Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Για κάποιους ο Αύγουστος σημαίνει διακοπές σε παραλίες και μπαράκια. Για κάποιους άλλους σημαίνει προσκύνημα σε τόπους που βάφτηκαν με το αίμα εκατοντάδων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

 

 

 

Στους τελευταίους συγκαταλέγεται ο φίλος του Εργατικού Αγώνα, ο οδοντίατρος από τη Σπάρτη Παναγιώτης Μιχαλακάκος που επισκέφθηκε τη Λέρο και το Λακκί τιμώντας τη μνήμη όχι μόνο των συγγενών του αλλά και κάθε αγωνιστή που μαρτύρησε σ΄ εκείνα τα χώματα.

Ο ίδιος, στο συνοδευτικό των φωτογραφιών που μας έστειλε, σημειώνει :

 

 

«Ήρθαμε για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μέρος όπου μαρτύρησαν οι ανυπότακτοι κομμουνιστές κι άλλοι λαϊκοί αγωνιστές, πολιτικοί κρατούμενοι, ενάντια στη φασιστική χούντα των ξενόδουλων επίορκων συνταγματαρχών.

Σ' αυτά τα ανήλιαγα κτίρια έμειναν φυλακισμένοι ατέλειωτες νύχτες και μέρες, μήνες και χρόνια και άντεξαν στωικά οι αγωνιστές, ώσπου με τη διεθνή συμπαράσταση κινημάτων και προσωπικοτήτων αποφυλακίστηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πατέρας μου Σταύρος Μιχαλακάκος.

 

Προηγούμενα από τον εμφύλιο και σε συνέχεια τα κτίρια είχαν ονομαστεί "Βασιλικαί Τεχνικαί Σχολαί". Είχαν χρησιμοποιηθεί για το παιδομάζωμα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Εδώ κλείστηκαν για χρόνια παιδιά αγωνιστών για να τα αναμορφώσουν με "εθνική ηθική διαπαιδαγώγηση". Σ' αυτές τις σχολές-φυλακές είχαν τα ξαδέρφια μου Φώτη και Θοδωρή Μιχαλακάκο. Εδώ το Νοέμβρη του '49 από τις κακουχίες πέθανε αβοήθητος ο ξαδερφός μου Θοδωρής Μιχαλακάκος 12 ετών.

Αυτά για την ιστορία. 

 

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες αγωνιστές αντιστασιακούς πολιτικούς κρατούμενους που πέρασαν από τα κάτεργα της Λέρου Λακκί και Παρθένι και όλης της Ελλάδας!».

IMAGE Κουκούλες, συνομωσίες και πολύς… Φρόιντ
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018
Γράφει ο Παναγιώτης Ζαβουδάκης. Την ομολογουμένως πρωτότυπη για κομμουνιστές μέθοδο της «μαύρης διαφήμισης»[1] χρησιμοποίησε η Τ.Ε. Αχαΐας του ΚΚΕ για να προπαγανδίσει την «πολιτική σύσκεψη-συζήτηση» που διοργανώνει στο Αίγιο. >>>>>>