Εργατικός Αγώνας

Μαζική αποχή από τις εκλογές-παρωδία της 5ης του Νοέμβρη. Στάση αξιοπρέπειας και αγώνα!

Ανακοίνωση της Επιτροπής Παιδείας της Κίνησης Κομμουνιστών – Εργατικός Αγώνας

Τον Νοέμβρη του 2020 η αποχή των εκπαιδευτικών από την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή αιρετών αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια -με ποσοστά που άγγιξαν το 95%- αποτελεί μεγαλειώδη συσπείρωση του κλάδου απέναντι στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και παρακαταθήκη για συνέχιση του αγώνα.

Ύστερα από δύο χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας καλεί εκ νέου τους εκπαιδευτικούς να εκλέξουν αιρετούς με ηλεκτρονική ψηφοφορία επικαλούμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 

Όμως η διαδικασία αυτή είναι αδιαφανής, διαβλητή και επομένως αντιδημοκρατική. Αυτό  γίνεται φανερό από το ότι: 

  • Ούτε εφορευτικές επιτροπές, ούτε οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ έχουν  τους εκλογικούς καταλόγους στα χέρια τους.
  • Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ταυτοπροσωπία του εκλογέα.
  • Η ψήφος μπορεί να αλλάζει πολλές φορές μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.
  • Ο έλεγχος της διαδικασίας δεν ανήκει στις εφορευτικές επιτροπές, αλλά στους διαχειριστές του συστήματος

Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν και νομιμοποιούν εκτεταμένη νοθεία εις βάρος του κλάδου και έλεγχο των σωματείων από το υπουργείο. 

Δυστυχώς εκτός από το υπουργείο και η πλειοψηφία στα Δ.Σ των Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) προτρέπουν στην αποδοχή αυτής της απαράδεκτης διαδικασίας με το γελοίο επιχείρημα πως

 «παρά την μαζική αποχή μας πριν δύο χρόνια, φέτος  μια πετυχημένη αντίδραση στις ηλεκτρονικές εκλογές  εξασφαλίζεται με τη μαζική συμμετοχή μας σ’ αυτές !?!» .  Έτσι, λένε, θα απαλλαγούμε από τους δοτούς, διορισμένους από το υπουργείο αιρετούς.

Οι δοτοί αιρετοί δεν επιλέχθηκαν στην τύχη. Συμφώνησαν με την κυβερνητική αντισυνδικαλιστική, αντιεκπαιδευτική πολιτική και πρόθυμα ανέλαβαν να την υπηρετήσουν. 

Όσοι συμμετέχουν από τη θέση των υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές της νοθείας δεν κάνουν τίποτα άλλο από τα να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και να στρέφονται εναντίον του κλάδου. Επομένως, όσοι εκλεγούν δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τους δοτούς διορισμένους. Μια ματιά μόνο στις πολιτικές δυνάμεις που έσπευσαν να δηλώσουν προθυμία συμμετοχής, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Πρόκειται για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πρόσκεινται στα συστημικά κόμματα της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα κόμματα αυτά οι αιρετοί δεν αποτελούν τα μάτια και τα αυτιά του κλάδου στην κατεύθυνση του αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Για αυτούς οι αιρετοί είναι εργαλείο ενσωμάτωσης του κλάδου στα γρανάζια του κυβερνητικού συνδικαλισμού, καθώς και ψηφοθηρικός κράχτης τόσο για τις κλαδικές εκλογές, όσο και -ευρύτερα- για τους πολιτικούς και κομματικούς τους σχεδιασμούς.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν αφορά μόνο τα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά κάθε διαδικασία στα συνδικάτα, όπως προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη. Πρόκειται για τον εργατοκτόνο νόμο, το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να χαρακτηριστεί -κυριολεκτικά- προκρούστης που πετσοκόβει κάθε λαϊκή αντίδραση, κάθε δυνατότητα ελεύθερης και δημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων. Οι απανωτές δικαστικές αποφάσεις που έχουν βγάλει τα τελευταία δύο χρόνια παράνομη την απεργία-αποχή του κλάδου των εκπαιδευτικών από την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού ν.4823/2021, έγιναν με βάση διατάξεις και άρθρα του νόμου Χατζηδάκη. Γι’ αυτό αποτελεί ντροπή στο τετράγωνο η νομιμοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας. Ποιος, όμως, έχασε την ντροπή για να τη βρουν τα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μηνύματα για την ανυποχώρητη, αξιοπρεπή και αγωνιστική στάση σημαντικού κομματιού των εκπαιδευτικών που θα επιλέξουν συνειδητά την αποχή από τις εκλογές-παρωδία της 5ης του Νοέμβρη είναι ενθαρρυντικά. Τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μια κρίσιμη μάζα εκπαιδευτικών βγάζει συμπεράσματα και γυρίζει την πλάτη τόσο στις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, όσο και στις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ήδη 37 ΕΛΜΕ πήραν απόφαση για αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές. Η απόφαση αυτή είναι συνεπής και τιμά τη μέχρι τώρα στάση του κλάδου πάνω στο θέμα, προασπίζεται τις αδιάβλητες διαδικασίες και εξασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία των σωματείων. 

Τα ανεξάρτητα (από την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση και την εργοδοσία) και ελεύθερα (από τις δαγκάνες του αντιδημοκρατικού, αντιλαϊκού νομικού πλαισίου) συνδικάτα αποτελούν πνεύμονα δημοκρατίας. Η καθυπόταξή τους αποτελεί την αρχή του τέλους για κάθε δημοκρατικό δικαίωμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπαιδευτικοί της  ΚΚ – Εργατικός Αγώνας καλούν σε:

  • Μαζική αποχή από τις εκλογές παρωδία της 5ης του Νοέμβρη. Ούτε κλικ υπέρ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και των αντιδημοκρατικών/αντισυνδικαλιστικών/αντιλαϊκών μεθοδεύσεων του νόμου Χατζηδάκη. Οι εκπαιδευτικοί να γυρίσουν μαζικά την πλάτη στον κυβερνητικό-γραφειοκρατικό συνδικαλισμό.
  • Μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 9 του Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη.
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
Εργατικός Αγώνας