως τραύματος. Θέλω να πω ότι η πρόσκρουση και ο τύπος των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κυριολεκτικά τεμαχίζουν και εξαφανίζουν ανθρώπους, και ιδιαίτερα τα παιδιά, που είναι τόσο μικρά και ευάλωτα. Ξέρετε, όλα αυτά είναι το αποκορύφωμα των ήδη πολύ βαθιών τραυμάτων από τις δύο προηγούμενες συγκρούσεις. Έτσι, ένα επτάχρονο παιδί είναι ήδη υποχρεωμένο να ζει με αυτά και τώρα εκτίθεται σε όλους αυτούς τους φόβους τις απογοητεύσεις το θυμό και τα συναισθήματα και στο αποκορύφωμα να ξαναζήσει την απώλεια, που συμβαίνει τώρα.

Χουάν Γκονζάλες: Και αυτή η αίσθηση ότι στη Γάζα δεν υπάρχει μέρος που να είναι ασφαλές πια, ούτε καν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών; Θα μπορούσατε να μιλήσετε για κάποιες από τις επιθέσεις που έχουν προκληθεί σε σχολεία ή καταφύγια που οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Ξέρετε, φαίνεται να υπάρχει μια υποχώρηση σχετικά με τη συμμόρφωση με τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που υπαγορεύει ότι πολίτες και πολιτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων που οργανώνονται για σκοπούς ανακούφισης, είναι προστατευμένοι χώροι ανά πάσα στιγμή. Υπήρξαν έξι επιθέσεις και χτυπήματα σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στα οποία άνθρωποι έχουν αναζητήσει ασφάλεια. Και αυτοί είναι οι άνθρωποι που έλαβαν κοινοποιήσεις να εκκενώσουν τις γειτονιές τους, επειδή επρόκειτο να γίνουν ζώνες στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτοί έφυγαν, αναζητώντας ασφάλεια, πιστεύοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και αυτά τα σχεδιασμένα καταφύγια, που είχαν συμφωνηθεί πλήρως με τους ισραηλινούς αξιωματούχους, θα τους παρείχαν αυτή την ασφάλεια -και αντ’ αυτού, προκλήθηκαν πολλαπλές περιπτώσεις θανάτων και τραυματισμών, που περιλάμβαναν (θανάτους για) ολόκληρες οικογένειες στη μέση της νύχτας. Έτσι, ούτε καν η ιερότητα της σημαίας του ΟΗΕ τώρα δεν γίνεται σεβαστή στη Γάζα.

Χουάν Γκονζάλες: Και πόσοι από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτές τις επιθέσεις;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Υπήρξαν 11 συνάδελφοι των Ηνωμένων Εθνών που έχουν σκοτωθεί, με τραγικό τρόπο, τις τελευταίες εβδομάδες.

Έιμι Γκούντμαν: Υπάρχουν 1,8 κάτοικοι -κάτι τέτοιο-1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας. Και πάλι, πόσοι από αυτούς είναι παιδιά;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γάζας είναι στην πραγματικότητα τα παιδιά. Είναι ένα εκατομμύριο παιδιά. Και αυτά είναι παιδιά κάτω από την ηλικία των 18 ετών Αν κοιτάξει κανείς τα άτομα που είναι κάτω των 30, η νεολαία, είναι η πλειοψηφία της Γάζας. Έτσι, αυτή τη στιγμή οι συνθήκες που τους επιτρέπουν να διαιωνίζονται στη Γάζα, στην πραγματικότητα να επιδεινώνονται σοβαρά, πραγματικά υπαγορεύουν το μέλλον για τα παιδιά αυτά. Και αυτό είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Πώς ένα παιδί πρόκειται να ανταπεξέλθει και να έχει κάθε είδους αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση μιας μελλοντικής δυνατότητας και την αξία της συνέχισης των σπουδών του κάτω από τις συνθήκες της κατοχής και αυτού του τρίτου κύκλου βίας; Είναι καθήκον μας ως διεθνής κοινότητα να θέσουμε ένα τέλος σε αυτό και να παρέχουμε ένα λόγο για να ζήσουν για τα παιδιά αυτά.
Ξέρετε, η 14χρονη Ραζάν, μια νεαρή κοπέλα που γνώρισα λίγο πριν την τελευταία εβδομάδα, είναι μορφωμένη, έξυπνη, προέρχεται από μια καλή οικογένεια. Μου είπε ότι θα προτιμούσε να έχει σκοτωθεί κάτω από το βομβαρδισμό παρά να επιβιώσει και να αντιμετωπίζει τη συνεχή αγωνία και το αίσθημα της στέρησης και απόγνωσης για το μέλλον όπως είναι στη Γάζα τώρα. Και αυτό το συναίσθημα είναι ευρέως διαδεδομένο μεταξύ πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως μεταξύ των παιδιών. Ξέρετε, η UNICEF είναι ένας οργανισμός που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει ενεργά αυτό και ότι παρέχει στα παιδιά τις δεξιότητες αντιμετώπισης και το λόγο για να ζήσουν και να πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον, μέσω της εκπαίδευσης, μέσα από εξωσχολικές δραστηριότητες, μέσω της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχουμε ήδη για χρόνια. Αλλά αυτό που τα παιδιά χρειάζονται τελικά είναι η ειρήνη, κι αυτό απαιτεί πολιτική δράση.

Χουάν Γκονζάλες: Οι επαναλαμβανόμενες εκεχειρίες τώρα που έχουν επιχειρηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, έχετε την αίσθηση ότι είναι αυτό που χρειάζεται για να αλλάξει το στάτους κβο; Γιατί αν δεν έχουμε άλλη κατάπαυση του πυρός, ακόμα είστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι ο ΟΗΕ έχει να κάνει όλο αυτό το έργο για να κρατήσει ουσιαστικά τους ανθρώπους της Γάζας ζωντανούς και αρτιμελείς. Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει πέρα από τα όρια της κατάπαυσης του πυρός;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Λοιπόν, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν μόνο από τη μία κατάπαυση του πυρός στην επόμενη. Είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό. Είναι μια μορφή ψυχολογικού πολέμου, ακόμη, θα έλεγα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι ότι το σύνολο των συνθηκών υπό τις οποίες η Λωρίδα της Γάζας-οι άνθρωποι της Γάζας που διαμορφώθηκαν να υπάρχουν σε καθημερινή βάση- πρέπει να αλλάξουν σοβαρά αντί να έχουν μια μορφή ύπαρξης κάτω από κάθε είδους καταπίεση, καταστολή, χωρίς πραγματικά την άσκηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Οι κάτοικοι της Γάζας αξίζουν το δικαίωμα να ζήσουν. Και αυτή είναι η κρίσιμη αλλαγή. Αυτό σημαίνει το άνοιγμα της Γάζας, το να επιτρέπεται στους ανθρώπους να μετακινηθούν πραγματικά πέρα από τα σύνορα, φέρνοντας σε αγαθά. Με τον τρέχοντα ρυθμό, απλά κοιτάζοντας την ανοικοδόμηση των σπιτιών και τις οικιστικές μονάδες που έχουν καταστραφεί, και αυτές είναι 18.000 σήμερα, είναι ο αριθμός, 17.000 ή 18.000 θα χρειαστούν 18 χρόνια για την ανοικοδόμηση, σύμφωνα με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, εκείνων των σπιτιών. Σκεφτείτε το μέλλον των οικογενειών και των παιδιών κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Έιμι Γκούντμαν: Θέλω να παίξω ένα σχόλιο για σας που έκανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο CNN Wolf Blitzer τον περασμένο μήνα.

Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου: Όλες οι απώλειες των αμάχων μάς είναι ανεπιθύμητες, αλλά στην πραγματικότητα στοχεύονται από τη Χαμάς. Θέλουν να σκοτώνονται όσο περισσότεροι πολίτες μπορούν, επειδή κάποιος είπε να τους χρησιμοποιούν-εννοώ, πως είναι ανατριχιαστικό. Χρησιμοποιούν τηλεοπτικά τους νεκρούς Παλαιστίνιους για το σκοπό τους. Θέλουν όσο πιο πολλούς νεκρούς, τόσο το καλύτερο.

Έιμι Γκούντμαν: Αυτός είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου που ισχυρίζεται ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί «τηλεοπτικούς νεκρούς», «όσο περισσότεροι νεκροί, τόσο το καλύτερο». Περνίλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής της UNICEF στη Γάζα;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Τα παιδιά που έχω γνωρίσει είναι πολύ πραγματικά, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ζωές που έχουν καταρρεύσει για πάντα. Είναι συνηθισμένα παιδιά και οικογένειες που πραγματικά το μόνο που θέλουν είναι να μπορέσουν να ζήσουν μια, με και χωρίς εισαγωγικά, «φυσιολογική» ζωή. Πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό υπό αυτές τις συνθήκες, όπου στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους; Ξέρετε, στα παιδιά θα πρέπει να δοθεί ένας λόγος να πιστεύουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτή τη στιγμή, είμαστε σε μια εξαιρετικά ολισθηρή πλαγιά, όπου θα πάμε να καταστρέψουμε έναν ολόκληρο πληθυσμό μικρών παιδιών, ανθρώπων οι οποίοι το μόνο που θα σκέφτονται θα είναι το μίσος, τη μισαλλοδοξία, πιθανά τον ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό, εκτός αν τους δοθεί μια πιο θετική διέξοδος.

Έιμι Γκούντμαν: Μιλάμε με την Περνίλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής του γραφείου της Γάζας της UNICEF. Θα είμαστε πάλι μαζί της σε ένα λεπτό.

[Διάλειμμα]

Έιμι Γκούντμαν: Είναι το Democracy Now!, democracynow.org, Η Έκθεση για τον Πόλεμο και την Ειρήνη. Είμαι η Έιμι Γκούντμαν με τον Χουάν Γκοζάλες. Αυτή η μουσική είναι η «Παλαιστινιακή Κληρονομιά» του Νάσερ Σάμμα. Τις τελευταίες 48 ώρες, άλλα εννέα Παλαιστίνια παιδιά έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα. Καλεσμένη μας είναι η Περνίλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής του γραφείου της Γάζας της UNICEF. Χουάν;

Χουάν Γκονζάλες: Ήθελα να σε ρωτήσω σχετικά με την κατάσταση του νερού στην Λωρίδα της Γάζας. Ήταν ήδη ένα οξύ πρόβλημα πριν από αυτή την επίθεση, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα- μιλάμε για την πιο βασική από τις ανθρώπινες ανάγκες: την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Τι συνέβη μετά την επίθεση;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Λοιπόν, αυτό που συνέβη είναι ότι πολλά πηγάδια νερού, αντλιοστάσια λυμάτων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας έχουν πληγεί από πυραύλους και ουσιαστικά αχρηστευθεί. Έτσι, 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι από τους 1,8 δεν είχαν σταθερή πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Υπάρχει διασταυρούμενη μόλυνση από τους σωλήνες αποχέτευσης που τώρα χύνονται στο σύστημα ύδρευσης. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποκοπεί από το νερό για εβδομάδες στις κοινότητές τους. Αλλά, επίσης, η προσπάθεια να αποκατασταθεί η μεταφορά νερού με φορτηγά, όταν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αδιάκοπα, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ξέρετε, η UNICEF παρέχει πόσιμο νερό μέσω εγκατάστασης σημείων υδροδότησης στις κοινότητες, ένα πρόγραμμα εξασφάλισης που έχει αγγίξει ως τώρα 10.000 οικογένειες. Αλλά, ξέρετε, οι επιπτώσεις στις υποδομές είναι τόσο σοβαρές και μεγάλες, ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάθε οργανισμό να τις αντιμετωπίσει, πόσο μάλλον οι τοπικές αρχές ύδρευσης, καθώς σε οκτώ από αυτές οι τεχνικοί σκοτώθηκαν πάνω στο καθήκον.

Έιμι Γκούντμαν: Θέλω να στραφώ στον βρετανό παρουσιαστή ειδήσεων Τζον Σνόου του Channel 4. Όταν επέστρεψε από τη Γάζα τον περασμένο μήνα, έκανε αυτή τη συναισθηματική εμφάνιση στον αέρα.

Τζον Σνόου: Αυτό που δεν ήξερα είναι αυτό που ξέρω τώρα: ό,τι οι άνθρωποι που ζουν στη Γάζα είναι στην πλειοψηφία τους απίστευτα νέοι. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17 Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου είναι κάτω των 10 Υπήρχε μια συγκεκριμένη στιγμή που ξεχώρισε απ’ όλες τις άλλες. Ήταν η διείσδυση στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου Σίφα, ένος από τους δύο ορόφους που είναι αφιερωμένοι στα παιδιά. Εκεί γνώρισα τη Μάχα, οδυνηρά ανάπηρη από οβίδα που είχε διεισδύσει στην σπονδυλική της στήλη. Εκεί είδα αυτή τη μικρή δυόμισι χρονών με μέγεθος panda, τεράστιες, πυώδεις, στρογγυλές πληγές που σχεδόν εμπόδιζαν τα μάτια να ανοίξουν. Ήταν το αποτέλεσμα ενός σπασμένου κρανίου και ενός κατάγματος στη μύτη. Δεν μπορώ να βγάλω αυτές τις εικόνες από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ούτε σεις μπορείτε, γιατί (η εικόνα) έχει πάει παντού. Είναι η ουσία αυτού που συμβαίνει στη Γάζα.

Έιμι Γκούντμαν: Αυτή είναι η αναφορά του Τζον Σνόου του Channel 4 στη Βρετανία. Μίλησε για τη Μάχα. Η καλεσμένη μας, η Περνίλ Άιρονσαϊντ, μόλις συναντήθηκε με τη Μάχα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα. Μάχα αλ Σειχ Χαλίλ, επτά χρονών.

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Ναι.

Έιμι Γκούντμαν: Πες μας περισσότερα γι’ αυτήν, Περνίλ.

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Λοιπόν, η Μάχα έχει επιζήσει ως εκ θαύματος από μια πραγματικά τρομερή επίθεση στο σπίτι της. Έχει χάσει τους γονείς της. Έχει χάσει τέσσερις από τις αδελφές της. Και τη στιγμή αυτή είναι παράλυτη κάτω από το λαιμό και απαιτείται χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανακτήσει ίσως κάποια κινητικότητα. Δέχτηκε τη φροντίδα από την απίστευτη ομάδα του νοσοκομείου έκτακτης ανάγκης αλ-Σίφα και από τρεις θείες της, οι οποίες είναι γύρω από το κρεβάτι της τώρα. Οι θείες, έχουν πάρα πολλά δικά τους παιδιά. Και, ξέρετε, όταν βλέπουμε τη Μάχα να χρειάζεται θεραπεία στο εξωτερικό, ακόμη και εκεί, δεν έχει κάποιον να τη συνοδέψει. Είναι ουσιαστικά σε μια κατάσταση όπου όλες οι προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη από την οικογένεια της που έχει περιορισμένα μέσα και βρίσκεται κάτω από απίστευτη πίεση, μπορεί να αντιμετωπίσει. Και η Μάχα δεν είναι μόνη της. Είναι ένα από τα παιδιά- Έχω συναντηθεί με άλλα παιδιά στο αλ-Σίφα και αλλού, που έχουν πολύ σοβαρές σωματικές βλάβες, αλλά, ειλικρινά, είναι οι συναισθηματικές ουλές που πραγματικά θα έχουν διαρκή αντίκτυπο για τα παιδιά της Γάζας για τας οποίας όλοι, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να ενωθεί ανθρωπιστικά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Γάζα και να παρέχει κάποια ανακούφιση για τα παιδιά και την ελπίδα.

Χουάν Γκονζάλες: Και τι συνέβαινε πριν από αυτήν την τελευταία επίθεση από την άποψη της ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν περάσει από την τραυματική εμπειρία αυτής της συνεχούς σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Λοιπόν, η UNICEF έχει, δυστυχώς, ή ευτυχώς, μια μακρόχρονη σχέση με απίστευτες ομάδες ψυχολόγων στην περιοχή, Παλαιστίνιους ψυχολόγους, οι οποίοι είναι όλοι πάρα πολύ εξοικειωμένοι και έμπειροι στην παροχή άμεσης ανακούφισης και της αντιμετώπισης για τις οικογένειες που έχουν βιώσει απίστευτη απώλεια, και στη βοήθεια παιδιών να βρουν κάποιους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Ποτέ δεν θα ανακάμψουν. Η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας ή αγαπημένου προσώπου δεν είναι κάτι που θα το ξεπεράσεις. Μαθαίνες να το αντιμετωπίζεις. Και τα παιδιά ήταν ήδη σε αυτό το είδος της αντιμετώπισης εύθραυστη κατάσταση, καθώς προστέθηκε και αυτό.

Έιμι Γκούντμαν: Στέκομαι σε κάτι που είπες νωρίτερα, ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει αυτό το έθνος που στην πλειοψηφία του είναι παιδιά.

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Ναι.

Έιμι Γκούντμαν: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τα 1,8 εκατομμύρια είναι κάτω των 18 ετών Συνοψίζοντας, η πολιορκία, είναι ένα από τα βασικά θέματα της κατάπαυσης του πυρός που τελειώνει, επειδή δεν μπορεί να επιλυθεί αυτό. Ως επικεφαλής της UNICEF στη Γάζα , τι σημαίνει αυτή η πολιορκία, πέρα από την επίθεση, ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ζήσουν για χρόνια, τον αποκλεισμό;

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Ξέρετε, οι συνθήκες περιορισμού και το κλείσιμο και η καθημερινή παρακολούθηση, τα βουητά πάνω από τα κεφάλια τους και γενικά ό,τι μπορεί κανείς να ακούσει σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, δημιουργεί ένα κλίμα φόβου, του ότι σίγουρα παρακολουθείσαι ανά πάσα στιγμή, και ότι πραγματικά, ως παιδί, αυτό είναι το όριο του κόσμου σου. Ξέρετε, οι Παλαιστίνιοι έχουν συνδεθεί με ό, τι συμβαίνει έξω στον κόσμο μέσω της τηλεόρασης, μέσω του Διαδικτύου. Είναι οι πιο εγγράμματοι άνθρωποι στη Μέση Ανατολή.

Έιμι Γκούντμαν: Έχουμε 10 δευτερόλεπτα.

Περνίλ Άιρονσαϊντ: Αυτό που κάνουμε τώρα, η διεθνής κοινότητα, το να φέρουμε τη δικαιοσύνη και την αλλαγή στην Παλαιστίνη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Γάζας.

Έιμι Γκούντμαν: Περνιλ Άιρονσαϊντ, επικεφαλής του γραφείου της Γάζας της UNICEF, σ’ ευχαριστώ πολύ.

 

 

Πηγή: Democracy Now

Μετάφραση – Επιμέλεια: Παναγιώτης Ζαβουδάκης

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας