28η Οκτωβρίου 1940 Ο ελληνικός λαός απαντά σύσσωμος στην ιταμή πρόκληση της φασιστικής Ιταλίας που επιτίθεται στη χώρα από την Αλβανία, αγωνίζεται με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει και παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης Μεταξά «να ρίξει ορισμένες ντουφεκιές για την τιμή των όπλων» και να παραδώσει τη χώρα, αποκρούει την επίθεση, νικά τους εισβολείς και τους απωθεί πίσω από τα σύνορα.

Το γράμμα του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη από τις φυλακές της Κέρκυρας τρεις μέρες μετά την ιταλική επίθεση γίνεται σημαία του αγώνα των κομμουνιστών και του λαού. «Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, εναντίον του φασισμού του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κάθε πράκτορες του εχθρού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα... Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι και θα είναι μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, με ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό».

Οι φυλακισμένοι κομμουνιστές ζητούν να σταλούν στο μέτωπο και η κυβέρνηση Μεταξά αρνείται και τους παραδίδει στους κατακτητές.

Καθοδηγούμενοι οι κομμουνιστές από την πολιτική που το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη χάραξε στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΚΟΜΙΝΤΕΡΝ οργανώνουν το ΕΑΜ, πλατιά εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση που συνενώνοντας τα καθήκοντά που έθετε η κατοχή της χώρας με τον αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική και με το σύνθημα «Λευτεριά και Λαοκρατία» απελευθέρωσαν τη χώρα.

Ο αγώνας συνεχίστηκε με την ηρωική δράση του ΔΣΕ εναντίον της αγγλικής καταρχήν επέμβασης και αργότερα της επέμβασης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, για την Ελλάδα της δουλειάς, της ειρήνης και της δημοκρατίας, για την Ελλάδα του σοσιαλισμού. Μια ολόκληρη δεκαετία, 1940-1950, πρώτα ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της κατοχής και κατόπιν ο αγώνας του δημοκρατικού στρατού κατά τον εμφύλιο που επέβαλε η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός είναι η πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας του ΚΚΕ και της χώρας.

28η Οκτωβρίου 2015, ο αγώνας συνεχίζεται. Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει μια τεράστια επίθεση. Οι ξένοι «εταίροι μας» από κοινού με την κεφαλαιοκρατία της χώρας και το πολιτικό προσωπικό της και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης οδηγούν στη συντριβή το λαό και τη χώρα στην παραγωγική ερήμωση και την απόλυτη εξάρτηση από τον ιμπεριαλισμό. Ο εργαζόμενος λαός εμπνεόμενος από τους μακροχρόνιους αγώνες και την ιστορική εμπειρία του αντιστέκεται. Είναι η ώρα να οργανωθεί η παλλαϊκή δράση για να αποκρουστεί η επίθεση και να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.