Εργατικός Αγώνας

Δικαστική νομιμοποίηση της μαύρης εργασίας

Αντεργατική  απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

«Νόμιμη» κρίθηκε η ανασφάλιστη εργασία στη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Βύρωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Το δικαστήριο ευθυγραμμισμένο με την κυβερνητική πολιτική (που με το νόμο 4554/2018 έπαψε να θεωρεί παράνομη την ανασφάλιστη εργασία) ανέτρεψε την πρωτόδικη καταδίκη των υπευθύνων της δημοτικής επιχείρησης.

Την αντίθεσή του με τη σκανδαλώδη απόφαση του δικαστηρίου εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα με ανακοίνωσή του στην οποία τονίζει:

«Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδικάστηκε η έφεση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Βύρωνα κ. Πάγκαλος Βασίλειος προκειμένου να ανακληθεί η σε βάρος του πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που τον είχε καταδικάσει σε τέσσερεις μήνες φυλάκιση με αναστολή γιατί τον Μάρτιο του 2015 απασχόλησε ανασφάλιστους εργαζόμενους στο μαρμαρογλυφείο. Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από την καταγγελία του σωματείου στην επιθεώρηση εργασίας, η οποία έστειλε το ζήτημα αυτό στον εισαγγελέα.

Οι συνάδελφοι μέλη του Δ.Σ του σωματείου που κατέθεσαν ως μάρτυρες υποστήριξαν στις καταθέσεις τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλιστη εργασία, και ανέδειξαν την συγκεκριμένη επιλογή ως αντεργατική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων. Ο εργαζόμενος που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υπερασπίστηκε την επιλογή της διοίκησης επικαλούμενος έκτακτες ανάγκες και υπαινισσόμενος ότι οι μόνιμοι εργαζόμενοι του μαρμαρογλυφείου έρχονται και φεύγουν χωρίς την ….νοοτροπία του ιδιώτη. Ο κ. Πρόεδρος της επιχείρησης υπεραμύνθηκε των πράξεων του, ενώ δικηγόρος υπεράσπισης του, ήταν η αντιπρόεδρος της επιχείρησης κ. Κάτσικα.

 Το Τριμελές εξέδωσε  απόφαση με την οποία αθωώνει τον κ. πρόεδρο και ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στους εργοδότες να  απασχολούν εργαζόμενους, όταν επικαλούνται έκτακτο φόρτο εργασίας, χωρίς να ασφαλίζονται, παρότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, αρκεί να πληρωθούν και να καταβάλουν τον ανάλογο φόρο. 

Η αθωωτική αυτή απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση  τα εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα όπως είναι η πρόσληψη και η ασφάλιση, η αμοιβή σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, ανοίγοντας παράθυρο στη μαύρη, αδήλωτη, υποδηλωμένηκαι ανασφάλιστη εργασία. Είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους εργαζομένους επειδή στρέφεται ευθέως και απροκάλυπτα κατά της εργασίας με δικαιώματα που απορρέουν από το χαρακτήρα της εξαρτημένης εργασίας. Δεν συμβάλλει στην αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ αρνητική εξέλιξη και για μια αντεργατική απόφαση που κρύβει πολλούς κινδύνους για τους εργαζομένους. Μπορεί να προστεθεί στις αποφάσεις που  εξυπηρετούν μονομερώς και απροκάλυπτα τα συμφέροντα του εργοδότη, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η αυθαιρεσία, η μαύρη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πρόσφατο νόμο  4554/2018 που ψήφισε, η αδήλωτη εργασία δεν θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα (έναντι ενός ευτελούς ποσού).

Το σωματείο μας σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, διατηρεί όμως το δικαίωμα να τις κρίνει και να θεωρεί ότι όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση σε αυτή είναι καθήκον.

ΔΕΝ συμβιβαζόμαστε με τη μαύρη αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία όποιος εργοδότης, όποια δημοτική αρχή και αν την εφαρμόζει. Βάζουμε πάνω από όλα τα εργατικά δικαιώματα.

Η αδήλωτη εργασία πρέπει να συνιστά αξιόποινη πράξη, να ενεργοποιείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και να επιβάλλονται χρηματικές ποινές ανάλογα με το ύψος της παράβασης.

Θα συνεχίσουμε την ανεξάρτητη δράση μας με μοναδικό γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Πολύ περισσότερο κατά της ανασφάλιστης μαύρης αδήλωτης εργασίας. Ενάντια στην αντεργατική πολιτική από οποίον και αν επιβάλλεται. Ελπίζουμε η δημοτική αρχή και ο διορισμένος Πρόεδρος της Δ. Επιχείρησης  να μην επαναλάβουν  στο παρόν και στο μέλλον αντίστοιχες πρακτικές.

Δεκέμβριος 201

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας