Εργατικός Αγώνας

Προς ένα νέο Μακαρθισμό στην Ευρώπη

Γράφει ο Νίκος Σαμαρίνας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί εξελίξεις που έρχονται να αλλάξουν όχι μόνον τις ισορροπίες δύναμης στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά και την ίδια την έννοια της δημοκρατίας, όπως αυτή ερμηνεύεται στον «ελεύθερο» δυτικό κόσμο.

Η ματαίωση από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού μιας παράστασης μπαλέτου, της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι από τα Μπολσόι, δεν αποτελεί απλά μια «ιδιοτροπία» ή μια υπερβολή της Μενδώνη. Αντίθετα, αποτελεί στοίχιση πίσω από έναν νέο Μακαρθισμό που εξαπλώνεται συντονισμένα από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και έχει ως στόχο αρχικά την Ρωσία και τον ρωσικό πολιτισμό, αλλά και όσους συμπαραστέκονται ή έστω εκφράζονται φιλικά προς αυτούς και δεν αποκλείεται να επεκταθεί συνολικά στην αντινατοϊκή και αντιιμπεριαλιστική δράση.

Μετά την ακύρωση από μια σειρά ευρωπαϊκές πόλεις (Μόναχο, Παρίσι, Εδιμβούργο, Λουκέρνη, Μιλάνο κ.α) των συνεργασιών με τον διάσημο Ρώσο μαέστρο Γκεργκίεφ, διότι δεν καταδικάζει τις ενέργειες της χώρας του, σειρά πήραν η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο και ο διάσημος Σέρβος κινηματογραφιστής Εμίρ Κουστουρίτσα.

Η Άννα Νετρέμπκο, που στο παρελθόν είχε φωτογραφηθεί να κρατά μια σημαία που χρησιμοποιούσαν κάποιες φιλορωσικές ομάδες αυτονομιστών στην Ουκρανία, θεωρήθηκε πως λόγω της φιλορωσικής στάσης της πρέπει να διακοπεί η συνεργασία μαζί της, τόσο από την Κρατική Όπερα της Βαυαρίας, όσο και από την Όπερα της Ζυρίχης.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Febiofest της Τσεχίας αφαίρεσε το βραβείο «Cristian» από τον Εμίρ Κουστουρίτσα, λόγω των πρόσφατων δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανίας, καθώς και της ανάληψης καθηκόντων ως διευθυντής του Κεντρικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου του Ρωσικού Στρατού στη Μόσχα γεγονότα που δείχνουν, σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ Φέρο Φένιτς, ότι «παρά το ταλέντο του σκηνοθέτη, δεν πληροί τις ηθικές και δημοκρατικές αξίες και τα κριτήρια για το βραβείο».

Μάλιστα στην Τσεχία το ζήτημα απλώνει και πέραν των κυρώσεων στους καλλιτέχνες. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας έκρινε «αναγκαίο να ενημερώσει τους πολίτες ότι η τρέχουσα κατάσταση με την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ελευθερία της έκφρασης…» διότι «…η ελευθερία του λόγου έχει επίσης τα όριά της σε ένα κράτος δικαίου…» και ότι οποιοσδήποτε «…δημόσια (συμπεριλαμβανομένων των διαδηλώσεων, το Διαδίκτυο ή τα κοινωνικά δίκτυα) συμφώνησε (δέχτηκε ή υποστήριξε επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία) ή εξέφρασε την υποστήριξή του ή επαίνεσε τους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινική ευθύνη υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Τα πογκρόμ εναντίον του ρωσικού πολιτισμού, της γλώσσας, καθώς και των κομμουνιστικών συμβόλων και οργανώσεων ξεκίνησε ήδη από το 2014 από την επιβεβλημένη με στρατιωτικό πραξικόπημα (που υποστηρίχτηκε από ΕΕ, ΝΑΤΟ και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) νεοναζιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας. Οδήγησε σε ξεσηκωμό και στην δημιουργία των λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονπάς με τα γνωστές σήμερα εξελίξεις και τον πόλεμο.

Όχι μόνον οι κομμουνιστές, αλλά σύσσωμος ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος πρέπει να υψώσει τοίχος αντίστασης στο νέο Μακαρθισμό που εξελίσσεται, καθώς αν δεν γίνει αυτό προβλέπονται μαύρες μέρες για τους λαούς όλης της Ευρώπης.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας