Εργατικός Αγώνας

Απεργία Τετάρτης 6 Απριλίου: Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Αγίων Αναργύρων

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Αγίων Αναργύρων “Αγωνιστική Πρωτοβουλία”:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΜΙΑ/ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΟΛΕΣ/ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Συγκέντρωση 11 π.μ. στα Προπύλαια

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Σας καλούμε στην 24ωρη πανεργατική απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου ενάντια στην ακρίβεια, ένα ζήτημα που μας καίει όλους και επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή μας. Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μας φέρνει κοντά σε καταστάσεις άλλων εποχών όπου η επιβίωση και η αξιοπρέπεια δεν ήταν αυτονόητες. Οι τιμές των ενεργειακών πρώτων υλών έχουν αυξηθεί κατά 30%. Ο πληθωρισμός κινείται χωρίς φρένα και αναμένεται να ξεπεράσει  το 8% για τον μήνα Μάρτιο, από το 7,2% που έτρεχε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τη νέα -επισφαλή- πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό του 2022, αυτός αναμένεται να είναι στο 6%. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό της τάξης του 1%. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό για να βάλει ένα φρένο στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση μας, αλλά κάνει τις πλάτες στην αισχροκέρδεια των καρτέλ ενέργειας και των μεγαλοεμπόρων. Μπροστά σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα μόνο θυμηδία προκαλούν τα μέτρα για “φοροαπαλλαγές” της τάξης των 10 ευρώ τον μήνα ή η “μείωση” του ΕΝΦΙΑ της τάξης των 5 ευρώ τον μήνα.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα βρίσκει τον κλάδο μας στην τραγική θέση να έχει υποστεί μισθολογικές απώλειες της τάξης του 30% την δεκαετία 2010-2020. Οι μειώσεις στις συντάξεις μετά την εφαρμογή αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων και νόμων όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων έχουν φτάσει στο 50%. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους νεοδιόριστους που καλούνται με τον πενιχρό μισθό και την ακρίβεια να επιβιώσουν. Οι αναπληρωτές, που ξεπέρασαν το 30% του κλάδου, βιώνουν τη μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και καλούνται για άλλο ένα καλοκαίρι να περάσουν από το ταμείο του ΟΑΕΔ.

Σας καλούμε να απεργήσουμε για να διεκδικήσουμε την αύξηση των μισθών, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη ανάγκης, τη λήψη μέτρων προστασίας από τον Covid-19 στους χώρους εργασίας, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην Παιδεία και στην Υγεία. Η απεργία να είναι μια ευκαιρία για να εκφραστεί συνολικά η δυσαρέσκεια όλων των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός αποτελεί ένα ζήτημα που σε μεγάλο βαθμό έχουν βάλει το χέρι τους όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Μάλιστα, αναπτύσσεται στη βάση της αποδυνάμωσης των σωματείων και των αγώνων του εργατικού και εκπαιδευτικού κινήματος με ευθύνη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον είναι ελάχιστες οι απεργίες στις οποίες καλούμαστε να συμμετάσχουμε και αντιστρόφως ανάλογες των κρίσιμων γεγονότων που βιώνουμε, όπως η χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, η θανατηφόρα διαχείριση της πανδημίας, αλλά και η επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

 Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Οι απώλειες που έχουμε υποστεί -και αυτές που αναμένεται να υποστούμε- είναι τεράστιες. Είναι τέτοιες που οι θυσίες  της συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία φαντάζουν σταγόνα στον ωκεανό. Μια απεργία που οφείλει να στείλει το μήνυμα, ότι στον αγώνα για δωρεάν και υψηλού επιπέδου δημόσια παιδεία δεν κάνουμε πίσω. Μια απεργία μέσω της συμμετοχής στην οποία καλούμαστε να διατρανώσουμε: με την επιβίωση των οικογενειών μας ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ. Μια μαζική απεργία και διαδήλωση με κλειστά τα σχολεία μας μπορεί να γίνει η αρχή ενός νικηφόρου αγώνα για να βάλουμε ένα φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και των ζωών μας.

 Διεκδικούμε:

  •   Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν το κόστος διαβίωσης και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή με άμεση αποκατάσταση των απωλειών λόγω αύξησης του πληθωρισμού. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2015-2017. Αύξηση των οδοιπορικών εξόδων και της χιλιομετρικής αποζημίωσης.
  •  Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
  •   Άμεση κατάργηση του προσοντολογίου. Πτυχίο και προϋπηρεσία οι μόνες προϋποθέσεις για δουλειά.
  •  Κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Οι επόμενες φάσεις προσλήψεων να αφορούν κενά που προκύπτουν στη διάρκεια της χρονιάς κι όχι κενά που (προ)υπάρχουν από την έναρξη του σχολικού έτους.
  •  Άμεση αναβάθμιση των εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Άμεση κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Κανείς δε ζει με 500 ευρώ.
  •  Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη να μείνει στα χαρτιά.
  •  Καμία σκέψη για εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου που φέρνει  ο νόμος Κεραμέως 4823/2021.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας