Εργατικός Αγώνας

Να μη γίνει η Λάρισα κέντρο πολεμικών επιχειρήσεων – Έξω το στρατηγείο του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση της ΚΚ Εργατικός Αγώνας Λάρισας

Οι λαοί δεν μένουν απαθείς απέναντι στον ιμπεριαλισμό και στα δεινά που τους επιφυλάσσει. Αντιδρούν, ξεσηκώνονται και οργανώνουν την αντίστασή τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Στο Νίγηρα το νέο στρατιωτικό καθεστώς εκδιώκει τα γαλλικά μονοπώλια και στρατεύματα που αποικιοποιούν την χώρα και στριμώχνει τον γαλλικό ιμπεριαλισμό που γίνεται πιο επιθετικός και επικίνδυνος.

Οι Παλαιστίνιοι συγκροτούν μέτωπο με κέντρο την Χαμάς και πολεμούν ενάντια στο κράτος- δολοφόνο Ισραήλ που αποτελεί την βάση του δυτικού ιμπεριαλισμού στην Μέση Ανατολή και επιχειρεί γενοκτονία εναντίον τους.

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων και βάλει ενάντια στο Ισραήλ.

Οι Χούθι στην Υεμένη επιχειρούν ενάντια στα πλοία ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη, αντιστέκονται στην ωμή στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην Υεμένη. Προσπαθούν να προκαλέσουν σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο μπλοκάροντας μια από τις σημαντικότερες εμπορικές αρτηρίες (ακτές Υεμένης- Διώρυγα Σουέζ) από την οποία διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και το Ισραήλ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την όξυνση της κατάστασης, οδηγούν τα πράγματα στα άκρα, απειλούν την ειρήνη, όχι μόνον στην Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον σχεδιασμό τους και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρηματικών κολοσσών.

Η ελληνική κυβέρνηση, παριστάνοντας το πρωτοπαλίκαρο του «δυτικού κόσμου» και του τοποτηρητή των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, στέλνει την φρεγάτα ΎΔΡΑ με κομάντος του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός των ελληνικών συνόρων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ασπίδες» εναντίον των Χούθι. Η Ελλάδα θα λάβει μέρος σε δύο επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, η πρώτη συντονίζεται από Βρετανία και ΗΠΑ και η δεύτερη από τη Γαλλία που θα έχει και την Εν πλω Διοίκηση του επιχειρησιακού σκέλους.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος Δένδια ζήτησε και πέτυχε, όπως όλα δείχνουν, το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα να αποτελέσει το κέντρο της στρατιωτικής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία γίνεται ξεκάθαρα για την εξυπηρέτηση των ευρωνατοϊκών γεωστρατηγικών σχεδιασμών και για χάρη των επιχειρηματικών μονοπωλιακών συμφερόντων.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες προκειμένου να δικαιολογήσει την ανάγκη στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Χούθι:
«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να προχωρήσουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται η ανάγκη να περάσουν από τη Νότια Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει το κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό. Για αυτό είναι φυσικό να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο».

Να, λοιπόν, για ποια συμφέροντα ξένα προς τα συμφέροντα του ελληνικού λαού η Ελλάδα και η πόλη μας η Λάρισα γίνονται μέρος του προβλήματος, καθώς εμπλέκεται ερήμην του ο ελληνικός λαός σε έναν πόλεμο με λαούς που θα έπρεπε να μας συνδέουν η φιλία, η αλληλεγγύη, η ειρήνη και όχι ο πόλεμος. Επιπλέον, η κυβέρνηση με τις επικίνδυνες και τυχοδιωκτικές επιλογές της καθιστά τον ελληνικό λαό και την πόλη μας πιθανούς στόχους αντιποίνων, πολεμικών χτυπημάτων.

Η Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας διαφωνεί ριζικά με την ακολουθούμενη πολιτική της χώρας μας διαχρονικά. Θεωρούμε πως το βιοτικό επίπεδο του λαού, η διαφύλαξη της ειρήνης, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας μας είναι ασυμβίβαστα με την συμπόρευση με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με την συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Καλούμε τον λαό της πόλης μας, όλους τους φιλειρηνικούς και προοδευτικούς πολίτες της Λάρισας να αντιταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης που φέρνει στην πόλη μας το επιχειρησιακό κέντρο των πολεμικών επιχειρήσεων που θα αιματοκυλήσουν τον λαό της Υεμένης.

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, συλλόγους και συλλογικότητες της πόλης μας στη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στην μετατροπή της πόλης μας σε ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο και επιχειρησιακό κέντρο στρατιωτικών- δολοφονικών επεμβάσεων.

Για το σκοπό αυτό η οργάνωσή μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Λάρισα 3/2/2024
Κίνηση Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας Λάρισας

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας