Εργατικός Αγώνας

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης κι αγώνα

Κάλεσμα της Αγωνιστικής  Πρωτοβουλίας στους Εκπαιδευτικούς των Αγίων Αναργύρων.

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης κι αγώνα υποστηρίζοντας το ψηφοδέλτιό της καλεί τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίων Αναργύρων η παράταξη Αγωνιστική Πρωτοβουλία  στις εκλογές της Τετάρτης 15/12 που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, από τις 11.30 έως τις 17.00. Αναλυτικά η Αγωνιστική Πρωτοβουλία στο κάλεσμά της τονίζει:

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών μας, στα εργασιακά και συνδικαλιστικά/δημοκρατικά δικαιώματα του κλάδου μας, στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού στους σχολικούς χώρους  -με μείωση των μαθητών ανα τμήμα και δωρεάν, επαναλαμβανόμενα ραπιντ τεστ-  επιλέγει να ανοιγοκλείνει τα σχολεία. Με τον τρόπο αυτόν, αφενός υποκαθιστά την μόνη ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία (δια ζώσης) με την τηλεκπαίδευση κι αφετέρου αξιοποιεί την περίοδο αυτή για να νομοθετήσει, να προωθήσει και να εφαρμόσει τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της. Άλλωστε, κάτι ξέρει ο λαός μας που λέει ότι στην αναμπουμπούλα ο…λύκος χαίρεται.

Επιτομή του  αντιεκπαιδευτικού μένους του υπουργείου είναι το γεγονός ότι μετά την έναρξη της χρονιάς -και εν μέσω  της κρισιμότερης φάσης από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης- προωθείται ένα μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων. Με τη μέθοδο της παιδαγωγικής λαιμητόμου και  του υγειονομικού Προκρούστη επιλέγεται να καλυφθούν τα κενά. Το μήνυμα του  υπουργείου, σαφές: περικοπές, ο κόσμος να χαλάσει!

Στην κατεύθυνση των περικοπών και της προώθησης ελαστικών και πολλών ταχυτήτων  εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση, οι όποιοι διορισμοί έγιναν την προηγούμενη διετία αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο πρόβλημα που δημιούργησε η χρόνια αδιοριστία. Οι αναπληρωτές/τριες αποτελούν πλέον πάνω από το 30% στην εκπαίδευση, όταν το 2007 ήταν μόλις το 6%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε και να συνηθίσουμε ποτέ το γεγονός ότι  οι αναπληρωτές… αναπληρώνουν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Το αίτημα για διεκδίκηση μαζικών και μόνιμων διορισμών αποκτά χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερη επικαιρότητα κάτω από το βάρος της διαμορφούμενης (αντι)εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Όλα τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί καλούνται να τα σηκώσουν σε μια περίοδο που βλέπουν το 10% του χαμηλού τους εισοδήματος να το παίρνει ο άνεμος της ακρίβειας. Όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, έτσι και οι εκπαιδευτικοί πλήττονται βάναυσα από το κύμα των ανατιμήσεων. Δεν είναι άγνωστο, ότι οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους σε όλη την Ευρώπη. Τα σωματεία και η ΔΟΕ πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το μισθολογικό ζήτημα των εκπαιδευτικών.

Η αντιεκπαιδευτική επίθεση δεν ξεκίνησε την τελευταία διετία. Το έδαφος έχει στρωθεί εδώ και δεκαετίες, με την προσπάθεια υλοποίησης των κατευθύνσεων που χαράζουν διεθνείς οργανισμοί (ΕΕ, ΟΟΣΑ) και υλοποιούν πιστά όλες οι κυβερνήσεις. Μόνο μέσα στην τελευταία δεκαετία προωθήθηκαν μεγάλα κύματα συγχωνεύσεων κατά την πρώτη μνημονιακή περίοδο, ενώ στις ίδιες ράγες κινήθηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα την ψήφιση του προσοντολογίου που στριμώχνει τους αναπληρωτές στις συμπληγάδες της εργασιακής ανασφάλειας και του διαρκούς αγώνα δρόμου για το κυνήγι των τυπικών προσόντων -εξανεμίζοντας σημαντικό μέρος από το υστέρημά τους και κατασπαταλώντας την πολύτιμη ενέργειά τους.

Έτσι φτάσαμε στην κορυφή του παγόβουνου, στην ψήφιση του ν.4823 μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά και την αποφασιστική πρώτη απάντηση του κλάδου με την έναρξη της φετινής χρονιάς κόντρα στην τρομοκρατία, κόντρα στους εκβιασμούς. Με συντριπτικά ποσοστά της τάξης του 90% ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιτάχθηκε, αντιστάθηκε και πολέμησε την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Την αξιολόγηση που έρχεται να κουμπώσει πάνω στις κατευθύνσεις για «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η οποία καθιστά τα σχολεία έρμαια των χορηγών. Την αξιολόγηση που έρχεται να κουμπώσει με την κατηγοριοποίηση των σχολείων, με τη διάρρηξη του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων. Την αξιολόγηση που προσθέτει έναν τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο δουλειάς μέχρι εξαντλήσεως στους εκπαιδευτικούς. Μιας δουλειάς που τους αποσπά από τα διδακτικά τους καθήκοντα και τον παιδαγωγικό τους ρόλο και τους μετατρέπει σε διεκπεραιωτές γραφειοκρατικών καθηκόντων.

Στις 11 Οκτώβρη ο εκπαιδευτικός κόσμος σε μια ιστορική απεργία υπερασπίστηκε τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, αλλά και το δικαίωμά του να απεργεί. Υπερασπίστηκε το ίδιο το σχολείο του, παλεύοντας να το κάνει ακόμα καλύτερο. Υπερασπίστηκε τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά του δικαιώματα: το αναφαίρετο δικαίωμά του να μπορεί να απεργεί και να αμφισβητεί αντιδραστικούς, αντιεκπαιδευτικούς, αντιλαϊκούς νόμους. Αυτά τα δικαιώματα δικάζονταν εντός του Εφετείου. Απ’ έξω, όμως, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: μπλοκάρουμε την αντιδραστική αξιολόγηση, δεν μας τρομάζει ο απεργοκτόνος νόμος Χατζηδάκη ούτε οι κατά παραγγελία δικαστικές αποφάσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα των δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ένα μήνυμα που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αρνήθηκαν να μετουσιώσουν σε πράξη με την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής. Μιας μορφής που σε εκείνη την φάση του αγώνα έπρεπε και μπορούσε να προωθηθεί και να αποτελέσει το όπλο του κλάδου απέναντι στον πόλεμο του υπουργείου, αλλά και ο φραγμός στον αντιδημοκρατικό κατήφορο των δικαστικών απαγορεύσεων.

Από τη μάχη αυτή διδασκόμαστε και συνεχίζουμε. Αυτή την αγωνιστική ενότητα χρειάζεται να αναπτύξει ο κλάδος. Αυτή που αναπτύχθηκε όλους τους προηγούμενους μήνες και αναδείχθηκε με την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της 11ης του Οκτώβρη. Αυτή η ενότητα στη βάση των προβλημάτων, έξω και πέρα από τις ιδιαίτερες απόψεις του κάθε συναδέλφου αλλά και με ταυτόχρονη ανάδειξη των αιτιών, δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς ζωντανούς συλλόγους, χωρίς συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, χωρίς αλλαγή των συσχετισμών. Η αγωνιστική ενότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί αν δεν υπάρχει πίστη ότι σήμερα, τώρα, άμεσα μπορούμε να αποσπάσουμε νίκες, να ματαιώσουμε μέτρα, να ανοίξουμε άλλους δρόμους. Η αγωνιστική ενότητα δεν μπορεί να αναπτυχθεί με αυταπάτες ότι μια άλλη κυβέρνηση, που κινείται στις ίδιες ράγες και δοκιμάστηκε στο πρόσφατο παρελθόν μπορεί να μας σώσει, ούτε στη βάση μικροπολιτικών και μικροπαραταξιακών “λογαριασμών”. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να επικοινωνήσουμε. Σε αυτό τον σκοπό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, έτσι θα μετουσιώσουμε την στήριξη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας στις αρχαιρεσίες της Τετάρτης. Οι διεκδικήσεις μας:

 

  • Άμεση επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής. Η αξιολόγηση δε θα περάσει!
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
  • Η δίχρονη προσχολική αγωγή χρειάζεται και τις κατάλληλες υποδομές. Άμεση ανέγερση σχολικών κτηρίων. Όχι στο αίσχος των λυόμενων.
  • Άμεση κατάργηση του προσοντολογίου. Πτυχίο και προϋπηρεσία οι μόνες προϋποθέσεις για δουλειά.
  • Κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Οι επόμενες φάσεις προσλήψεων να αφορούν κενά που προκύπτουν στη διάρκεια της χρονιάς κι όχι κενά που (προ)υπάρχουν από την έναρξη του σχολικού έτους.
  • Ούτε μια ώρα ανάθεσης μαθημάτων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε εκπαιδευτικούς που δε διαθέτουν το αντίστοιχο πτυχίο. Κατάργηση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων και άμεση καταγγελία οποιασδήποτε αντιπαιδαγωγικής και αντισυναδελφικής ανάθεσης.
  • Κάλυψη όλων των κενών στην παράλληλη στήριξη με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τις γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ. Όχι στο αίσχος του ενός συναδέλφου για 3-4 παιδιά.
  • Άμεση στήριξη των ειδικών σχολείων. Όχι στην υποβάθμισή τους.
  • Μπλόκο στις συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Άμεση αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Άμεση κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Κανείς δε ζει με 500 ευρώ.
  • Κανένας εκπαιδευτικός με καθαρές απολαβές κάτω από 1000 ευρώ.

 

 

Συμμετέχουμε στις εκλογές

Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αγώνα

Ψηφίζουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας