Εργατικός Αγώνας

Όλοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις της 28ης Φλεβάρη

Ανακοίνωση της Κίνησης Κομμουνιστών Εργατικός Αγώνας

Στις 28 Φλεβάρη κλείνει ένας χρόνος από το τεράστιο έγκλημα που έστειλε στον τάφο 57 νέους ανθρώπους. Ήταν κάτι αναμενόμενο αφού ο σιδηρόδρομος ήταν σε διάλυση κατακερματισμένος, για να ιδιωτικοποιηθεί το μεταφορικό έργο δηλαδή το κερδοφόρο τμήμα του και ένα σιδηροδρομικό δίκτυο κυριολεκτικά τυφλό, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά και περισσότερο αυτής της Νέας Δημοκρατίας, είχε οδηγήσει σε πολλά μικρότερα δυστυχήματα και την 28η Φλεβάρη ήρθε το κορυφαίο.

Ένα χρόνο τώρα η διερεύνηση του εγκλήματος δεν προχώρησε και δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε.

Το αίτημα επαναφοράς του σιδηροδρόμου συνολικά στο δημόσιο ο εκσυγχρονισμός του και η συμμετοχή των εργαζομένων στη διαχείρισή του πρέπει να γίνει πιο ισχυρό.

Τα προβλήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και ολόκληρου του λαού παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις και ευρύτερα τμήματα του απειλούνται με φτώχεια και περιθώριο.

Μοναδική αιτία είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που την ασπάζονται και την προωθούν. Η επίκληση της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι παρά το προπέτασμα καπνού για να καλυφθεί η πολιτική αυτή. Στη διάρκεια αυτών των κρίσεων οι εργαζόμενοι πλήρωσαν βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα, τα μονοπώλια αποκόμισαν τεράστια κέρδη και οι εργαζόμενοι πήραν ορισμένα Pass ίσα-ίσα για να αγοράσουν τρόφιμα και σε τελική ανάλυση αύξησαν κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ το δημόσιο χρέος της χώρας.

ΤΠερρισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αμείβονται με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα. Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και κυρίως των επισιτισμό με πολύ χαμηλούς μισθούς και σε συνθήκες γαλέρας- καθημερινή δουλειά χωρίς ρεπό πάνω από 10 ώρες την ημέρα για 1.000€ το μήνα, ενώ ο πληθωρισμός ιδιαίτερα στα τρόφιμα βρίσκεται στα ύψη και κατατρώει το εργατικό εισόδημα.

Η βαθιά αναδιάρθρωση που επιχειρεί το κεφάλαιο στη χώρα μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη περνάει πάνω από τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και της νεολαίας και τα φληναφήματα περί πράσινης μετάβασης και οικονομικής αναγέννησης της χώρας αποδεικνύονται ιδιαίτερα επικερδή για τους λίγους και επώδυνα για τους πολλούς.

Ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σταδιακά πάνε στα αζήτητα και τομείς του δημοσίου περνούν στους ιδιώτες με τεράστιες επιπτώσεις για τις λαϊκές οικογένειες και τους νέους.

Η πλειοψηφία των αγροτών, η πλειοψηφία των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα ΑΕΙ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και έπεται συνέχεια.

Οι ζοφερές αυτές συνθήκες βοηθούν χιλιάδες εργαζόμενους να κατανοήσουν τις αιτίες των προβλημάτων αντιλαμβάνονται ότι η κυρίαρχη πολιτική είναι ο κύριος, αν όχι μοναδικός, υπεύθυνος. Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες δυναμώνουν δεν έχουν πάρει ακόμη γενικευμένο χαρακτήρα, είναι αποσπασματικοί, όμως αποκτούν μεγάλη μαζικότητα, δυναμική, πάθος και αυτοπεποίθηση.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι αγώνες το επόμενο διάστημα να γενικευτούν, η εργατική τάξη να συντονίσει τη δράση της με τους αγώνες των άλλων λαϊκών τμημάτων.

Χαιρετίζουμε τους μεγάλους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών των μικροεπαγγελματιών και μικροεμπόρων των φοιτητών, τους πολύμηνους και επίμονους αγώνες του προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας και άλλους σημαντικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο εργαζόμενος λαός για να επιβιώσει και να βελτιώσει τους όρους της ζωής του πρέπει να αγωνιστεί με πίστη στη νίκη μαζικά και αποφασιστικά και να αψηφήσει την παραπλανητική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Να στρέψει τους αγώνες του εναντίον των βασικών αιτιών του προβλήματος και των υπευθύνων κυβέρνησης, αστικών πολιτικών δυνάμεων και ΕΕ, πολιτική που προάγει τα κέρδη και σπρώχνει τους εργαζόμενους στη μιζέρια και στα αδιέξοδα, πολιτική που καταστρέφει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον υπονομεύοντας στη ζωή των επόμενων γενιών. Οι πυρκαγιές στη Ρόδο, στον Έβρο οι τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν είναι μόνο καιρικά φαινόμενα κυρίως είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας του κεφαλαίου και της καταλήστευσης της φύσης.

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να κάνει άμεσα βήματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που το μαστίζουν και αυτό είναι ευθύνη των συνδικαλιστικών παρατάξεων, των πολιτικών δυνάμεων που αναφέρονται στην εργατική τάξη και καθήκον των πρωτοπόρων εργαζομένων να το επιβάλουν.

Να προσελκύσει στις γραμμές του χιλιάδες εργαζόμενους πρωτίστως νεότερους και μετανάστες και να δημιουργήσει αξιόλογες βάσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις και τους κλάδους μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας.

Οι αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα πρέπει να πάψουν να είναι υπόθεση των κορυφών των ΔΣ των σωματείων και περισσότερο των ηγεσιών των παρατάξεων και να γίνουν υπόθεση των εργαζομένων κάθε κλάδου. Εκεί οι πρωτοπορίες πρέπει να κατακτήσουμε το ρόλο τους.

Ένα σωματείο σε κάθε χώρο δουλειάς κλάδο και περιοχή και ένα τριτοβάθμιο όργανο πρέπει να είναι ο στόχος.

Ο αγώνας για τον ταξικό προσανατολισμό του είναι δύσκολος και σύνθετος δεν λύνεται με την ίδρυση ξεχωριστού σωματείου από κάθε παράταξη, αλλά με συνεπή ταξική πολιτική, τακτική που ενώνει την εργατική τάξη και τους μισθωτούς γενικότερα και προωθεί την κοινή δράση με τα άλλα τμήματα του εργαζόμενου λαού.

Διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική αύξηση μισθών όλων των εργαζόμενων, κατώτατο μισθό στα 1000 ευρώ καθαρά, καθιέρωση Αυτόματης Τιμαριθμικής Προσαρμογής.
  • Σταθερή δουλειά για όλους, μείωση του χρόνου εργασίας με στόχο το 6ωρο- 5νθήμερο -30ωρο χωρίς μείωση αποδοχών με αντίστοιχη μείωση για τα βαριά και ανθυγιεινά, ελεύθερες και υποχρεωτικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να καταργηθεί η μερική και η εποχιακή απασχόληση όπου μπορεί να υπάρξει σταθερή εργασία.
  • Ασφάλιση και περίθαλψη για όλους τους ανέργους.
  • Να επιστραφεί ο 13ος και 14ος μισθός.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα και μηδενισμός του στα αναγκαία είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Ουσιαστική αύξηση των συντάξεων και πρώτα των κατώτερων.
  • Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα- αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ κατ’ άτομο και φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με κλιμακωτό συντελεστή. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Να αποζημιωθεί άμεσα το σύνολο των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
  • Αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας κάλυψή με νέους διορισμούς όλων των κενών των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών, σύγχρονος εξοπλισμός τους. Τα απογευματινά ιατρεία που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι η απόλυτη επιβεβαίωση της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
  • Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν τα δημόσια ΑΕΙ με συμπλήρωση του προσωπικού τους, αίθουσες, σύγχρονο εξοπλισμό και μέριμνα για σύγχρονες συνθήκες ζωής των φοιτητών. Να αυξηθούν τα κονδύλια για την παιδεία. Να τεθούν η έρευνα και η επιστήμη σε προτεραιότητα.

25 Φλεβάρη 2024

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας