Εργατικός Αγώνας

Ορισμένες σκέψεις σχετικά με το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Γράφει ο Νίκος Σταματέλλος

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός αποφάσισε να απευθύνει ένα νέο διάγγελμα στον ελληνικό λαό. Ως συνήθως δεν πρόκειται για παρέμβαση μετά από κάποιο σημαντικό γεγονός, για το οποίο αξίζει άμεσα να ενημερωθεί υπεύθυνα ο λαός. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το προπαγανδιστικό αυτό είδος διαγγέλματος, κατάλληλα διαμορφωμένο για να απευθυνθεί με τον καλύτερο τρόπο στον κάθε πολίτη. Ο επιλεγμένος κατάλληλα χώρος το καλοδιατυπωμένο μήνυμα, η μεστή και εύπεπτη επιχειρηματολογία.

Την επόμενη μέρα επέλεξε να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε οικείο και φιλικό περιβάλλον και παράλληλα οικείο στην πλειοψηφία του λαού, για να επαναλάβει τα ίδια αυτολεξεί, όσα δηλαδή θεωρεί επιτυχίες της δράσης της κυβέρνησης της προηγούμενης εβδομάδας ή μερικών ακόμα.

Και από τη στιγμή που ο ίδιος και η κυβέρνησή του βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, προφανώς δεν υπάρχει κανένα λάθος κι αν κάποια ενέργεια της κυβέρνησης δεν πείσει από την πρώτη στιγμή, δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να επαληθευτεί.

Αυτή τη φορά το επίκεντρο της αναφοράς του ήταν η αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ , την οποία χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία που θα σημαδέψει ολόκληρη εποχή, για τη χώρα και την περιοχή μας και όχι απλά ως ένα καλό όπλο μέσω του οποίου διατηρείται η αεροπορική υπεροχή της χώρας έναντι της Τουρκίας. Όμως οι ΗΠΑ φρόντισαν να προμηθεύσουν και την Τουρκία με σύγχρονα, έστω χαμηλότερου επιπέδου αεροσκάφη και η ροή των εξοπλισμών θα συνεχιστεί. Φυσικά δεν προσμετράτε ότι τα πρώτα F-35 δεν θα τα παραλάβει η Ελλάδα πριν το 2030.

Είδε επίσης ως τεράστια επιτυχία απαρχαιωμένα πολεμικά πλοία και μεταγωγικά αεροσκάφη που οι ΗΠΑ απέσυραν προ πολλού από την ενεργό χρήση τους και για τα οποία οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για παλιοσίδερα, ως προσφορά των ΗΠΑ στην Ελλάδα η οποία τιμά τις συμφωνίες και τη συμμαχία της. Χωρίς δηλαδή τον πρωτοφανή και αταλάντευτο φιλοαμερικανισμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του τίποτα από αυτά τα μεγαλειώδη δεν θα είχε επιτευχθεί.

Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται όπως επαναλήφθηκε με τραγικό τρόπο στο παρελθόν, αφού η Τουρκία εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ, κάποια στιγμή η υπεροπλία που πιθανό να είχε επιτευχθεί, θα ισοφαρίσει και θα ανατραπεί και τότε θα έρθουν καινούργιες αγορές του αιώνα. Για να αποκαταστήσει την υπεροπλία η Τουρκία υλοποιώντας τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης θ’ αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες με αποτέλεσμα οι εντάσεις να μεγαλώσουν, το Αιγαίο ή η θάλασσα με τα νησιά και η Ανατολική Μεσόγειος θα ξαναπάρουν φωτιά. Από θάλασσες ειρήνης και συνεργασίας θα μετατραπούν σε εστίες συγκρούσεων στο βαθμό που το απαιτούν τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις της επικυρίαρχης δύναμης.

Οι επιτυχίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο Δένδιας με χαμόγελο πρότεινε να ηγηθεί η Ελλάδα της θαλάσσιας δύναμης που θα επιβάλει την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά θάλασσα. Για το σκοπό αυτό πρότεινε να είναι επικεφαλής της δύναμης Έλληνας υποναύαρχος αλλά και το στρατηγείο της Λάρισας να είναι η βάση της. Η Ελλάδα πλέον πιστή στη συμμαχίες της, κάνει καθετί για να πετύχουν οι νατοϊκές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της, εκεί που απέτυχαν Αμερικανοί και Βρετανοί. Και έπεται συνέχεια.

Με ένα μαφιόζικο εκβιασμό η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνδρομή άλλων χωρών φυσικά και της ελληνικής ηγεσίας, απέσπασαν ομόφωνη απόφαση για χορήγηση “βοήθειας” 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο καθεστώς Ζελένσκι για να πλουτίζουν οι ηγήτορες του, να χύνεται το αίμα εκατοντάδων χιλιάδων ουκρανών και να ερημώνεται η χώρα αυτή, για να διευκολύνουν τα σχέδια των Αμερικανών και ευρωπαίων για περικύκλωση και καθήλωση της Ρωσίας.

Η Ευρώπη που για τη σωτηρία δυόμιση εκατομμυρίων παλαιστινίων δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ και καταψήφισε όλες τις προτάσεις ανακωχής. Αυτό σημαίνει συνέπεια στις συμμαχίες και τις στρατηγικές επιλογές, συμβάλλοντας σε εκβιασμούς με πρωτοφανή τρόπο της Ουγγρικής κυβέρνησης για να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της. Όλα επιτρέπονται αφού η χώρα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας….

Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να πει δυο λόγια για τις τεράστιες αγροτικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις χωρίς να αποκαλέσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις υποκινούμενες ή κινήσεις μικρής μειοψηφίας που θα προκαλούσε τον γέλωτα. Ο μόνος λόγος όμως που είχε να πει είναι ότι η κυβέρνηση του, έχει δώσει 19 ενισχύσεις στον αγροτικό κόσμο στο διάστημα που κυβερνά και μάλιστα για πρώτη φορά. Για δε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των νεολαίων είπε ότι επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα απαρχαιωμένο σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα που δεν ισχύει πλέον πουθενά και είναι φραγμός στην οικονομική κοινωνική ανάπτυξη.

Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες εργαζόμενοι, οι νέοι, οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί, παρά τα πολύ ψηλά ποσοστά συμμετοχής σε κάποιες απεργιακές εκδηλώσεις που φανερώνουν τη μεγάλη δυσαρέσκεια και τα αδιέξοδα που βιώνουν, ακόμη δεν μπήκαν βασικά στους αγώνες. Το καζάνι που βράζει ακόμα δεν εκδηλώθηκε ανοιχτά και αυτό δίνει στη Νέα Δημοκρατία 34%- 35% δημοσκοπικά, με τη συνδρομή μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημοσκοπικών εταιριών μαζί με την αναιμική και ασυνάρτητη παρουσία και πολιτική της αντιπολίτευσης να δείχνει πολιτικά παντοδύναμη.
Δεν φαίνεται όμως ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ. Ανάλογη εικόνα έρχεται από πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πως όμως θα εξελιχθούν τα πράγματα μένει να το δούμε.

 

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας