Εργατικός Αγώνας

Συμπεράσματα από το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών

Γράφει ο Γεράσιμος Αραβανής

Ο πολύμορφος αγώνας εβδομάδων των αγροτών όλης της χώρας με πολλές δεκάδες μπλόκα, συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς τελωνείων και συνοριακών σταθμών, μεγάλες συγκεντρώσεις στις βασικές πόλεις κορυφώθηκε με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Εκατοντάδες τρακτέρ και πολλές χιλιάδες αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας συναντήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος με αγωνιζόμενους φοιτητές και εργατοϋπαλλήλους που κλήθηκαν από τα σωματεία τους και άλλες λαϊκές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Ήταν μία μεγάλη ένεση αισιοδοξίας για τον αγροτικό κόσμο και γενικά για τους εργαζόμενους της χώρας ότι κάτι αλλάζει και αλλάζει γρήγορα και ουσιαστικά, ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αδιάφοροι αντιθέτως έχουν συνείδηση των εξελίξεων και των κινδύνων που ελλοχεύουν από την πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, συσπειρώνονται, συνεννοούνται και δρουν με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Σε αυτόν τον πολυήμερο αγώνα είχαν απέναντί τους την αδιαλλαξία της κυβέρνησης με το επιχείρημα της αδυναμίας του κρατικού ταμείου και ό,τι οικονομικά ο κρατικός προϋπολογισμός βρίσκεται στον πάτο του βαρελιού. Δοκίμασαν να δελεάσουν τμήματα των αγροτών, χρησιμοποίησαν τις απαγορεύσεις και την καταστολή από την πρώτη στιγμή, όμως η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα τους ανάγκασε την κυβέρνηση σε σχετική αναδίπλωση. Δήλωσε ότι αναγνωρίζει το δίκαιο των αιτημάτων τους και το δικαίωμα τους στη διαμαρτία όμως δεν πρέπει να κλείνουν τους δρόμους γιατί έτσι καταργούν τα δικαιώματα των υπολοίπων. Περίμενε η κυβέρνηση η διαμαρτία αυτή να ξεφουσκώσει άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε καθαρά ότι οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν γιατί ήρθε ο χρόνος της καλλιέργειας.

Όταν αναγγέλθηκε η κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα ο υπουργός ΠΡΟΠΟ ανακοίνωσε ότι τρακτέρ δεν πρόκειται να μπουν στην Αθήνα. Τελικά η ίδια η κυβέρνηση δέχτηκε 200 τρακτέρ να καταλάβουν το Σύνταγμα και χιλιάδες αγροτών και λαού να διαδηλώσουν για ώρες. Η επιμονή και η αποφασιστικότητα είχαν αποτέλεσμα, μόνο έτσι μπορεί να καμφθεί και η πιο σκληρή αδιαλλαξία.

Οι αγρότες επιστρέφουν στα μπλόκα τους να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα των αγώνων τους και να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια. Δείχνει να έχει πλατιά απήχηση η άποψη για συνέχιση των κινητοποιήσεων προκειμένου να πετύχουν την ικανοποίηση κάποιων ακόμη από τα δίκαια αιτήματα τους. Η ενότητα και η μαχητικότητα τους, το υψηλό φρόνημα και η πλατιά λαϊκή υποστήριξη είναι καλή βάση για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Με την ολοκλήρωση των αγροτικών αγώνων θα έρθει η ώρα των βαθύτερων και πιο ουσιαστικών συμπερασμάτων και αυτό έχει τεράστια σημασία για το δυνάμωμα, το σωστό προσανατολισμό και την αποτελεσματική δράση του αγροτικού κινήματος.

Η μελέτη του αγροτικού κόσμου και του αγροτικού προβλήματος σήμερα, η ταξική σύνθεση των αγροτών, τα συμφέροντα κάθε κατηγορίας τους και οι αντιθέσεις που διαπερνούν το σύνολό τους είναι αναγκαία για να διαπιστωθούν τα όρια και οι προϋποθέσεις ενός μετώπου αγροτών κατά βάση φτωχομεσαίων που θα αγωνιστεί εναντίον της κυρίαρχης πολιτικής κυβέρνησης, αστικών δυνάμεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου με τη σημερινή του μορφή είναι προγραμμένη από το κεφάλαιο αυτό το αισθάνονται οι αγρότες ολόκληρης της Ευρώπης και πολύ μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τους Έλληνες αγρότες. Δεν χωρούν στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου οι χιλιάδες αγρότες, είναι βάρος. Ο στόχος είναι η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, να περιλαμβάνει μονοπωλιακές επιχειρήσεις παραγωγής εμπορίας και εξαγωγών και μικρότερες δυναμικές επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες θα περισσέψουν. Αυτή είναι η πορεία που διένυσε σε ολόκληρη τη διαδρομή του ο καπιταλισμός. Η αίσθηση αυτών των κινδύνων ήταν η βάση για τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών.

Η κινητοποίηση των αγροτών διαμορφώθηκε πάνω σε ένα πλαίσιο σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Το πλαίσιο αυτό έθεσε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με το κόστος παραγωγής και όλα τα στοιχεία και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν και το εκτινάσσουν στα ύψη και διατύπωσε εύστοχα αιτήματα. Χωρίς να αμφισβητεί ολοκληρωτικά την Κοινή Αγροτική Πολιτική και να θέσει την έξοδο της χώρας από αυτή έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της. Είναι μία βάση περιορισμένη και ανεπαρκής, όμως θέτει με σαφήνεια τον επιζήμιο χαρακτήρα της. Πάνω στο αίτημα αυτό μπορεί να στηριχθεί η ολοκληρωμένη ζύμωση μέσα στους αγρότες το επόμενο διάστημα.

Στη βάση των συμπερασμάτων και της πείρας που αποκτήθηκε πρέπει να επικεντρωθούν οι συζητήσεις με κορμό της βασικές αιτίες που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο και τις επιπτώσεις τους που λειτουργούν και συμπιέζουν τους αγρότες και όλα αυτά να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένα αιτήματα για τους νέους αγώνες.

Οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μελετηθούν πολύ συγκεκριμένα. Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αναθεώρηση της ΚΑΠ και σε σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και την πολιτική της. Τότε το αίτημα της αποδέσμευσης θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος.

Το πρόβλημα της συμμαχίας φτωχομεσαίων αγροτών, εργατικής τάξης και φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι πρώτης γραμμής. Πρέπει να διατυπωθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα επιδιωχθεί η συμμαχία αυτή- τα κοινά τους συμφέροντα- και η τακτική για την προώθηση της. Δεν φτάνουν κάποια ψηφίσματα εργατικών σωματείων και η παρουσία εργατοϋπαλλήλων στην πλατεία Συντάγματος.

Το πρόβλημα της οργάνωσης των αγροτών σε συλλόγους και η μαζικοποίηση τους, η πανελλαδική έκφραση του κινήματος τους, η κατεύθυνση για ενιαίους συλλόγους σε κάθε χώρο με δημοκρατική λειτουργία και φιλοδοξία να συγκεντρώσουν το σύνολό των αγροτών και πανελλαδικά είναι απόλυτη ανάγκη.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας