21/10/2021

Παρουσιάζει ο Γιάννης Ρουσιάς.

Ένα θέμα όχι και τόσο γνωστό διαπραγματεύεται η μελέτη αυτή. Μετά την κατάληψη της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα, υπήρξαν πολλοί μόνιμοι και έφεδροι αξιωματικοί οι οποίοι οδηγήθηκαν ως όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην αρχή στην Ιταλία και στη συνέχεια στη Γερμανία μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Οι δυο συγγραφείς κατορθώνουν αρκετά συνοπτικά να μας δώσουν τόσο τις συνθήκες που επικρατούσαν στα στρατόπεδα αυτά, όσο και τις ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις των ομήρων.

Ήταν μια εποχή με έντονες ιδεολογικές αντιπαραθέσεις και ο κλάδος των αξιωματικών δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό τον κανόνα. Ιδίως όταν υπήρξαν αρκετοί αξιωματικοί οι οποίοι ακολούθησαν τον δρόμο του ΕΛΑΣ και είτε ήταν συμπαθούντες είτε συμμετείχαν ενεργά στο αντιστασιακό κίνημα. Χαρακτηριστική περίπτωση αξιωματικού που συνδέθηκε με τον ΕΛΑΣ ήταν ο Βασίλης Μερκουρίου, η περίπτωση του οποίου μελετάται εκτενέστερα στη μελέτη.

Οι δυο συγγραφείς τολμούν να αγγίξουν ένα άγνωστο θέμα και να αναδείξουν μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας.

 

(από τις Εκδόσεις Πατάκη)

IMAGE
Εκδήλωση του Εργατικού Αγώνα στα Ιωάννινα
Η ΤΕ Ιωαννίνων του Ε.Α. διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στην αυλή του «Θυμωμένου Πορτρέτου» (Καποδιστρίου 36-38). >>>>>>

IMAGE Βαδίζοντας επί των θρανίων
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021
Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης. Στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Εφέσου στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ένα περιστατικό, που κάποιους αρμόδιους, θα έπρεπε να τους κάνει να δηλώσουν παραίτηση ή, έστω, να πουν ένα συγγνώμη. >>>>>>

Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη

Διαβάστε το on line πατώντας την εικόνα

Αποθηκεύστε το pdf πατώντας ΕΔΩ