Εργατικός Αγώνας

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού ξεκινάει από την Θεσσαλία

Σχολιάζει ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει για την διαχείρηση των υδάτων, την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρησης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ).

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει διάπλατα η πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο .

Η ανώνυμη αυτή εταιρία δηλαδή, ο ΟΔΥΘ θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια και θα έχει την διαχείρηση των υδάτων της Θεσσαλίας και τα αντιπλημμυρικά έργα.

Με τον νόμο αυτό επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η Θεσσαλία θα αποτελέσει τον πιλότο για να εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια.

Την μελέτη εχει αναλάβει η Ολλανδική εταιρία HVA.

Ο φορέας όμως που διαχειρίζεται τα νερά στην Ολλανδία είναι δημόσιος και μόνο σε κάποιες υπανάπτυκτες χώρες εφαρμόζεται αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση στην χώρα μας.

  • Η ΑΕ  ΟΔΥΘ δεν θα καταβάλει δημοτικά,κοινοτικά και υπέρ τρίτων τελών ενώ αυτή θα εισπράττει από όλους!
  • Θα λειτουργεί με  υπαλλήλους από την Περιφέρεια που θα μεταφερθούν στον ΝΕΟ οργανισμό (δηλαδή τσάμπα προσωπικό), των οποίων οι συμβάσεις θα μετατραπούν με αντισυνταγματικό τρόπο σε αορίστου χρόνου και θα υπάρχουν υπάλληλοι δυο κατηγοριών από πλευράς μισθού, επιδομάτων και προνομίων.
  • Άλλη επίσης ιδιαιτερότητα που θα έχει αυτή η εταιρία είναι ότι θα είναι ταυτόχρονα Διαχειριστική Αρχή αλλά και πάροχος του νερού άρδευσης.
  • Δηλαδή η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ σε μια εταιρία ιδιωτικοποιώντας το νερό που είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να προσφέρεται δωρεάν.
  • Χρησιμοποιεί δε σαν άλλοθι την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στην διαχείρηση του νερού για  να προωθήσει την παράδοση των πάντων όπως ενέργεια, φυσικοί  πόροι, περιβάλλον στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και ο λαός να  πληρώνει πανάκριβα για τα αγαθά αυτά που πρέπει  να του παρέχονται δωρεάν.

Οι αντιδράσεις υπάρχουν και είναι έντονες από πλευράς φορέων Θεσσαλίας αλλά πρέπει να πάρουν την μορφή της χιονοστιβάδας σε όλη τη χώρα με την αριστερά κομμουνιστικής αναφοράς στην πρώτη γραμμή για να ανακοπούν τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να μετατρέψει το φυσικό αγαθό που είναι το νερό  σε προϊόν που θα αγοράζεται πανάκριβα για να κερδοσκοπούν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας