Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Η 28η Οκτωβρίου 1940, το ΟΧΙ στον φασισμό του Μουσολίνι και στις απαιτήσεις του σε βάρος της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και του λαού της, είναι μια επέτειος ορόσημο στην πάλη του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση. Συνδέεται άρρηκτα με την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τα όσα ακολουθήσαν. Όχι γιατί έτσι τα είχαν στο μυαλό τους όσοι αγωνιστήκαν κι όσοι κάλεσαν, τότε, το λαό να αγωνιστεί στο μέτωπο και στα μετόπισθεν αλλά γιατί η ίδια η ιστορική εξέλιξη των πραγμάτων έδωσε στην επέτειο αυτή την σημασία.

Την 28η Οκτωβρίου την γιόρτασε πρώτο το ΕΑΜ από τον πρώτο χρόνο της τριπλής φασιστικής κατοχής κι είναι αυτό που την επέβαλε ως επέτειο-ορόσημο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Αυτή την ημερομηνία επέλεξε το ΚΚΕ το 1946 ως ημέρα ίδρυσης του ΔΣΕ- παρόλο η ενοποίηση των ανταρτικών τμημάτων και η ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου τους είχε πραγματοποιηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ο αγώνας του ελληνικού λαού στα μετόπισθεν και του ελληνικού στρατού στο μέτωπο ξεπέρασε τις επιδιώξεις του καθεστώτος της Μεταξικής δικτατορίας. Κι όταν η χώρα βρέθηκε υπό φασιστική κατοχή ήταν το ΕΑΜ που έδωσε τη συνέχεια σ’ εκείνο τον αγώνα έχοντας ως βάση το περίφημο γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό Τύπο στις 2/11/1940. Τον αγώνα εκείνο στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την απελευθέρωση τον συνέχισε ο ΔΣΕ.

Σήμερα επομένως η επέτειος είναι τριπλή μέσα σε ένα ιστορικό-κοινωνικοπολιτικό προτσές που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940 και τελείωσε τον Αύγουστο του 1949 με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού. Τιμάμε το ΟΧΙ στον ιταλικό φασισμό, το ΟΧΙ στο φασισμό στο σύνολό του και στην τριπλή φασιστική κατοχή, το ΟΧΙ στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε στους αναγνώστες μας το φύλλο του Ριζοσπάστη της 28ης Οκτωβρίου1944 που αφορά στον πρώτο γιορτασμό της επετείου μετά την απελευθέρωση. Τα κείμενα που δημοσιεύονται σ’ αυτό αναφορικά με την επέτειο φανερώνουν και την σημασία που της έδινε τότε το κίνημα.

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ

 

IMAGE Σα να μην πέρασε μια μέρα
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019
Γράφει ο Αμετανόητος. Νοέμβρης 1973. Οι πρυτανικές αρχές καλούν τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν και να αποκαταστήσουν την τάξη που διασαλεύτηκε εξαιτίας της κατάληψης του ΕΜΠ από φοιτητές. Αστυνομία, αρχικά, και στρατός, στη συνέχεια,... >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ