Εργατικός Αγώνας

Στα μπλόκα του αγώνα σχεδόν δυο βδομάδες τώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι

Γράφει ο Βολιώτης Ι.

Μετά το ξεκίνημα από την Νίκαια στις 6 του Φλεβάρη στήθηκαν δεκάδες μπλόκα σε Θεσσαλία,  Στερεά Ελλάδα, από την  Μακεδονία μέχρι  την Ήπειρο, αλλά και στην Πελοπόννησο, και την Κρήτη και άλλα νησιά.

Το κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνει από τη μια και οι ζημιές από τον καιρό από την άλλη, έχουν φέρει την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων σε ακραία φτώχεια.

Ζούμε σε μια χώρα που θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια στα αγροτοδιατροφικά προϊόντα , όμως με την ΚΑΠ και τις άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, καταντήσαμε να εισάγουμε σχεδόν τα πάντα.

Μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες το αγροτικό κίνημα διατύπωσε τα παρακάτω αιτήματα:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Απέναντι σ’ αυτά τα αιτήματα η κυβέρνηση άρχισε την συκοφάντηση μιλώντας περί «υποκίνησης» του αγώνα τους, παράλληλα δε  ανακοίνωσε μέτρα που δήθεν τους ανακουφίζουν. Δέχεται «διάλογο», μόνο όταν γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων»!!

Ο κύριος υποκινητής των κινητοποιήσεών είναι τα άλυτα προβλήματα της αγροτιάς. Αυτά τους βγάζουν κάθε χρόνο μαζικά στους δρόμους.

Η αγροτιά  γνωρίζει ότι αυτά που διεκδικεί μόνο με αγώνες και θυσίες θα τα κατακτήσει. Οι κυβερνώντες το ξέρουν γι’ αυτό μέχρι σήμερα τους  αντιμετώπισαν με τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια.

Στον αγώνα αυτό οι αγρότες χρειάζονται την συμπαράσταση των εργαζομένων, τους τοπικούς φορείς, την νεολαία, την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τον αγώνα τους έχει να κερδίσει όλη η κοινωνία.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας