Εργατικός Αγώνας

Η Ουκρανία Ελντοράντο των αμερικάνικων πολυεθνικών

Αν υπήρχαν κατά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία αμφιβολίες και ερωτήματα για τις επιδιώξεις των εμπλεκομένων έμμεσα ή άμεσα και τα πραγματικά κίνητρα τους, αν  «η υπεράσπιση της Ουκρανίας απέναντι στην επίθεση μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης» έπειθε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού και των λαών γενικά και η παρέμβαση των αμερικανονατοϊκών θεωρούνταν εντελώς δικαιολογημένη αφού υποστήριζε τον αδύνατο σήμερα όλα αυτά έχουν καταρριφθεί από τις εξελίξεις. Μεγάλα λαϊκά τμήματα πλέον αρχίζουν να βλέπουν καθαρά τον υπεύθυνο, αυτόν που έχει βάλει ως προτεραιότητα του η σύγκρουση αυτή να τραβήξει στα άκρα και σε μακρό χρόνο.

Αυτό λίγο-πολύ είπε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν πρόσφατα τονίζοντας ότι η σύγκρουση θα τραβήξει όλο το 2022 και ίσως περισσότερο και κάτι παρόμοιο επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ ότι θα τραβήξει πολλούς μήνες ή και χρόνια. Αυτή την απόφασή  των αμερικανονατοϊκών την υπηρετούν ο τεράστιος εξοπλισμός του Κιέβου με υπερσύγχρονα και όχι μόνο αμυντικά όπλα, οι απανωτές εγκρίσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων πιστώσεων, οι πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και Ρώσων πολιτών,  η προετοιμασία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης να δεχτεί κάτι τέτοιο, ήδη ο πόλεμος στα μάτια των λαών έγινε καθημερινή ρουτίνα. Εκεί στοχεύουν και οι ιδεολογικές και προσωπικές επιθέσεις σε πολιτικούς παράγοντες σχετικά μετριοπαθείς που ζητούν να υπάρξει συνεννόηση με τη Ρωσία και να σταματήσει η διολίσθηση σε γενικευμένο,  ενδεχομένως πυρηνικό, πόλεμο.

Τελευταίο κατόρθωμα των γερακιών της Ουάσιγκτον, της  Μεγάλης Βρετανίας και  του ΝΑΤΟ είναι η προετοιμασία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δηλαδή η πλήρης περικύκλωση της Ρωσίας.

Η συνεννόηση όμως προϋποθέτει ικανοποίηση των βασικών απαιτήσεων της Μόσχας, να  σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και η περικύκλωση της και μία Ουκρανία ουδέτερη, αλλιώς προκρίνεται η κατά κράτος ήττα της Ρωσίας και η ολοκληρωτική καθήλωση της Κίνας. Αυτό φυσικά είναι τυχοδιωκτισμός. Για την Ουκρανία και τους ουκρανούς οι αμερικανονατοϊκοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή και εντελώς συνειδητά και με ιδιοτέλεια τα σχέδιά τους προωθεί η ουκρανική ηγεσία και ο πρόεδρος της.  Οι δυτικοί γιγαντώνουν την αδιαλλαξία του και καθημερινά την ενισχύουν.

Μία  σημαντική πλευρά του πολέμου αυτού και  των πολέμων γενικότερα είναι η οικονομική,  η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα αφού κυριαρχεί η προβολή των πολεμικών επιχειρήσεων, οι διάφορες δηλώσεις και οι αναλύσεις και φυσικά η παραπλανητική προπαγάνδα στην οποίαν βρετανοί και Αμερικανοί είναι μετρ του είδους και βρήκαν στην Ουκρανία τον κατάλληλο άνθρωπο.

Τα οικονομικά μεγέθη στον πόλεμο αυτόν είναι κολοσσιαία και τα καρπώνονται εξ ολοκλήρου οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και πρωτίστως το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα που όσο κι αν αλλάζει η ιεραρχική κατάταξη στο αμερικανικό πολυεθνικό κεφάλαιο και οι Πολυεθνικές των νέων τεχνολογιών αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ το ειδικό του βάρος μεγαλώνει στην πολιτική και στις επιλογές των ΗΠΑ.

Πρόσφατα το Πεντάγωνο συγκάλεσε σύσκεψη της ηγεσίας των οκτώ μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών στην οποία προήδρευσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας με στόχο να συζητηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης οπλικών συστημάτων τα οποία θα έχουν μεγάλη ζήτηση σε ένα μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία. Πρέπει να αναπληρωθούν τα όπλα που καταστράφηκαν κατά τις επιχειρήσεις, αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin που παράγει η συνεργασία Raytheon και lockheed Martin και oι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger που παράγει η Raytheon που σημειωτέον μέλος του ΔΣ της διετέλεσε ο Λόιντ  Άστον ο σημερινός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, δείγμα και αυτό της τεράστιας διαπλοκής των πολυεθνικών του πολέμου και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ.

Η γραμμή παραγωγής των Stinger είχε σταματήσει ως το περασμένο καλοκαίρι ώσπου το Πεντάγωνο παρήγγειλε 340 εκατομμύρια από αυτούς, προβλέποντας τον πόλεμο φαίνεται,  για να μετατρέψει την Ουκρανία σε Ιράκ.

Ένας  πρόχειρος   οικονομικός υπολογισμός είναι ο εξής:

Αν  συνεχιστεί ως  το τέλος του 2022 ο πόλεμος και κάθε μήνα  στέλνουν  χίλιους  πυραύλους από κάθε είδος τότε τα έσοδα για τις δύο εταιρείες φτάνουν το 1 ως 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βασικός αγοραστής των όπλων που αποστέλλονται είναι το αμερικανικό δημόσιο. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την ενίσχυση  της Ουκρανίας με 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια και ακολουθούν οι χώρες του ΝΑΤΟ, που αποφάσισαν επιπλέον κολοσσιαία προγράμματα εξοπλισμών. 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το ύψος του προγράμματος εξοπλισμών της Γερμανίας, εκεί που η χώρα αυτή αντιστεκόταν στις πιέσεις των ΗΠΑ για να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ  πόρους με βάση του 2% του προϋπολογισμού της. Οι Γερμανοί αποφάσισαν την αγορά 35 f-35 ενισχύοντας Lockheed Martin σε βάρος των ευρωπαϊκών Tornado. Την αγορά f-35 αποφάσισε η Φινλανδία κι άλλες χώρες και έπεται συνέχεια.

Με το τέλος του πολέμου έρχονται τα κέρδη των επιχειρήσεων από την ανόρθωση των κατεστραμμένων.

Τα   κέρδη των  πολυεθνικών είναι τεράστια.

Μόνο οι Αμερικανοί κερδίζουν οικονομικά και πολιτικά, όλοι οι άλλοι χάνουν. Έσυραν χωρίς δυσκολία στον πόλεμο τις Ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τις απρόθυμες και αυτές που αντιστέκονταν.  Eντός του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου ουδείς σκέφτεται να τους αμφισβητήσει. Mε κάθε τρόπο επιδιώκουν την εξουθένωση της Ρωσίας και τότε με μεγαλύτερη ευκολία θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την καθήλωση της Κίνας.

Τα σχέδια και οι επιδιώξεις των νατοϊκών  δεν πρέπει να περάσουν, η ακύρωσή τους είναι κρίσιμης σημασίας για τους λαούς.

                                                                      Τ. Κ.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας